Wigilia i święta... często kojarzy się z makowymi przysmakami, ale nie każdy jest miłośnikiem pieczenia. Strucla jest zbyt dużym wyzwaniem, a na makowca brak czasu?
Mamy dla Was szybki i prosty sposób na podobne smakołyki. W wersji dla zapracowanych - ekspresowe babeczki z makiem.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 50 g drożdży
- 0,5 szklanki cukru
- 50 ml mleka
- 2 jajka
- 0,5 kostki margaryny
- 500 g masy makowej
Zacznijmy od rozpuszczenia drożdży i cukru w ciepłym mleku, odstawiamy, aż ostygnie. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Pora utrzeć jajka z cukrem, zmieszać wszystkie składniki w jednej misce i wyrobić ciasto. Teraz odczekajmy, aż ciasto wyrośnie - najlepiej odstawić je w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. Kiedy zwiększy swoją objętość 2 razy, rozwałkowujemy i rozcinamy na małe, równe części. Na każdy kawałek nakładamy masę makową, sklejamy i formujemy babeczkę. Gotowe kulki przekładamy do formy na muffinki i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut do momentu zarumienienia.
Gotowe babeczki dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem.