Blacha do pieczenia ciast. Którą wybrać?

27 / 08 / 2018

Bez względu na to, czy jesteś osobą, która nie wyobraża sobie niedzieli bez świeżo upieczonego ciasta, czy używasz piekarnika jedynie od święta, w twojej kuchni nie może zabraknąć przynajmniej jednej formy do pieczenia. W związku z tym, że na rynku dostępne są blachy z różnych materiałów, wybór tej idealnej nie zawsze jest prosty. Nasz krótki przewodnik z pewnością ci w tym pomoże. 

Inna blacha do pieczenia chleba, inna do muffinek, a jeszcze inna do sernika i szarlotki. Każde ciasto wymaga innej formy, dlatego w pierwszej kolejności zastanów się, do czego będziesz używać blachy, a dopiero potem zdecyduj, jakie tworzywo najlepiej sprosta twoim oczekiwaniom. 

Blacha do pieczenia ze stali węglowej 

Najpopularniejsze blachy do pieczenia to te wykonane z aluminium. Ich zaletą jest z pewnością niska cena oraz różnorodność kształtów. Niestety, są to formy, do których ciasto przywiera, a nierzadko się przypala. Producenci zaczęli więc stosować nowoczesne rozwiązania, dzięki którym pieczenie staje się znacznie przyjemniejsze. Blachy do pieczenia ze stali węglowej oraz formy pokryte powłoką antyadhezyjną są bardziej wytrzymałe, nie rdzewieją, a co najważniejsze nie wymagają wcześniejszego przygotowania. Możesz więc bez obaw przyrządzić ulubione ciasto bez konieczności wykładania blachy papierem lub smarowania formy tłuszczem.   

Blachy do pieczenia ceramiczne

Cechą charakterystyczną ceramicznych blach do pieczenia jest ich piękny wygląd. Co więcej, są to formy nierdzewne, przez co będą ci służyć przez długi czas. Dzięki różnym kształtom blach ceramicznych możesz w nich piec zarówno tarty, chleb, jak i wszelkiego rodzaju mięsa i zapiekanki. Wadą form ceramicznych może być fakt, iż potrawy w nich przyrządzane wymagają dłuższego pieczenia. 

Formy silikonowe 

Formy silikonowe to zdecydowany faworyt wśród blach do pieczenia. Trudno znaleźć wady tego typu form – są wygodne w użyciu, łatwo się myją, a po pieczeniu można je złożyć, dzięki czemu zajmują znacznie mniej miejsca. Ciekawym rozwiązaniem są blachy z silikonowymi uchwytami. W związku z tym, że silikon szybko stygnie, nie musisz się obawiać poparzeń podczas wyjmowania formy z piekarnika. Blachy silikonowe dostępne są w różnych kolorach i kształtach, dlatego pieczenie z ich użyciem z pewnością spodoba się dzieciom. 

Foremki do zadań specjalnych

Wybór form silikonowych jest tak duży, że możesz z ich pomocą przygotować nawet takie wypieki, jak bułki, batony lub babeczki. Foremki mogą więc zainspirować cię do przyrządzenia nowych potraw, a pieczenie przestanie być codzienną czynnością, a stanie się świetną zabawą.