Czy garnki granitowe są zdrowe? Wyjaśniamy

24 / 07 / 2023

Wybór odpowiednich garnków to jedno z najważniejszych zadań podczas kompletowania kuchennego wyposażenia. Każdemu z nas zależy na tym, by były solidnie wykonane, praktyczne i nienagannie się prezentowały. Granitowe naczynia spełniają wszystkie te kryteria, czy są jednak bezpieczne dla zdrowia?

Spis treści:

  1. Garnki granitowe – charakterystyka
  2. Czy garnki granitowe są zdrowe? Naczynia pod lupą
  3. Komfortowe w użytkowaniu garnki granitowe
  4. Garnki granitowe – czy warto?

Garnki granitowe – charakterystyka

Zacznijmy od wyjaśnienia sobie tego, czym właściwie są garnki granitowe. To nic innego jak naczynia zrobione ze stali nierdzewnej lub aluminium, które pokryto specjalną powłoką z granitu lub materiału, który znakomicie go imituje. Dzięki niej produkty nabierają ciekawego wyglądu i wyróżniają się spośród wielu innych modeli dostępnych na rynku. Kamienne wykończenie przywodzi na myśl naturę i minimalizm w dobrym guście. Podstawowe tworzywo stanowi gwarancję wytrzymałości, co razem daje nam doskonałe połączenie walorów estetycznych i funkcjonalności. Właściciele granitowych garnków cenią je sobie, ponieważ zauważalnie ułatwiają gotowanie. Równomiernie się nagrzewają, co zapobiega przypalaniu się potraw i pozwala wydobyć z nich prawdziwą głębię smaku. Są odporne na rozmaite uszkodzenia – musiałbyś mocno się postarać, żeby je zarysować, czy wgnieść. Wystarczy właściwie je użytkować, by znakomicie służyły Ci przez długie lata i pozwoliły cieszyć wygodą podczas przyrządzania posiłków. Będą wspaniałym wyborem również dla osób, które nie wykazują szczególnych talentów kulinarnych.

Czy garnki granitowe są zdrowe? Naczynia pod lupą

Wiesz już, że mają ciekawy design i są komfortowe w użytkowaniu. Pozostaje jeszcze jedno pytanie. Czy garnki granitowe są zdrowe? Nad tym zastanawia się większość osób, które stanęły przed koniecznością wybrania kompletu naczyń do swojego domu. Nie masz się czym martwić – tego rodzaju artykuły mogą mieć bezpośredni kontakt z żywnością. W żaden sposób jej nie zaszkodzą. Producenci dbają o to, by powłoka granitowa została wykonana z materiału, który nie zawiera szkodliwych substancji, do których należą między innymi politetrafluoroetylen oraz kwas perfluorooktanowy. To bardzo ważne, bo dzięki temu w trakcie gotowania i obróbki termicznej nie będą wydzielać się związki chemiczne, które mają negatywny wpływ na zdrowie i mogą prowadzić do rozwoju różnych chorób. Ten rodzaj tworzywa nie wchodzi w reakcję z jedzeniem i nie zmienia jego smaku.

Wysoka odporność na powstawanie rozmaitych uszkodzeń i zarysowań sprawia, że maleje ryzyko ukruszenia się kawałków naczynia i dostania się tworzywa do posiłku. Kilkuwarstwowa powłoka zapewnia idealnie gładką powierzchnię, co także znacząco wpływa na podniesienie komfortu użytkowania. Atutem jest również właściwe przewodzenie ciepła. Jest rozprowadzane równomiernie, więc nie będziesz musiał martwić się przypaleniem jedzenia. Nie da się ukryć, że to duża korzyść dla zdrowia, gdyż współczesne badania dowiodły, że spożywanie przypalonych potraw może powodować choroby układu nerwowego oraz rozwój nowotworów.

Komfortowe w użytkowaniu garnki granitowe

Garnki granitowe nie nagrzewają się zbyt szybko i za mocno, a do tego są wyposażone w odpowiednio zaprojektowane uchwyty. W rezultacie możesz dotykać ich bez strachu o to, że się poparzysz i wyrządzisz sobie krzywdę. Gdy będziesz używać ich w piekarniku, w zupełności wystarczy Ci zabezpieczenie w postaci materiałowych rękawic kuchennych. Pamiętaj, że podczas kulinarnych eksperymentów, które prowadzisz z wykorzystaniem tych naczyń, najlepiej unikać zbyt wysokich temperatur. Garnki, które będą regularnie wystawiane na ich działanie, mogą poważnie na tym ucierpieć. Najczęściej w takich przypadkach dochodzi do uszkodzenia powłoki granitowej. Nie tylko obniża to walory estetyczne produktów, ale jest także niebezpieczne. To właśnie ta warstwa odgrywa kluczową rolę w garnkach aluminiowych. Zapobiega bowiem bezpośredniemu kontaktowi żywności z tworzywem, które jest niebezpieczne dla zdrowia. Aluminium, czyli metal ciężki, odkłada się w ludzkim mózgu. Wykazano już, że może to skutkować zachorowaniem na Alzheimera. Używaj więc swoich naczyń w przemyślany sposób. Oprócz kontrolowania temperatury sięgaj też wyłącznie po silikonowe i drewniane szpatułki, łyżki i inne akcesoria niezbędne w trakcie gotowania. Nie zarysują powierzchni i nie uszkodzą granitowej powłoki.

Garnki granitowe – czy warto?

Podsumowując – czy garnki granitowe to rozsądna inwestycja? Jak najbardziej. Są bezpieczne dla zdrowia, jeżeli właściwie o nie dbasz i odpowiednio ich używasz. Cechuje je solidny charakter, pięknie się prezentują i są uniwersalne. Stworzono je ze starannie wyselekcjonowanych materiałów, aby były praktyczne i zapewniały Ci szerokie pole do popisu pod względem eksperymentów w zaciszu własnej kuchni. W asortymencie Nakrywamy znajdziesz szeroki wybór naczyń, które są godne polecenia. Zapoznaj się z ofertą, a z pewnością wybierzesz produkty, które spełnią Twoje oczekiwania. Życzymy udanych zakupów!