Brytfanny zamknięte i otwarte

19 / 10 / 2015


Kilka słów o brytfannach

Brytfanna to naczynie przeznaczone zarówno do dłuższego duszenia potraw jak i zapiekania naszych ulubionych przysmaków. W naszej ofercie znajdują sie brytfanny żeliwne, z odlewanego aluminium czy stali nierdzewnej. W zależności od rodzaju wykonania, kształtu możemy dopasowywać je do wybranych przez nas potraw. Z naszej strony polecić możemy naczynia z firmy Elo oraz z francuskiej firmy Chasseur, specjalizującej się w produkcji naczyń żeliwnych.

Doskonały smak

Brytfanna to swoiste połączenie garnka i patelni, które może służyć do przygotowania większości potraw. Piekarnik to miejsce, w którym danie ma doskonałe warunki do ukazania swojego najsmaczniejszego oblicza. Brytfanna służy w tym przypadku nieocenioną pomocą. Dzięki niej danie jest doskonale wypieczone w środku i niezwykle kruche na zewnątrz. Ponadto kolejną zaleta tego prostego naczynia jest fakt, że dania w nim przygotowane są zarówno pyszne jak i zdrowe - zawarte w potrawach składniki odżywcze nie uciekają z nich wraz z parą wodną. 

W niniejszym artykule chcemy pokazać Wam zasadnicze różnice pomiędzy brytfannami otwartymi a zamkniętymi.  

Brytfanna otwarta:

  • Nie wymaga pokrywki
  • Umożliwia częste podlewanie pieczeni wodą, piwem czy winem
  • w zależności od aromatu i smaku który chcemy uzyskać
  • Łatwy dostęp do potrawy podczas pieczenia
  • Możliwość pieczenia w sosie własnym 

Przykłady: 

Brytfanna prostokątna Elo Pure Ivory 38,5 cm x 27 cm 


Doskonałe rozwiązanie dla miłośników smażenia lub gotowania przy niewielkim użyciu tłuszczu. 
Posiada ceramiczną powłokę Thermoceramika, która jest niezwykle łatwa w czyszczeniu. Jej właściwości nieprzywieralne to kolejny atut, który zachęca do jej kupna. 



SSW Brytfanna czterokątna powlekana 35cm, stal szlachetna ​

  • Wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej
  • Polerowana na zewnątrz
  • Powłoka antyprzyczepna
  • Ruchome uchwyty
  • Łatwa w pielęgnacji


Brytfanna zamknięta:

  • Przepływ powietrza w zamkniętym obiegu
  • Nie ulatnianie się witamin i innych składników
  • odżywczych
  • Lepsze nawilżenie mięsa lub warzyw

Przykłady: 

SILIT ECOMPACT FULL BLACK brytfanna - system do pieczenia i gotowania na parze

Wykonana z Silarganu - jedyne w swoim rodzaju tworzywo ceramiczne nie zawierające niklu.
Posiada wielofunkcyjny system do pieczenia oraz gotowania na parze. Specjalne separatory pozwalają na swobodne dzielenie naczyniaa dołączony termometr pozwala kontrolować temperaturę gotowanych/pieczonych potraw. Dzięki wypełnieniu stalowym rdzeniem, który szybko i równomiernie rozprowadza ciepło.Nadaje się do każdego rodzaju kuchni: płyty indukcyjne, ceramiczne, kuchenki gazowe i elektryczne, może być używana przez alergików, gdyż nie zawiera niklu.




Mamy nadzieję, że nieco pomogliśmy Państwu w podjęciu decyzji o zakupie odpowiedniej brytfanny. Zachęcamy do zapoznania się z resztą asortymentu na stronie: https://bit.ly/1LjJnqt