Jak podawać sery? Wszystko, co musisz wiedzieć

10 / 10 / 2019

Serwowanie serów na desce to zwyczaj popularny głównie we Francji. Wytrawna przekąska podawana po sałatce, ale przed deserem ma zneutralizować smak posiłku i przygotować kubki smakowe na słodki poczęstunek. Deska serów sprawdzi się także podczas romantycznej kolacji lub spotkań z przyjaciółmi. Jak pokroić i ułożyć sery, aby w pełni wydobyć ich smak i aromat? Jakich błędów unikać i o czym pamiętać, aby nie popełnić gafy? Sprawdzamy! 

Przygotowując deskę serów, musimy zwrócić uwagę na kilka kwestii. Po pierwsze dobór serów. W tym wypadku najlepiej postawić na różnorodność. Chodzi przecież o to, aby goście mogli poznać, jak najwięcej smaków. Warto więc ułożyć na desce zarówno sery twarde, jak i miękkie, francuskie, greckie oraz polskie, a także zróżnicowane pod względem ostrości. Druga rzecz to sposób krojenia sera. Na koniec musimy zdecydować, czy podajemy sery samodzielnie, czy razem z innymi przekąskami, np. wędlinami lub owocami.     

Jak kroić sery? 

Jeśli chcemy, aby sery prezentowały się apetycznie, a sięganie po nie nie sprawiało gościom trudności, warto odpowiednio pokroić sery. Nie ma w tym wypadku ściśle określonych reguł. Najlepiej podzielić ser w taki sposób, aby każdą porcję dało się zjeść na jeden kęs. Okrągłe sery najłatwiej pokroić jak tort, w małe piramidki, plastry prezentują się doskonale zwinięte w ruloniki, z kolei trójkątne sery pleśniowe – pokrojone po skosie na mniejsze porcje. Trudność sprawia zazwyczaj pokrojenie miękkich serów, takich jak camembert lub brie. Wystarczy jednak, że zanurzymy nóż w gorącej w wodzie, a następnie wytrzemy go do sucha i z łatwością uzyskamy równe, ładne kawałki. 

Nóż do krojenia sera – jaki wybrać? 

Na desce serów serwujemy zazwyczaj produkty najwyższej jakości. Droższe gatunki serów są bardziej wymagające zarówno pod względem przechowywania, jak i krojenia. Jeżeli więc często przygotowujemy deskę serów, warto zainwestować w profesjonalny zestaw noży. W przeciwieństwie do tradycyjnych noży te przeznaczone do krojenia serów, mają odpowiednio zaprojektowany kształt, dlatego bez trudu przygotujemy apetycznie wyglądającą przekąskę. Podstawowy zestaw noży do krojenia serów składa się z następujących elementów:  

  • Nóż uniwersalny, którym możemy pokroić zarówno sery miękkie, jak i twarde. Nóż ma lekko zaokrąglony kształt, cienkie ostrze i ostre zakończenie, co pozwala z łatwością nabierać kawałki sera.
  • Nóż płaski – sprawdzi się zarówno podczas krojenia serów miękkich, jak i półtwardych.
  • Dłuto – doskonałe do krojenia twardych serów, ponieważ możemy wbić nóż z dość dużym naciskiem. 
  • Widelec – bardzo przydatny podczas krojenia lub łamania bloku sera.  

 

Oprócz małych noży do sera, które podajemy wraz z deską, na rynku znajdziemy również większe noże przeznaczone do użytku kuchennego. Możemy wybierać spośród noży holenderskich z poziomą rączką, noży przeznaczonych do krojenia parmezanu, poręcznych krajalnic, dzięki którym uzyskamy idealne plastry oraz noży do serów miękkich. Te ostatnie posiadają liczne otwory, dzięki czemu ser nie przywiera do ostrza. 

 

 

Deska do serwowania serów – jaką wybrać? 

Aby serowa przekąska prezentowała się elegancko i wykwintnie, niezbędny jest wybór odpowiedniej deski. Jeśli lubimy tradycyjne nakrycie stołu, idealne będą deski drewniane. Sami zdecydujmy, czy wolimy deskę okrągłą, prostokątną, z rączką, czy bez – wybór jest olbrzymi. Zwróćmy jednak uwagę, czy drewniana deska została zaimpregnowana przez producenta. W przeciwnym razie deska straci ładny wygląd już po kilku użyciach. Miłośnicy nowoczesnych aranżacji, mogą z powodzeniem postawić na deski z kamienia lub szkła. 

Deska serów – jak zrobić krok po kroku? 

Jeśli mamy już odpowiednie akcesoria, przyszedł czas na wykonanie deski serów. Pierwszy krok to przygotowanie różnorodnych gatunków sera, które chcemy podać. Pamiętajmy, że sery smakują najlepiej w temperaturze pokojowej, dlatego deskę warto wykonać przynajmniej pół godziny przed podaniem. Kolejny etap to krojenie serów na kawałki. Tutaj obowiązują nas dwie zasady – każdy ser kroimy oddzielnym nożem (a jeśli mamy jeden nóż, za każdym razem go myjemy), sery układamy na desce w taki sposób, aby poszczególne gatunki nie stykały się ze sobą. Unikniemy w ten sposób mieszania się smaków i aromatów.

Oprócz serów na desce możemy ułożyć dojrzewające wędliny, owoce (takie jak figi, winogrona lub kawałki gruszek), bakalie, oliwki oraz pokrojoną bagietkę. Aby gościom łatwiej było nabierać przekąski, warto położyć na desce widelec, który z reguły znajduje się w podstawowym zestawie noży. Deskę serów podajemy obowiązkowo z lampką wina. Jeśli mamy taką możliwość, zaserwujmy gościom różne odmiany wina, aby w pełni wydobyć smak poszczególnych gatunków sera. W przeciwnym razie najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie kieliszek czerwonego, wytrawnego wina.