Domowe lody. Jak je zrobić krok po kroku?

06 / 07 / 2020

Lody domowej roboty to wbrew pozorom łatwy i szybki w przygotowaniu deser. W zależności od upodobań możemy przyrządzić lody na bazie żółtek oraz śmietanki (tzw. lody w stylu francuskim) lub nieco lżejsze – bez dodatku jajek (lody filadelfijskie). Miłośnicy owoców i orzeźwiających smaków pokochają natomiast sorbety. Podpowiadamy, jak zrobić domowe lody krok po kroku.  

Chociaż w sklepach znajdziemy dziesiątki rodzajów lodów w przeróżnych smakach, warto spróbować swoich sił w kuchni i własnoręcznie przygotować mrożony deser. Domowe lody mają dużo lepszy skład, zawierają mniej cukru, są pozbawione zagęstników, konserwantów i sztucznych aromatów. To także doskonała alternatywa dla dzieci, które kochają słodkie, zimne przysmaki. 

Domowe lody śmietankowe. Prosty przepis bez maszynki 

Wiele przepisów na domowe lody wymaga użycia specjalnej maszynki. Co jednak, jeśli nie mamy w domu odpowiedniego urządzenia? Nie musimy wówczas rezygnować z przygotowania śmietankowego deseru. Podpowiadamy, jak zrobić lody bez maszynki. 

Jedyne, czego będziemy potrzebować to:

  • 300 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 100 g cukru
  • 2 jajka 

Aby lody przygotowane bez maszynki były idealnie kremowe i puszyste, należy oddzielnie mieszać wszystkie składniki. W tym celu przygotowujemy 3 miski – do jednej wbijamy żółtka, do drugiej białka, do trzeciej wlewamy śmietankę. Żółtka ubijamy z cukrem i łyżką wody. Białka oraz śmietankę miksujemy na sztywno. Powoli łączymy ze sobą wszystkie składniki i delikatnie je mieszamy, aby masa nie opadła. Następnie umieszczamy gotową masę w niewielkich pojemnikach z patyczkiem i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin. Podstawowy przepis na domowe lody śmietankowe możemy dowolnie modyfikować – dodać bakalie, cukier waniliowy lub kakao. W związku z tym, że głównym składnikiem lodów jest śmietanka, zwróćmy szczególną uwagę na jakość produktu. Śmietanka nie powinna zawierać zagęstników ani kultur bakterii, które będą ją zakwaszać. Przed ubijaniem śmietankę warto dobrze schłodzić. Dzięki temu szybciej uzyskamy odpowiednią konsystencję deseru. 

Jak zrobić sorbet?  

Domowe lody śmietankowe, choć zrobione jedynie z trzech składników, mają sporo kalorii. Jeżeli więc jesteśmy na diecie lub szukamy lżejszego odpowiednika tradycyjnych, mlecznych lodów, dobrym rozwiązaniem są sorbety. Możemy je zrobić zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców. Latem najlepiej wykorzystać produkty sezonowe – truskawki, maliny czy jagody. Mocno orzeźwiające i lekko kwaskowate są sorbety z cytryn, arbuza bądź kiwi. 

Do przygotowania sorbetu będą nam potrzebne jedynie: ulubione owoce, cukier (opcjonalnie), woda lub sok (cytrynowy bądź jabłkowy). Owoce dokładnie myjemy, osuszamy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy cukier oraz niewielką ilość soku. Możemy pominąć ostatni krok, jeśli chcemy, aby sorbet był bardziej zbity i mocno owocowy. Przelewamy masę do niewielkich foremek lub plastikowego pojemnika i wkładamy na noc do zamrażalnika. Zrobienie sorbetu jest bardzo proste, dlatego do jego przyrządzenia warto zaangażować dzieci. W ten sposób zachęcimy maluchy do jedzenia owoców i komponowania własnych posiłków. W związku z tym, że sorbety są zrobione niemal w 100% z owoców, zawierają niewiele kalorii, a skutecznie nas ochłodzą w upalne, letnie dni.