Krem z dyni to jedno z najbardziej aromatycznych i rozgrzewających dań. Idealne zwłaszcza na jesienne i zimowe dni, które nie rozpieszczają swoją aurą. Zupa jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Dynia stanowi bowiem bogate źródło witamin A, C i E, a także błonnika, który wspiera trawienie. Dzięki swojej aksamitnej konsystencji i delikatnemu smakowi krem z dyni przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jego przygotowanie nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka podstawowych składników i odpowiednie przyprawy, by stworzyć danie, które zachwyci całą rodzinę.
Spis treści:
- Jakie składniki są potrzebne do przygotowania kremu z dyni?
- Przyprawy, które podkreślą smak zupy
- Krem z dyni. Przepis prosty i efektowny
- Grzanki czosnkowe – idealny dodatek do kremu z dyni
- Stylowe sposoby serwowania kremu z dyni
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania kremu z dyni?
Do przygotowania aksamitnego kremu z dyni potrzebne będą:
- 1 kg dyni
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 200 ml mleka kokosowego lub śmietanki 30%
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
- sól i pieprz do smaku.
Najlepiej sprawdzą się świeże warzywa z ekologicznych upraw, które obfitują w składniki odżywcze i wspaniale smakują. Jeżeli jednak ich zdobycie będzie utrudnione, artykuły spożywcze dostępne w większości supermarketów również umożliwią ugotowanie smacznej zupy.
Przyprawy, które podkreślą smak zupy
Trudno wyobrazić sobie krem z dyni z prawdziwego zdarzenia pozbawiony przypraw. Warto dodać do niego łyżeczkę kurkumy, która podkreśli intensywny kolor dyni i nada daniu lekko orientalnego aromatu. Podobnie jak wyrazisty, świeżo starty imbir. Szczypta cynamonu przełamie całość odrobiną słodyczy, a ostra papryka zapewni nieco pikanterii. Oprócz tego nie zaszkodzi gałka muszkatołowa, która wspaniale podkreśli aksamitną konsystencję potrawy. To najczęściej wybierane przyprawy, a każdy może dowolnie eksperymentować z ich ilością, by dopasować smak kremu do swoich preferencji.
Krem z dyni. Przepis prosty i efektowny
Czy rzeczywiście nawet amator jest w stanie z łatwością przygotować pyszny krem z dyni? Przepis, który wyjaśnia, jak krok po kroku to zrobić, to podstawa. Na początku należy dokładnie przygotować składniki. Dynię obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Dokładnie tak, jak cebulę, ziemniaka i marchewkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku rozgrzewamy oliwę albo masło. Cebulę trzeba zeszklić, a następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę, by mogły uwolnić swój aromat. Kolejny krok polega na dodaniu dyni, marchewki i ziemniaka oraz zalaniu ich bulionem. Całość gotujemy przez 20 do 25 minut, aż warzywa staną się miękkie. Można przejść do następnego etapu, którym jest blendowanie. Zupę miksujemy na gładki krem i dodajemy mleko kokosowe albo śmietankę i przyprawy. Według uznania doprawiamy solą i pieprzem.
Grzanki czosnkowe – idealny dodatek do kremu z dyni
Do aksamitnego kremu z dyni doskonale pasują chrupiące grzanki czosnkowe. Ich przygotowanie jest niezwykle proste.
Składniki:
- 4 kromki chleba (najlepiej bagietka lub chleb na zakwasie)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu
- łyżeczka suszonego oregano lub tymianku.
Wybrane pieczywo kroimy na małe kostki. W miseczce mieszamy oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Zanurzamy chleb w mieszance i pilnujemy, by nasiąknął oliwą. Rozkładamy na blasze do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 10 minut. Wyjmujemy, gdy grzanki staną się rumiane i chrupiące. Zostawiamy do wystudzenia, a następnie dodajemy do kremu z dyni. Nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, by zrobić większą ilość grzanek i resztę umieścić w metalowej puszce albo innym pojemniku. Przydadzą się następnym razem i pozwolą zaoszczędzić trochę czasu.
Stylowe sposoby serwowania kremu z dyni
Podanie kremu z dyni w stylowy sposób sprawia, że wygląda jeszcze bardziej apetycznie i trudno mu się oprzeć. Znakomitym pomysłem jest nakładanie go do ceramicznych bulionówek. Są klasyczne i eleganckie. Idealnie nadają się na uroczyste obiady w gronie rodziny i przyjaciół. Interesującą alternatywę stanowią małe kokilki. Warto sięgnąć po nie wtedy, gdy serwujemy zupę w formie przystawki. Miłośnicy tradycyjnych rozwiązań mogą zdecydować się na głębokie talerze. Mogą mieć wyrazisty kolor, który będzie wspaniale kontrastował z intensywną barwą kremu. To danie często dekoruje się kroplą śmietanki, przy pomocy której tworzone są dekoracyjne wzory. Znakomitym dodatkiem będą pestki dyni, ziarna słonecznika albo sezamu. Bardzo dobrze sprawdzi się też świeża kolendra, natka pietruszki czy szczypiorek.
Podanie kremu z dyni w efektowny sposób sprawia, że posiłek staje się prawdziwą ucztą dla wszystkich zmysłów. Wykazanie się odrobiną kreatywności w kuchni może przynieść zaskakujące efekty. Zadbanie o odpowiednie naczynia również się opłaci. Niezbędne talerze i miseczki można znaleźć między innymi w naszym sklepie. Zachęcamy do tego, by się z nimi zapoznać!