Domowe pralinki krok po kroku

29 / 01 / 2019

Niewielkie czekoladki pakowane w delikatne papierki kojarzą nam się z atmosferą paryskich kawiarni, elegancją i luksusem. Pralinki przypominające nierzadko małe dzieła sztuki cieszą oko, ale przede wszystkim wyśmienicie smakują. Aby cieszyć się czekoladową słodkością, nie musimy jednak jechać aż do Francji. Czekoladki możemy bez trudu wykonać w domowym zaciszu. 

Jak zrobić pralinki krok po kroku

Przyrządzenie pralinek jest wbrew pozorom szybkie i proste. Do wykonania czekoladek w podstawowej wersji będziemy potrzebować: 

  • tabliczkę dobrej jakości białej, mlecznej lub gorzkiej czekolady 
  • pół szklanki śmietany 30% (kremówki) 
  • ¼ kostki masła 
  • opcjonalnie odrobinę rumu, miodu lub wanilii

Aby czekoladki były jeszcze lepsze, warto posypać je wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami, płatkami migdałów, kakao lub ozdobić polewą z rozpuszczonej czekolady. 

Przepis na czekoladki z foremki 

Przygotowanie domowych pralinek należy rozpocząć od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. W tym celu łamiemy czekoladę na kawałki i wrzucamy do miski. Miskę stawiamy na garnku, do którego wcześniej nalewamy wodę. Całą konstrukcję stawiamy na gazie. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz, dolewamy śmietanę i delikatnie mieszamy składniki aż do momentu, gdy się rozpuszczą i utworzą jednolitą masę. Gdy masa nieco przestygnie, dodajemy masło, opcjonalnie rum lub inne ulubione dodatki i ponownie mieszamy. Masę możemy przelać do specjalnej formy lub poczekać aż mieszanina zgęstnieje na tyle, aby można było zrobić z niej niewielkie kuleczki, które następnie obtaczamy w posypce – wiórkach, orzechach itp. Domowe czekoladki wkładamy do lodówki na kilka godzin. Na koniec warto je udekorować polewą czekoladową lub płatkami jadalnych kwiatów.  

Przepis na czekoladki z foremki możemy dowolnie modyfikować – dodać masło orzechowe, startą skórkę z pomarańczy lub domowe powidła. Foremki pozwalają także na przyrządzenie pralinek z nadzieniem. W tym celu należy wykonać czekoladową masę, najpierw wysmarować nią spód foremek, a gdy czekolada zgęstnieje, nałożyć łyżeczką nadzienie (np. ze świeżych malin lub truskawek) i całość ponownie zalać rozpuszczoną czekoladą. Gotowe czekoladki wystarczy już tylko schłodzić w lodówce i możemy się cieszyć słodkim i eleganckim dodatkiem do popołudniowej kawy. 

Jaką formę do czekoladek wybrać? 

Jeśli chcemy, aby nasze domowe pralinki miały idealny kształt, a sam proces wyrobu słodkości przebiegał bez problemów, warto zainwestować w profesjonalną formę do czekoladek. Dobrej jakości forma będzie miała też wpływ na smak i wygląd pralinek. Najlepsze i najpopularniejsze formy to te wykonane z silikonu, do których nic nie przywiera, a gotowe czekoladki można z nich bez trudu wyjąć. Formy do czekoladek dostępne są w różnych rozmiarach i pozwalają na przygotowanie pralinek w rozmaitych kształtach. Dzięki temu przyrządzanie czekoladek może stać się dobrym pomysłem na spędzenie wolnego popołudnia z dziećmi lub długiego, jesiennego wieczoru w gronie przyjaciół i rodziny.