Jak dbać o garnki ze stali nierdzewnej? Sprawdzone porady

24 / 07 / 2023

Kompletując wyposażenie kuchenne, często decydujemy się na zainwestowanie w garnki ze stali nierdzewnej. Robimy to, bo cenimy sobie produkty wysokiej jakości, które są odporne na intensywny proces użytkowania i nie zmieniają smaku potraw. Chcesz, żeby naczynia służyły Ci jak najdłużej? Zapoznaj się z naszymi radami!

Spis treści:

  1. Jak dbać o garnki ze stali nierdzewnej? Odpowiednio je przygotuj
  2. Pielęgnacja garnków ze stali nierdzewnej – co robić, a czego unikać?
  3. O tym trzeba pamiętać, gotując w garnkach ze stali nierdzewnej
  4. Inwestuj w wysokiej jakości garnki ze stali nierdzewnej

Jak dbać o garnki ze stali nierdzewnej? Odpowiednio je przygotuj

Mimo tego, że wykonano je z solidnego tworzywa, aby przedłużyć ich żywotność, musisz wiedzieć, jak dbać o garnki ze stali nierdzewnej. Zanim użyjesz ich po raz pierwszy, należycie je do tego przygotuj. W tym celu umyj je w ciepłej, ale nie wrzącej wodzie, do której dolejesz nieco sprawdzonego płynu do naczyń. Nie stosuj ostrych ani zbyt szorstkich gąbek. Sięgnij po te miękkie i delikatne tak, by nie zarysować powierzchni. Po wypłukaniu resztek detergentu zagotuj w garnkach wodę, a następnie je osusz. Gotowe! Pamiętaj o tym, że do rozgrzanych garnków nie możesz wlewać zimnych płynów. Może to skutkować nieodwracalnym zdeformowaniem naczyń, przez co stracą nie tylko nienaganny wygląd, ale i swoją funkcjonalność.

Pielęgnacja garnków ze stali nierdzewnej – co robić, a czego unikać?

Kluczową rolę odgrywa oczywiście właściwa pielęgnacja garnków ze stali nierdzewnej. Zrezygnuj z silnych detergentów. Zarówno wtedy, gdy myjesz naczynia ręcznie, jak i wtedy, gdy wstawiasz je do zmywarki. Zastąp je łagodniejszymi środkami, które także są skuteczne. Jeśli Twoim problemem są resztki potraw, które mocno przywarły do ścianek, pozwól im namoknąć. Po pewnym czasie pozbędziesz się ich bez większego wysiłku, bez konieczności energicznego pocierania o garnek. Wiele osób skarży się, że w wyniku naturalnego procesu użytkowania, na naczyniach pojawiają się ciemne plamy. Także je zauważyłeś? W takim razie zaopatrz się w specjalny środek przeznaczony do czyszczenia stali nierdzewnej. Zadziała szybko i skutecznie, przywracając produktom pełnię walorów estetycznych bez narażania ich na powstanie uszkodzeń. Czego chcieć więcej? Jasnego nalotu pozbędziesz się domowymi sposobami. Będzie Ci potrzebny jedynie kwasek cytrynowy rozcieńczony wodą. Zachowaj ostrożność i nie wkładaj garnków ze stali nierdzewnej do tej samej komory zmywarki, w której umieściłeś srebrne sztućce i pozostałe elementy kuchennego wyposażenia. Polecamy też prosty zabieg, który sprawi, że naczynia na dłużej zachowają wspaniały wygląd. Polega on na natarciu ich powłoki olejem spożywczym, który stworzy ochronną warstwę.

O tym trzeba pamiętać, gotując w garnkach ze stali nierdzewnej

Dbanie o garnki to również kierowanie się kilkoma ważnymi zasadami podczas gotowania. Ustawiaj je na kuchence gazowej lub płycie indukcyjnej tak, by ciepło rozchodziło się po nich równomiernie. Upewnij się, że wielkość palnika pasuje do rozmiarów naczynia. Dzięki temu unikniesz przypalenia, a przyrządzanie potraw będzie komfortowe. Zwiększaj temperaturę stopniowo. Nie powinna być zbyt wysoka, gdy w garnkach nic się jeszcze nie znajduje. Nie zwlekaj więc z wlaniem wody albo umieszczeniem w nich tłuszczu w postaci:

  • oleju
  • masła
  • oliwy.

Stale mieszaj potrawy tak, by nie przywarły do ścianek i nie uległy przypaleniu. Możesz wykorzystywać do tego silikonowe albo drewniane łyżki i szpatułki. Są bezpieczne w użytkowaniu i nie zarysują powierzchni. Nie wsypuj soli do zimnej wody i pustego garnka. To sprawdzony sposób na sprawienie, by na jego ściankach pojawiły się nieestetyczne plamy. Gdy skończysz gotowanie, opróżnij naczynia i nie wykorzystuj ich do przechowywania dań. Od razu je umyj, osusz i odstaw w odpowiednie miejsce.

Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale garnków ze stali nierdzewnej możesz używać także w piekarniku. Dzięki temu będziesz w stanie przyrządzić wiele rozmaitych i wyśmienitych dań. Miej jednak na uwadze, że temperatura panująca wewnątrz urządzenia nie może przekraczać 180 stopni Celsjusza. W przeciwnym wypadku będziesz w stanie spowodować odbarwienie się naczyń. Bądź ostrożny, gdy przenosisz gorące naczynie. Wystarczy chwila nieuwagi, aby się oparzyć lub wypuścić je z rąk. Nie tylko możesz zrobić sobie krzywdę, ale i uszkodzić garnek, w którym pojawią się wgniecenia, czy rysy. Zawsze miej pod ręką porządne rękawice kuchenne, które skutecznie ochronią dłonie i pozwolą Ci zachować swobodę ruchów. Trzymaj naczynia za uchwyty i nie spiesz się.

Inwestuj w wysokiej jakości garnki ze stali nierdzewnej

Nawet najlepsza pielęgnacja i rozsądne użytkowanie nie przyniosą efektów, jeżeli nie zainwestujesz w produkty wysokiej klasy. W Nakrywamy czeka na Ciebie szeroka i różnorodna oferta, w której znajdziesz między innymi artykuły renomowanej marki Gerlach. Garnki od tego producenta będą służyły Ci przez długi czas, umilając gotowanie. Staną się niekwestionowaną ozdobą Twojej kuchni. Zapraszamy na zakupy!