Czy gotowanie w szybkowarze jest zdrowe?

03 / 07 / 2017

 

Oszczędność czasu, energii, krótki czas gotowania i zdrowe jedzenie? To możliwe! Sprawdź czym jest szybkowar i dlaczego warto mieć go w swojej kuchni.

                                                         

                                                                                               FAGOR FUTURE IN Zestaw 2 szybkowarów ZOBACZ



Czym jest szybkowar?

Szybkowar to szczelnie zamykany garnek, dzięki któremu możemy skrócić czas gotowania nawet o 70%. Jak to możliwe? Specjalna konstrukcja szybkowaru pozwala na podniesienie temperatury gotowania i szybkie doprowadzenie wody do wrzenia, a co za tym idzie, znaczne przyspieszenie przygotowania potraw. 

 

Dlaczego szybkowar?

1. Nawet 3-krotne skrócenie czasu gotowania
To co wyróżnia szybkowar na tle tradycyjnych garnków, to możliwość hermetycznego zamknięcia urządzenia. Przygotowywanie posiłków w tak szczelnie zamkniętym garnku pozwala na znaczne skrócenie czasu gotowania. I tak gotowane ziemniaków zajmuje nie więcej niż około 8 minut, rosołu – 25 minut, a pieczeni wołowej – 30 minut.

                                                                    

                                                                                                    TEFAL Szybkowar z dwoma poziomami ciśnienia ZOBACZ



2. Możliwość duszenia i smażenia potraw
Pamiętajmy, że szybkowar nie służy jedynie do gotowania. W szybkowarze możemy również smażyć i dusić warzywa oraz mięso. 


3. Zdrowsze posiłki
Nie bez znaczenia ma także jakość posiłków. Dania przygotowane w szybkowarze są zdrowsze niż potrawy przygotowane w tradycyjny sposób. Jak to możliwe? Dzieje się tak, dlatego że potrawy gotowane krócej są po prostu bogatsze w substancje odżywcze – zachowują więcej witamin i minerałów. Przykładowo warzywa gotowane w szybkowarze tracą miej składników odżywczych, takich jak: wapń, magnez, sód czy potas, niż warzywa gotowane w standardowym garnku.


 

Szybkowar – który wybrać?

Wybór szybkowaru nie jest prosty. Jeśli zależy nam na urządzeniu, które posłuży nam na lata, postawmy na wysokiej jakości materiał (stal nierdzewna), sposób wykonania i funkcje. Podczas zakupów zwróćmy uwagę  czy wybrany przez nas szybkowar zawiera skalę do odmierzania płynów, regulator ciśnienia, pokrywę z zabezpieczeniem oraz praktyczne uchwyty (rączki).

                                AMBITION MARCONI Komplet szybkowarów ZOBACZ                                                  MORPHY RICHARDS Szybkowar Rapid Cook ZOBACZ 
 

 


Szybkowar – o czym warto pamiętać?

  • nigdy nie używajmy szybkowaru do smażenia potraw na oleju
  • zawsze gotujmy na odpowiedniej ilości wody – nie więcej niż na 2/3 objętości w garnku. Minimum podczas gotowania stanowią 2 szklanki wody.
  • po zakończeniu gotowania nie otwierajmy pokrywy. Odczekajmy chwilę i wyrównajmy ciśnienie wewnątrz garnka.