Garnki ceramiczne – czy warto mieć je w kuchni?

16 / 10 / 2019

Naczynia ceramiczne umożliwiają gotowanie i smażenie bez użycia tłuszczu, są wytrzymałe i łatwe w utrzymaniu czystości. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób decyduje się zmienić tradycyjne garnki ze stali nierdzewnej na te pokryte powłoką ceramiczną. Czy słusznie? Sprawdziliśmy, jakie są najważniejsze zalety naczyń ceramicznych i na co zwrócić uwagę podczas ich zakupu. 

Ze względu na rosnącą popularność oferta naczyń ceramicznych jest naprawdę spora. Oprócz klasycznych garnków w dowolnych rozmiarach do wyboru mamy patelnie, formy do zapiekania oraz zastawę stołową. Poza wysoką funkcjonalnością naczynia ceramiczne wyróżniają się retro designem, co z pewnością zachęca wiele osób do kupna właśnie tego rodzaju produktów.  

Zalety i wady naczyń ceramicznych 

Zacznijmy od tego, czym właściwie są naczynia ceramiczne? Nazwa bowiem może być w tym wypadku myląca. W rzeczywistości są to przeważnie naczynia aluminiowe, które pokryto warstwą wypalanej gliny. Powłoka ceramiczna jest wytwarzana z surowców naturalnych, dlatego nie zawiera niklu. Jest to więc doskonała alternatywa dla alergików. Osoby, które dbają o zdrową dietę, doceniają garnki ceramiczne głównie za ich nieprzywierające właściwości, co ułatwia gotowanie i smażenie bez użycia tłuszczu. Co więcej, naczynia ceramiczne są wyjątkowo trwałe i odporne na zarysowania.

Przy prawidłowym użytkowaniu i czyszczeniu mogą nam służyć przez wiele lat i cały czas będą wyglądały jak nowe. Niewątpliwą zaletą garnków ceramicznych jest ich energooszczędność. Naczynia z jednej strony nagrzewają się równomiernie na całej powierzchni, z drugiej strony długo utrzymują ciepło. Nie musimy więc podgrzewać potraw przed podaniem. Nieprzywierająca powłoka powoduje, że garnki ceramiczne są nie tylko łatwe w eksploatacji, ale też bez problemu się czyszczą. Większe zabrudzenia usuniemy bez konieczności szorowania i namaczania naczyń. 

Garnki ceramiczne, choć mają mnóstwo zalet, nie są niestety pozbawione wad. Użytkownicy skarżą się zazwyczaj na duży ciężar naczyń. Warto jednak mieć na uwadze, że właśnie dzięki temu naczynia z powłoką ceramiczna utrzymują temperaturę posiłków przez długi czas. Garnki ceramiczne, choć wytrzymałe, mogą się łatwo stłuc podczas upadku. Problemem może być również fakt, iż nie wszystkie naczynia ceramiczne nadają się na kuchenkę indukcyjną. Przed zakupem należy więc dobrze sprawdzić wszystkie parametry naczyń, aby uniknąć niepotrzebnego rozczarowania. 

 

 

Garnki ceramiczne czy ze stali nierdzewnej?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Oba rodzaje garnków mają swoich zwolenników oraz przeciwników. Biorąc pod uwagę, że zakup kompletu garnków to często inwestycja na lata, zanim wybierzemy odpowiedni model, upewnijmy się, jakie są nasze wymagania i preferencje. 

W związku z tym, że stal jest odporna na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne, naczynia wykonane z tego materiału charakteryzują się dużą trwałością i odpornością na zmiany temperatur. Możemy je więc bez obaw wstawić do piekarnika lub do lodówki, czyścić ostrą szczotką, a w trakcie gotowania używać dowolnych przyborów. Garnki ze stali nierdzewnej nie wchodzą w reakcję z kwaśnymi substancjami, dlatego nie ulegają korozji.

Niestety, stal słabo przewodzi ciepło, dlatego powierzchnia naczynia może się nagrzewać nierównomiernie (producenci stosują jednak różne technologie, aby temu zapobiec). Dużą wadą jest z pewnością fakt, iż naczynia ze stali nierdzewnej zawierają nikiel, co oznacza, że nie są odpowiednie dla alergików. Żywność przechowywana w stalowych garnkach przez dłuższy czas nabiera nieprzyjemnego, metalicznego posmaku, dlatego tak ważne jest, aby wybierać naczynia najwyższej jakości. W porównaniu z garnkami ceramicznymi te wykonane ze stali są nieco lżejsze i z reguły nadają się do stosowania na wszystkich rodzajach kuchenek.

Zakup garnków powinien być podyktowany przede wszystkim naszymi upodobaniami i stylem życia. Jeżeli zależy nam na maksymalnej wygodzie, warto zainwestować w komplet garnków ze stali nierdzewnej. Z kolei w przypadku osób, które preferują zdrową kuchnię i dbają o sylwetkę, a ponadto mają alergię na nikiel, zdecydowanie lepszym wyborem będą naczynia ceramiczne. 

Garnki ceramiczne Gerlach Granitex

Jeśli lubimy podążać za trendami, a przy tym cenimy komfort użytkowania naczyń, powinniśmy przyjrzeć się bliżej garnkom Gerlach Granitex. Wszystkie produkty z tej serii zostały pokryte ceramiczną powłoką ILAG Granitec, dzięki czemu są bardziej odporne na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Garnki posiadają trójwarstwowe dno z dyskiem ze stali nierdzewnej, co sprawia, że ciepło rozchodzi się równomiernie, a potrawy dłużej zachowują wysoką temperaturę. Naczynia Gerlach Granitex są więc energooszczędne, pozwalają na gotowanie i smażenie bez użycia tłuszczu i mogą być stosowane na wszystkich rodzajach kuchenek. Materiał, z którego wykonano garnki, imituje wyglądem naturalny kamień, dlatego naczynia prezentują się niezwykle elegancko i efektownie. 

Garnki ceramiczne – opinie 

Przyglądając się ofercie garnków ceramicznych, dostępnych na rynku, można śmiało stwierdzić, iż są to naczynia, które wyróżniają się zarówno designem, jak i funkcjonalnością. Opinie użytkowników są zgodne. Klienci doceniają naczynia z powłoką ceramiczną za ich nieprzywierające właściwości, trwałość oraz uniwersalne zastosowanie. Nawet w niewielkim garnku możemy gotować potrawy, podsmażać je, bądź dusić, a wszystko bez konieczności używania tłuszczu. Garnki ceramiczne są chętnie wybierane przez alergików oraz osoby posiadające dzieci. Jednocześnie są to produkty dla miłośników pięknych wnętrz i poszukiwaczy najwyższej jakości akcesoriów kuchennych.