Świeże soki – jak je zrobić w domu?

25 / 01 / 2019

Chcesz odżywiać się zdrowo, ale ciągle tłumaczysz się brakiem czasu? Zamiast sałatki lub kanapki kupujesz na drugie śniadanie batonika? Czas skończyć ze złymi nawykami. Pierwszym krokiem na drodze do szczupłej sylwetki i lepszego samopoczucia jest wprowadzenie do diety większej ilości warzyw i owoców. Najlepiej w formie świeżych soków. 

W styczniu 2016 r. Instytut Żywności i Żywienia przedstawił nową Piramidę Zdrowia, czyli wykres obrazujący, jakie produkty i w jakich ilościach należy spożywać, aby organizm funkcjonował prawidłowo. Jeszcze do niedawna za najważniejszy element diety uznawano produkty zbożowe – ciemne pieczywo, makarony, kasze itp. Obecnie to warzywa i owoce „wysunęły się na prowadzenie”. Oprócz aktywności fizycznej to właśnie odpowiednia dawka witamin, mikro- i makroelementów w postaci warzyw i owoców stanowi podstawę zdrowego żywienia. 

Świeże soki – owoce i warzywa w czystej postaci

Aby zapewnić sobie odpowiednią dawkę owoców i warzyw, nie musimy jeść ich na surowo. Alternatywą są świeżo wyciskane soki, które możemy przygotować z ulubionych produktów, a dodatkowo wzbogacić np. siemieniem lnianym, nasionami chia, kolagenem lub innymi wartościowymi składnikami. W odróżnieniu od napojów w kartonie, świeże soki przyrządzane samodzielnie, nie zawierają sztucznych barwników i aromatów oraz konserwantów. W związku z tym, że owoce zawierają cukier, nie należy dosładzać świeżego soku, aby nie zwiększać jego kaloryczności. I na koniec – najważniejsze. Jeśli zrobimy sok sami w domu, mamy pewność, co się w nim znajduje. Warto mieć na uwadze, że większość soków, znajdująca się na sklepowych półkach, jest produkowana z koncentratu, a to oznacza, że nie mamy pewności, jaka ilość owoców i warzyw została tak naprawdę użyta do przygotowania napoju. 

 

Świeże soki dla dzieci 

Świeże soki owocowo-warzywne to także doskonały sposób, aby zachęcić maluchy do spożywania większej ilości witamin. Dzieci bardzo często nie przepadają za surową marchewką lub jabłkiem, za to chętnie sięgną po sok zrobiony z tych produktów. W sokach wyciskanych możemy także z łatwością „przemycać” te owoce i warzywa, które zawierają najwięcej cennych składników, ale dzieciaki krzywią się już na sam ich widok. Ciężko nakłonić dziecko do zjedzenia brokułów, jarmużu lub buraków, za to w postaci kolorowego soku, mogą stanowić świetną przekąskę do szkoły.

Jak przygotować świeży sok w domu? 

Co prawda w sklepach możemy kupić świeżo wyciskane soki, jednak ich cena jest dość wysoka. Może więc lepiej zainwestować w sokowirówkę lub ręczną wyciskarkę i samodzielnie robić napoje w domu? Koszt takiego urządzenia szybko się zwróci, a co więcej, będziemy mogli tworzyć własne kompozycje z ulubionych warzyw i owoców każdego dnia.