Idealna propozycja rozgrzewającego, sycącego posiłku, który sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji? Ciecierzyca po marokańsku w sosie pomidorowym! To danie kuchni północnoafrykańskiej. Bogate w przyprawy, pełne warzyw i roślin strączkowych. Idealne dla wegetarian i nie tylko. Obfituje w szereg wartości odżywczych i jest wyjątkowo smaczne. Stanowi godną uwagi alternatywę dla klasycznych potraw jednogarnkowych. Jak je przygotować? Oto zbiór najważniejszych informacji.
Spis treści:
- Ciecierzyca po marokańsku w sosie pomidorowym – lista składników
- Sprawdzony przepis na ciecierzycę po marokańsku w sosie pomidorowym
- Z czym najlepiej smakuje ciecierzyca po marokańsku?
- Sposoby efektownego i praktycznego serwowania potrawy
- Jak przechowywać i odgrzewać to danie?
Ciecierzyca po marokańsku w sosie pomidorowym – lista składników
Najlepsza ciecierzyca po marokańsku w sosie pomidorowym to ta, która powstała ze świeżych produktów wysokiej jakości. Do jej przyrządzenia będą potrzebne następujące składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (lub 200 g suchej ciecierzycy namoczonej i ugotowanej)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml passaty pomidorowej lub pomidorów krojonych z puszki
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki ostrej, lub wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie, dla zbalansowania kwasowości pomidorów)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sok z połowy cytryny
- świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania
- oliwa z oliwek do smażenia.
Tę listę można oczywiście delikatnie zmodyfikować. Dobrym pomysłem będzie na przykład dodanie do niej takich warzyw jak marchew, cukinia czy czerwona papryka. Dzięki nim potrawa zyska intensywną barwę i głębię smaku.
Sprawdzony przepis na ciecierzycę po marokańsku w sosie pomidorowym
Przygotowanie tego dania nie jest trudne i każdy sobie z tym poradzi. Na początku na patelni lub w głębokim rondlu należy rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek i podsmażyć posiekaną cebulę. Ważne jest to, by zmiękła, ale zbyt mocno się nie zarumieniła. Jej łagodna słodycz ma być tłem dla bardziej wyrazistych składników. Następnie na patelni umieszcza się przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy lekko się zeszkli, dokładamy przyprawy – kmin, kolendrę, kurkumę i cynamon. To moment, w którym w kuchni zaczyna unosić się charakterystyczny, intensywny zapach. Podsmażanie przypraw przez kilkadziesiąt sekund pozwala wydobyć z nich pełnię aromatu. Kiedy już się ze sobą połączą, dodaje się passatę pomidorową oraz koncentrat pomidorowy. Sos trzeba zagotować i dusić na małym ogniu przez kilka minut, aż zacznie gęstnieć. Dopiero wtedy dokładamy ciecierzycę. Tę z puszki wystarczy wcześniej jedynie przepłukać, natomiast sucha musi zostać namoczona i ugotowana. Całość gotuje się przez kilkanaście minut. Nie wolno zapominać o systematycznym mieszaniu. Tuż przed zdjęciem naczynia z ognia dodaje się jeszcze sok z cytryny i odrobinę cukru trzcinowego.
Z czym najlepiej smakuje ciecierzyca po marokańsku?
Ciecierzyca po marokańsku w sosie pomidorowym jest sycąca i może być uznawana za pełnowartościowy posiłek. Warto jednak podawać ją z dodatkami. Popularnym wyborem jest w tym przypadku kuskus. Lekki, błyskawiczny w przygotowaniu i doskonale chłonący sos. Można także sięgnąć po ryż basmati, chlebek pita albo pieczywo naan. W wersji bezglutenowej sprawdzi się kasza jaglana lub komosa ryżowa. Podczas wyjątkowo chłodnych dni, to danie znakomicie smakuje z pieczonymi ziemniakami oraz batatami. Warto trochę poeksperymentować i przekonać się, który wariant ciecierzycy po marokańsku będzie w pełni dopasowany do potrzeb.
Sposoby efektownego i praktycznego serwowania potrawy
W jaki sposób serwować ciecierzycę po marokańsku w sosie pomidorowym? Duże, gliniane miski lub głębokie talerze pięknie wyeksponują bogactwo kolorów. Całość warto posypać świeżymi ziołami. Najlepiej kolendrą, ale natka pietruszki również zapewni odpowiedni efekt. Ciekawym elementem dekoracyjnym może być wzór z jogurtu naturalnego. Nie tylko ładnie wygląda, ale i subtelnie łagodzi pikantność potrawy. W trakcie większych spotkań najrozsądniej będzie podawać ciecierzycę w dużym garnku, z którego każdy będzie mógł nabrać odpowiednią dla siebie porcję. To nie tylko praktyczne, ale i zgodne z duchem wspólnego biesiadowania, który jest charakterystyczny dla kuchni marokańskiej. W różnorodnym asortymencie nakrywamy.pl można znaleźć talerze i miseczki, które idealnie nadają się do serwowania tego dania.
Jak przechowywać i odgrzewać to danie?
Ciecierzycę po marokańsku można z powodzeniem przechowywać w lodówce przez dwa, maksymalnie trzy dni. Wystarczy umieścić ją w szczelnie zamkniętym pojemniku. Takie rozwiązanie ma wiele zalet. Nie tylko nie marnuje się żywności. Ta potrawa po kilku dniach stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia, bo wszystkie smaki stają się jeszcze bardziej wyraziste. Najlepiej odgrzewać ją w garnku, na niewielkim ogniu. Warto dodać kilka łyżek wody, by sos odzyskał właściwą konsystencję. Jeśli komuś zależy na czasie, może skorzystać z mikrofalówki. Wtedy trzeba jednak zadbać o przykrycie naczynia, by potrawa nie stała się zbyt sucha. Ciecierzycę po marokańsku w sosie pomidorowym można też zamrozić. Po rozmrożeniu trzeba jedynie ponownie podgrzać ją w garnku i uzupełnić świeżymi ziołami tuż przed podaniem. Gotowe!




