Empanadas, czyli pyszne hiszpańskie pierożki, zdobyły sławę nie tylko na Półwyspie Iberyjskim. Goszczą na stołach również w Ameryce Łacińskiej i takich krajach jak Polska. Mogą stanowić przekąskę podawaną podczas przyjęcia, a także danie główne. Różnorodność farszów, łatwość przygotowania i spora dowolność w zakresie serwowania sprawiają, że ta potrawa ma wielu miłośników. Oto przepis, który pozwoli przyrządzić ją w domowym zaciszu.
Spis treści:
- Lista składników potrzebnych do przyrządzenia empanadas
- Idealne ciasto na empanadas – przepis
- Sekret hiszpańskich pierożków – pyszny farsz
- Jak składać i piec empanadas?
- Empanadas w różnych wersjach
- Podsumowanie – dlaczego warto przygotować empanadas w domu?
Lista składników potrzebnych do przyrządzenia empanadas
Receptura bazuje na popularnych i ogólnodostępnych produktach.
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 100 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka soli.
Składniki na farsz:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz, odrobina chili
- 1 jajko do posmarowania pierożków przed pieczeniem.
To wszystko jest potrzebne do przygotowania tradycyjnej wersji empanadas. Warto podkreślić, że można wprowadzić do niej drobne zmiany i dopasować do swoich upodobań. Nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, by zamienić mięso wołowe na wieprzowe, dodać oliwki, czy kukurydzę. Wystarczy zadbać o to, by zachować równowagę smaków, a efekt będzie zachwycający.
Idealne ciasto na empanadas – przepis
Jak zrobić idealne empanadas? Przepis, dobre chęci i odrobina cierpliwości w zupełności wystarczą. Kluczowym elementem jest tutaj ciasto. Musi być elastyczne, a jego formowanie – bezproblemowe. Po upieczeniu powinno z kolei stać się kruche. Zaczynamy od przesiania mąki do miski i dodania pokrojonego w kostkę zimnego masła. Następnie składniki trzeba połączyć dłońmi albo przy użyciu miksera, by powstała drobna kruszonka. Kolejny krok to dołożenie do masy jajka i wody z solą. Najlepiej robić to stopniowo, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Ciasto ma być zwarte, ale miękkie i nielepiące się do rąk. Po uformowaniu kuli należy zawinąć je w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Ten prosty zabieg sprawi, że będzie łatwiejsze do rozwałkowania i nie skurczy się podczas pieczenia. Z cienkiego placka wykrawamy krążki o średnicy wynoszącej około 10–12 cm. Każdy z nich stanie się podstawą małego, chrupiącego pierożka.
Sekret hiszpańskich pierożków – pyszny farsz
Farsz nadaje empanadas charakteru. W klasycznej wersji składa się on z mięsa i warzyw. Aby go przygotować, trzeba rozgrzać na patelni odrobinę oleju i umieścić na niej drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Gdy cebula się zeszkli, należy dodać mięso mielone i smażyć do chwili, w której się zarumieni. Kolejny krok to dodanie pokrojonej papryki, koncentratu pomidorowego i przypraw. Całość powinna dusić się przez kilka minut, by wszystkie składniki mogły połączyć się w aromatyczną całość. Farsz ma być soczysty, ale niezbyt wilgotny. Zbyt rzadka konsystencja może sprawić, że pierożki rozmiękną lub rozkleją się w trakcie pieczenia. Kiedy masa ostygnie, można przystąpić do nadziewania krążków ciasta. Najlepiej układać farsz tak, by pozostawić brzegi wolne. Ułatwi to dalsze przygotowywanie potrawy.
Jak składać i piec empanadas?
Składanie empanadas wymaga nieco wprawy, ale już po kilku próbach można opanować tę sztukę. Brzegi każdego krążka należy posmarować wodą, a następnie złożyć ciasto na pół, formując półksiężyc. Dokładne sklejenie krawędzi to podstawa. Warto użyć widelca, by odpowiednio zabezpieczyć brzegi i nadać im dekoracyjny wzór. Gotowe pierożki układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smaruje roztrzepanym jajkiem. Zapewni im to apetyczny, złocisty kolor. Empanadas wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 20–25 minut, aż staną się rumiane i chrupiące. Każde urządzenie działa nieco inaczej, dlatego lepiej kontrolować to, co dzieje się w jego wnętrzu. Może się okazać, że czas pieczenia się wydłuży albo wręcz przeciwnie, będzie nieco krótszy. Pierożki przed zjedzeniem warto trochę ostudzić. Dzięki temu nadzienie nie będzie parzyło.
Empanadas w różnych wersjach
Empanadas to danie, które doczekało się wielu wersji. W krajach Ameryki Łacińskiej można spotkać propozycje z kurczakiem, serem, warzywami, jajkiem, a nawet rybą. W wersji wegetariańskiej często pojawia się dynia, szpinak czy soczewica. Warto eksperymentować z dodatkami. Znakomicie sprawdzą się oliwki i pikantne przyprawy, które nadadzą nadzieniu głębi. Te pierożki mogą być również wyśmienitym deserem. Ciasto wypełnione słodkim farszem z jabłek, bananów czy czekolady, to świetny pomysł na przekąskę na słodko. Dzięki swojej uniwersalności empanadas zyskały uznanie wielu osób. Każdy znajdzie wersję tego dania, która będzie w pełni mu odpowiadała.
Podsumowanie – dlaczego warto przygotować empanadas w domu?
Nie trzeba wybierać się do słonecznej Hiszpanii, by móc cieszyć się tamtejszą kuchnią. Przyrządzenie empanadas w domu sprawi ogromną satysfakcję. Taka pożywna przekąska z pewnością zaimponuje gościom. Z łatwością można ją również spakować i zabrać ze sobą do biura, czy na uczelnię. Pierożki mogą być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Posłużą do tego talerze oraz sporych rozmiarów tace, które wspaniale zaprezentują się na stole. W szerokim asortymencie nakrywamy.pl klienci mogą wybierać spośród wielu naczyń wysokiej jakości. Idealnie sprawdzą się do serwowania empanadas!




