Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym – przepis

04 / 09 / 2025

Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym to jedno z tych dań, które zachwycają zarówno smakiem, jak i aromatem. Łączy w sobie orientalne przyprawy, kremową konsystencję i delikatność mięsa drobiowego. Jest inspirowane kuchnią indyjską i tajską, jednak cieszy się popularnością także w Europie. To pożywna potrawa, która znakomicie sprawdzi się jako obiad, czy kolacja. Aby móc się nią cieszyć, wcale nie trzeba wybierać się do restauracji. Wystarczy wiedzieć, w jaki sposób przyrządzić ją we własnym domu. Oto najważniejsze informacje, które sprawią, że każdy poradzi sobie z tym zadaniem.

Spis treści:

  1. Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym – lista składników
  2. Przygotowanie potrawy krok po kroku
  3. Z czym najlepiej podawać curry z kurczaka w mleku kokosowym?
  4. Modyfikacje klasycznego przepisu
  5. Przyrządzanie i przechowywanie dania – przydatne triki 

Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym – lista składników

Do przygotowania prawdziwego curry z kurczaka z mlekiem kokosowym niezbędne są odpowiednie składniki. Podstawa to oczywiście dobrej jakości mięso. Najlepiej wybierać filety z piersi albo udka bez skóry i kości, które są bardzo soczyste. Na liście zakupów powinny znaleźć się następujące produkty:

  • 500 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek bez kości
  • 1 puszka mleka kokosowego (ok. 400 ml)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • 1–2 łyżki czerwonej pasty curry (lub mieszanki curry w proszku)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • sok z połowy limonki
  • olej roślinny lub kokosowy do smażenia
  • sól, pieprz, świeża kolendra lub natka pietruszki do dekoracji.

Na rynku dostępne jest mleczko kokosowe o obniżonej zawartości tłuszczu. Wiele osób korzysta z niego podczas gotowania, jednak w tym przypadku trzeba pamiętać o tym, że to właśnie tłuszcz odpowiada za aksamitną konsystencję potrawy.

Przygotowanie potrawy krok po kroku

Na początku należy drobno posiekać cebulę i podsmażać ją na oleju aż się zeszkli. Gdy to nastąpi, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir. Już po kilkunastu sekundach będzie można poczuć ich aromat. To idealny moment na dodanie pasty curry albo wybranej mieszanki przypraw. Całość krótko podprażamy i mieszamy z pokrojonym w kostkę kurczakiem. Mięso smażymy, pozwalając na to, by smaki się ze sobą przeniknęły. Na patelnię wrzucamy warzywa. Najrozsądniej zacząć od tych, które muszą być gotowane dłużej, takich jak marchewka. Dopiero potem przyjdzie pora na paprykę. Wlewamy mleko kokosowe, zmniejszamy ogień i dusimy przez około 15–20 minut. Gdy wszystkie składniki zmiękną, a sos zgęstnieje, warto doprawić danie. Dobrze sprawdzi się tutaj sok z limonki i odrobina soli. Na sam koniec posypujemy curry świeżą kolendrą, która znakomicie podkreśla egzotyczny charakter potrawy.

Z czym najlepiej podawać curry z kurczaka w mleku kokosowym?

Ryż znakomicie pasuje do curry z kurczaka w mleku kokosowym. Zwłaszcza jaśminowy i basmati. Te dwa gatunki słyną ze swojej delikatności, która wspaniale komponuje się z wyrazistym sosem. Bardzo ważne jest zadbanie o to, by ryż był sypki. Jego struktura ma ogromny wpływ na odbiór całego dania. Ciekawą alternatywą jest podawanie curry z chlebkami naan albo plackami roti. Osoby, które lubią przykładać wagę do detali, mogą sięgnąć po oryginalne dodatki. Mowa o plasterkach ogórka, sałatce z mango, czy marynowanej cebuli. Dzięki nim curry nabierze wyjątkowego wyrazu.

Modyfikacje klasycznego przepisu

Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym zapewnia spore pole do kulinarnych eksperymentów. W zależności od tego, jakie składniki akurat znajdują się w lodówce, czy spiżarni, można stworzyć zupełnie nową wersję tego dania. Nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, by zastąpić mięso z kurczaka indykiem, czy krewetkami. W wersji wegetariańskiej alternatywą będzie tofu oraz ciecierzyca. Do potrawy można dodać brokuły, kalafiora, a nawet ananasa, czy bakłażana. Niektórzy eksperymentują także z pastą curry. Czerwona jest dość ostra, natomiast żółta – łagodniejsza i korzenna. Najbardziej pikantna jest zdecydowanie ta zielona. Warto spróbować ich wszystkich, by znaleźć swoją ulubioną. Ciekawym rozwiązaniem jest dolewanie do sosu bulionu warzywnego i śmietanki. Przygotowując obiad dla dzieci, można dodać odrobinę masła orzechowego. Dzięki niemu curry stanie się aksamitne, gęste i zyska subtelny orzechowy posmak.

Przyrządzanie i przechowywanie dania – przydatne triki

Choć ta konkretna potrawa najlepiej smakuje tuż po przyrządzeniu, zaserwowana kolejnego dnia także będzie stanowiła ucztę dla podniebienia. Należy jedynie umieścić ją w szczelnym pojemniku, który następnie zostanie wstawiony do lodówki. W takich warunkach można przechowywać curry przez 2–3 dni. Aby po rozmrożeniu konsystencja dania była jednolita, trzeba energicznie je wymieszać. Jeszcze w trakcie gotowania warto unikać zbyt wysokich temperatur. Po wlaniu mleka kokosowego na patelnię lepiej zmniejszyć ogień, by się nie zważyło.

Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym to kulinarny sposób na odrobinę orientu w domowym zaciszu. Tak efektowna potrawa powinna być odpowiednio podawana. W nakrywamy.pl można znaleźć wysokiej jakości talerze, które idealnie się do tego nadadzą. Smacznego!