Japońskie naleśniki – hit prosto z Instagrama

10 / 07 / 2020

Są puszyste, delikatne i doskonale prezentują się na zdjęciach. Japońskie naleśniki stały się prawdziwym hitem Instagrama, a fotografie niewielkich placuszków z owocami skutecznie zachęcają do samodzielnych prób kulinarnych. Chociaż modne danie wydaje się skomplikowane w przygotowaniu, jego przyrządzenie nie zajmuje więcej niż 20 minut. Podpowiadamy, jak zrobić japońskie naleśniki krok po kroku.   

Japońskie naleśniki, nazywane także fluffy pancakes, wyróżniają się konsystencją i grubością. Wilgotne w środku i lekko chrupiące na zewnątrz przypominają suflet, a nie tradycyjne placki. Najlepiej smakują na słodko, dlatego idealnie się sprawdzą na niedzielne śniadanie lub domowy podwieczorek. 

 

Japońskie naleśniki – co należy przygotować? 

Do przygotowania japońskich naleśników będziemy potrzebować (przepis na ok. 10 placków):

  • 200 g przesianej mąki pszennej 
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 
  • szczyptę soli 
  • 400 ml mleka 
  • 50 g roztopionego masła 
  • 1 żółtko, 3 białka 
  • olej do smażenia

W niektórych przepisach na japońskie naleśniki zamiast mleka znajdziemy także maślankę, a oprócz proszku do pieczenia – sodę oczyszczoną (ok. pół łyżeczki). Opcjonalnie do ciasta możemy także dodać cukier lub ekstrakt waniliowy i/lub skórkę z cytryny. 

Fluffy pancakes – sposób przyrządzenia 

Kiedy mamy już przygotowane składniki, możemy przystąpić do wyrobienia ciasta naleśnikowego. W pierwszej kolejności przesypujemy do większej miski mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Oddzielnie łączymy mokre składniki, tj. mleko, roztopione masło i żółtko. W trzecim naczyniu ubijamy jajka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do suchych składników mokre, a następnie delikatnie łączymy z pianą. Do smażenia japońskich naleśników najlepiej użyć specjalnych, niewielkich krążków (tzw. ausztacherów), dzięki którym placuszki będą miały odpowiednią grubość i zachowają puszystą konsystencję. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i kładziemy krążki również wysmarowane olejem. Do każdego ausztachera wlewamy po 2-3 łyżki ciasta, pamiętając, że będzie rosło w trakcie smażenia. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy naleśniki przez ok. 3-5 minut na średnim ogniu. Innym sposobem na uzyskanie odpowiedniego kształtu naszych fluffy pancakes, jest wykorzystanie specjalnej patelni z okrągłymi wgłębieniami, która nadaje się do przyrządzania sadzonych jajek oraz placków. Japońskie naleśniki powinny być wyrośnięte i lekko przyrumienione. Wówczas możemy je wyjąć z pierścieni, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez ok. 2-3 minuty. 

Jak podawać japońskie naleśniki? 

Jeśli do smażenia japońskich naleśników użyjemy specjalnych foremek lub patelni z wgłębieniami, nasze placuszki będą miały idealny, okrągły kształt i niewielki rozmiar. Najlepiej ułożyć 3-4 naleśniki jeden na drugim i udekorować je ulubionymi dodatkami: miodem, syropem klonowym czy bitą śmietaną. Warto też wykorzystać sezon na owoce jagodowe i podawać fluffy pancakes z truskawkami, jeżynami, malinami oraz borówkami. Na koniec oczywiście nie zapomnijmy zrobić zdjęcia i wrzucić je na swój Instagram.