Oszczędność czasu, energii, krótki czas gotowania i zdrowe jedzenie? To możliwe! Sprawdź czym jest szybkowar i dlaczego warto mieć go w swojej kuchni.
FAGOR FUTURE IN Zestaw 2 szybkowarów ZOBACZ
Czym jest szybkowar?
Szybkowar to szczelnie zamykany garnek, dzięki któremu możemy skrócić czas gotowania nawet o 70%. Jak to możliwe? Specjalna konstrukcja szybkowaru pozwala na podniesienie temperatury gotowania i szybkie doprowadzenie wody do wrzenia, a co za tym idzie, znaczne przyspieszenie przygotowania potraw.
Dlaczego szybkowar?
1. Nawet 3-krotne skrócenie czasu gotowania
To co wyróżnia szybkowar na tle tradycyjnych garnków, to możliwość hermetycznego zamknięcia urządzenia. Przygotowywanie posiłków w tak szczelnie zamkniętym garnku pozwala na znaczne skrócenie czasu gotowania. I tak gotowane ziemniaków zajmuje nie więcej niż około 8 minut, rosołu – 25 minut, a pieczeni wołowej – 30 minut.
TEFAL Szybkowar z dwoma poziomami ciśnienia ZOBACZ
2. Możliwość duszenia i smażenia potraw
Pamiętajmy, że szybkowar nie służy jedynie do gotowania. W szybkowarze możemy również smażyć i dusić warzywa oraz mięso.
3. Zdrowsze posiłki
Nie bez znaczenia ma także jakość posiłków. Dania przygotowane w szybkowarze są zdrowsze niż potrawy przygotowane w tradycyjny sposób. Jak to możliwe? Dzieje się tak, dlatego że potrawy gotowane krócej są po prostu bogatsze w substancje odżywcze – zachowują więcej witamin i minerałów. Przykładowo warzywa gotowane w szybkowarze tracą miej składników odżywczych, takich jak: wapń, magnez, sód czy potas, niż warzywa gotowane w standardowym garnku.
Szybkowar – który wybrać?
Wybór szybkowaru nie jest prosty. Jeśli zależy nam na urządzeniu, które posłuży nam na lata, postawmy na wysokiej jakości materiał (stal nierdzewna), sposób wykonania i funkcje. Podczas zakupów zwróćmy uwagę czy wybrany przez nas szybkowar zawiera skalę do odmierzania płynów, regulator ciśnienia, pokrywę z zabezpieczeniem oraz praktyczne uchwyty (rączki).
AMBITION MARCONI Komplet szybkowarów ZOBACZ MORPHY RICHARDS Szybkowar Rapid Cook ZOBACZ
Szybkowar – o czym warto pamiętać?
- nigdy nie używajmy szybkowaru do smażenia potraw na oleju
- zawsze gotujmy na odpowiedniej ilości wody – nie więcej niż na 2/3 objętości w garnku. Minimum podczas gotowania stanowią 2 szklanki wody.
- po zakończeniu gotowania nie otwierajmy pokrywy. Odczekajmy chwilę i wyrównajmy ciśnienie wewnątrz garnka.