Ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem – przepis

04 / 09 / 2025

Ciasto francuskie słynie ze swojego uniwersalnego charakteru. Pozwala w krótkim czasie stworzyć wyśmienite przekąski, a nawet dania główne. Znakomicie sprawdza się zarówno w wersji na słodko, jak i w tej wytrawnej. Jedną z bardzo ciekawych propozycji jest nadzianie go szpinakiem i kurczakiem. Takie połączenie zachwyca aromatem, smakiem i wyglądem. Okaże się niezastąpione w trakcie przyjęć, rodzinnych obiadów, czy szybkiego lunchu. To lekki, a zarazem sycący posiłek. Jak go przygotować? To łatwiejsze niż mogłoby się wydawać!

Spis treści:

  1. Jakie składniki są potrzebne do zrobienia ciasta francuskiego z kurczakiem i szpinakiem?
  2. Ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem. Przepis na pyszną przekąskę
  3. Ciekawe dodatki do tego dania
  4. Jak przechowywać i odgrzewać ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem?

Jakie składniki są potrzebne do zrobienia ciasta francuskiego z kurczakiem i szpinakiem?

Do przygotowania tej potrawy w zupełności wystarczą łatwo dostępne składniki, które można znaleźć niemalże w każdym sklepie spożywczym. Oto one:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g fileta z kurczaka
  • 200 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 100 g sera feta, lub mozzarelli
  • 1 łyżka oleju, lub masła klarowanego
  • 1 jajko (do posmarowania ciasta)
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie.

Te produkty posłużą zarówno do zrobienia bazy, jak i nadzienia. Najważniejsze to zachować stosowne proporcje i zadbać o odpowiednie podsmażenie składników, by wydobyć z nich maksimum smaku.

Ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem. Przepis na pyszną przekąskę

Nie trzeba dysponować zaawansowanymi umiejętnościami kulinarnymi, żeby zrobić ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem. Przepis, dobre chęci i odrobina cierpliwości to podstawa. Przygotowanie nadzienia warto rozpocząć od mięsa. Filet z kurczaka należy pokroić w drobną kostkę, co pozwoli na szybkie i równomierne smażenie. Mięso podsmaża się na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym do momentu, w którym przestanie być surowe i lekko się zarumieni. W tym czasie trzeba doprawić je solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Sprawią, że kurczak zyska śródziemnomorski charakter. Kolejny krok to dodanie drobno posiekanej cebuli i czosnku. Gdy cebula się zeszkli, przychodzi pora na szpinak. Ten świeży wystarczy blanszować na patelni przez kilka minut, aż zwiędnie i zmniejszy swoją objętość. Mrożony musi zostać porządnie odsączony tak, by nie rozwodnił farszu. Całość warto doprawić szczyptą startej gałki muszkatołowej. Znakomicie komponuje się ona ze szpinakiem i nadaje mu delikatnie orzechowy aromat. Gotowy farsz trzeba ostudzić, a następnie dodać do niego pokruszony ser. Może to być feta, która wnosi lekko słoną nutę i kremową konsystencję, albo mozzarella, jeśli ktoś preferuje delikatniejsze rozwiązania. Nadzienie nakłada się na połowę rozwiniętego ciasta francuskiego. Istotne jest to, by rozprowadzić je równomiernie i pozostawić wolne brzegi. Całość przykrywa się drugą połową ciasta i dokładnie zlepia. Najlepiej docisnąć brzegi widelcem. Aby uzyskać złocistą i chrupiącą skórkę, wierzch należy posmarować roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowaną przekąskę piecze się w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25 minut.

Ciekawe dodatki do tego dania

Choć klasyczna wersja ciasta francuskiego z kurczakiem i szpinakiem smakuje znakomicie, to jednak warto od czasu do czasu wprowadzić do niej drobne zmiany. Pierwsza propozycja to nadanie przekąsce innego kształtu. Można podzielić ciasto na mniejsze kawałki i zawinąć je tak, by przypominały ślimaki. Ciekawą opcją jest także eksperymentowanie z rozmaitymi dodatkami. Dużą popularnością cieszą się suszone pomidory. Ich słodko-kwaśny smak wzbogaca potrawę i doskonale współgra ze szpinakiem. Przed rozpoczęciem pieczenia można posypać wierzch ciasta ziarnami sezamu lub czarnuszki. Ta prosta czynność robi sporą różnicę. Zarówno pod względem wyglądu, jak i smaku. Miłośnicy kuchni śródziemnomorskiej mogą wzbogacić farsz o pokrojone w plasterki oliwki. Całość dobrze komponuje się też z kaparami i świeżą rukolą, którą można ułożyć na wierzchu potrawy przed jej zaserwowaniem.

Jak przechowywać i odgrzewać ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem?

Ciasto francuskie najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Ma wtedy idealnie chrupiącą skórkę i soczyste wnętrze. Nie oznacza to jednak tego, że później nie nadaje się już do spożycia. Nic bardziej mylnego. Umieszczone w lodówce zachowa świeżość przez dwa do trzech dni. Musi być tylko szczelnie zapakowane, najlepiej w folię aluminiową albo do szklanego naczynia z pokrywką. Najrozsądniej będzie odgrzewać je w piekarniku. W ten sposób znów stanie się kruche i delikatne. Kilka minut w temperaturze 180°C wystarczy, by przyrządzić sobie pyszny posiłek. Nie powinno się wstawiać ciasta francuskiego do mikrofalówki. Zmiękczy je i sprawi, że nie będzie smakowało tak dobrze. Niezależnie od tego, czy podawana jest świeża, czy odgrzewana potrawa, warto serwować ją w odpowiedni sposób. Klasyczne białe talerze albo te minimalistyczne utrzymane w odcieniach beżu i szarości będą idealnym tłem dla ciasta francuskiego z kurczakiem i szpinakiem. Wszystkie są dostępne w nakrywamy.pl. Dzięki nim posiłek stanie się ucztą nie tylko dla podniebienia, ale i dla oczu. Smacznego!