Aromatyczny gulasz z jagnięciny – jak zrobić?

17 / 03 / 2025

Gulasz z jagnięciny to danie, które przywodzi na myśl głębię smaku i wyjątkowy aromat. Wspaniale sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu, eleganckiej kolacji, czy przyjęcia organizowanego w domowym zaciszu. Mięso jagnięce – delikatne, soczyste i niezwykle wyraziste stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Właściwie przygotowany gulasz na długo zapadnie w pamięć. Będzie pyszny i sycący. Jak go przygotować?

Spis treści:

  1. Gulasz z jagnięciny. Jak zrobić wyśmienite danie? Odpowiednio przygotowując mięso
  2. Aromatyczny gulasz z jagnięciny – przyprawy i dodatki
  3. Gulasz z jagnięciny. Przepis krok po kroku
  4. Jak podawać gulasz z jagnięciny?

Gulasz z jagnięciny. Jak zrobić wyśmienite danie? Odpowiednio przygotowując mięso

Od czego zacząć, przyrządzając gulasz z jagnięciny? Jak zrobić danie, które sprosta oczekiwaniom bliskich? Sekret tkwi w jakości mięsa i jego odpowiednim przygotowaniu. Najlepiej sięgnąć po łopatkę, karkówkę lub udziec jagnięcy. To części o odpowiednim stopniu przerośnięcia tłuszczem, które po duszeniu stają się miękkie i soczyste. Mięso należy oczyścić z błon i nadmiaru wspomnianego tłuszczu, a następnie pokroić w równe kawałki. Nie mogą być ani za małe, aby podczas gotowania nie rozpadły się, ani za duże, by były w stanie dobrze nasiąknąć przyprawami. Warto zamarynować jagnięcinę wcześniej – na przykład w mieszance oliwy, czosnku, świeżych ziół i czerwonego wina. Taki zabieg sprawi, że nabierze głębi smaku i stanie się jeszcze bardziej krucha. Marynowanie można przeprowadzić kilka godzin przed gotowaniem lub nawet dzień wcześniej. Ważne jest także obsmażenie mięsa na dużym ogniu przed duszeniem. Dzięki temu kawałki jagnięciny nabiorą złocistego koloru i zatrzymają w sobie soki, co przełoży się na wyjątkowy smak gulaszu.

Aromatyczny gulasz z jagnięciny – przyprawy i dodatki

Aromatyczny gulasz z jagnięciny zawdzięcza swój smak głównie starannie dobranym przyprawom. Podstawą jest czosnek, rozmaryn, tymianek oraz liść laurowy. Równie dobrze sprawdzą się korzenne dodatki, takie jak między innymi: ziele angielskie, cynamon, goździki czy kumin. To one sprawiają, że danie zyskuje orientalną nutę i niebanalny wyraz. Aby podkreślić smak gulaszu z jagnięciny, warto dodać cebulę – najlepiej duszoną na wolnym ogniu, aż stanie się złocista i słodkawa. Marchew, pietruszka, seler naciowy czy pasternak wprowadzą warzywną równowagę. Niektórzy wzbogacają potrawę o pomidory, paprykę i ciecierzycę.

Gulasz z jagnięciny. Przepis krok po kroku

Każdy, kto zamierza po raz pierwszy ugotować gulasz z jagnięciny, przepis powinien traktować jako najważniejsze źródło wiedzy. Na początku swojej kulinarnej przygody lepiej zbyt wiele nie eksperymentować. Bezpieczniej będzie trzymać się ścisłych wytycznych.

Składniki:

  • 800 g jagnięciny (łopatka lub udziec)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 150 ml czerwonego wina
  • 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, oliwa.

Po zgromadzeniu wszystkich niezbędnych artykułów spożywczych można zająć się krojeniem mięsa w drobną kostkę. Smażymy je na złoty kolor na patelni pokrytej rozgrzaną oliwą. Następnie trzeba przełożyć je do garnka. Na tej samej patelni należy zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek, a potem dodać do nich marchewkę i pietruszkę. Wszystko smażymy przez kilka minut. Warzywa przekładamy do naczynia z mięsem. Dodajemy przyprawy, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy winem i czekamy, aż alkohol odparuje. Wlewamy bulion oraz koncentrat pomidorowy. Wino nada gulaszowi lekko kwaskowej nuty, która idealnie przełamuje smak jagnięciny. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 90 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania warto zagęścić sos odrobiną mąki. Dzięki temu stanie się bardziej aksamitny. Jeśli zajdzie taka potrzeba, można go również doprawić, by w pełni odpowiadał oczekiwaniom.

Jak podawać gulasz z jagnięciny?

Gulasz z jagnięciny najlepiej smakuje z prostymi dodatkami, które podkreślą jego intensywny charakter. Doskonale pasuje do niego świeże pieczywo – chrupiąca bagietka, wiejski chleb lub podpłomyk. Świetnie sprawdzi się także puree ziemniaczane, kasza pęczak, kuskus czy ryż jaśminowy. W wersji bardziej wykwintnej można zaserwować gulasz w towarzystwie pieczonych ziemniaków z rozmarynem, klusek śląskich lub domowych gnocchi. Drobne detale potrafią mieć ogromny wpływ na to, jak prezentuje się potrawa. Posiekana natka pietruszki, świeży tymianek albo kolendra będą wspaniałym dopełnieniem. Zarówno pod względem smaku, jak i estetyki. Gulasz z jagnięciny najlepiej podawać w głębokich talerzach. Bardzo dobrze sprawdzą się także miseczki ceramiczne, kamionkowe naczynia lub eleganckie bulionówki. W przypadku sporych przyjęć i posiłków spożywanych w większym gronie praktyczną opcją będzie duży żeliwny garnek. Każdy gość będzie mógł w wygodny sposób nałożyć sobie porcję odpowiedniej wielkości. Wszystkie niezbędne naczynia można znaleźć w różnorodnym asortymencie nakrywamy.pl. Zdecydowanie warto się z nimi zapoznać!