Jak gotować bez tłuszczu?

18 / 03 / 2019

Bardzo często myślimy, że posiłki przyrządzane bez tłuszczu są suche, mało aromatyczne i bez smaku. Jednocześnie osoby, które dbają o dobre samopoczucie i szczupłą sylwetkę starają się eliminować ze swojej diety tłuszcz. Jak w takim razie jeść smacznie i zdrowo? Warto zainwestować w kilka przydatnych gadżetów do kuchni, aby gotowanie dietetycznych potraw stało się prostsze, a niskokaloryczne posiłki – smaczniejsze. 

Co prawda specjaliści zajmujący się zdrowym żywieniem są zgodni, że nawet chcąc schudnąć, nie powinniśmy całkowicie rezygnować ze spożycia tłuszczu, nikt jednak nie ma wątpliwości, że smażone potrawy, przyrządzane na głębokim oleju, podwyższają cholesterol, powodują zgagę i niestrawność. Jeśli więc nawet naszym celem nie jest redukcja wagi, warto eliminować smażone potrawy z diety.  

Gotowanie na parze 

Jednym z najpopularniejszych sposobów na gotowanie bez tłuszczu jest przyrządzanie potraw na parze. Możemy użyć w tym celu elektrycznego parowaru lub specjalnej wkładki do garnka. Niewątpliwą zaletą parowaru jest fakt, iż nie musimy pilnować naszego posiłku. Wystarczy, że ułożymy na poszczególnych poziomach urządzenia mięso, rybę, warzywa oraz ryż, nastawimy zegar i po ok. 20 minutach możemy cieszyć się gotowym posiłkiem. 

Nakładka do gotowania na parze to z pewnością rozwiązanie tańsze, ale również pozwala na szybkie przyrządzenie potraw bez użycia tłuszczu. Warzywa przyrządzane na parze zachowują swój naturalny kolor, smak i konsystencję, nie tracą cennych witamin oraz mikro- i makroelementów, co warto wziąć pod uwagę, zwłaszcza jeśli przygotowujemy posiłki dla dzieci. 

Smażenie bez tłuszczu

Wydaje się, że smażenie to najbardziej niezdrowy sposób przyrządzania posiłków. Dzięki odpowiedniej patelni nie musimy jednak rezygnować ze smażonych potraw, a zarazem unikniemy konieczności stosowania dużej ilości oleju bądź masła. Patelnia grillowa pokryta powłoką ceramiczną typu non-stick to obowiązkowy element wyposażenia kuchni każdej osoby na diecie. Na tego rodzaju patelni możemy przygotowywać mięsa, ryby i warzywa bez użycia tłuszczu. Rowki znajdujące się na dnie patelni powodują, że tłuszcz z potraw spływa i nie wchłania się do dania. Posiłki pozostaną jednak smaczne i aromatyczne, nie będą przywierały do dna patelnia, a po skończonym gotowaniu bez trudu umyjemy naczynie. 

Pieczenie bez użycia tłuszczu

Pieczenie to kolejny sposób na przyrządzanie posiłków bez tłuszczu. W tym celu najlepiej użyć formy z silikonu lub stali węglowej. Jeżeli przygotowujemy np. rybę, warto skorzystać z papierowych torebek lub woreczka do pieczenia.  

Gotowanie bez tłuszczu to nic trudnego, zwłaszcza jeśli mamy przynajmniej jeden kuchenny gadżet, który nam to ułatwi. Aby potrawy przyrządzane bez tłuszczu były smaczne i aromatyczne, warto wcześniej zamarynować składniki oraz przyprawiać dania dużą ilością świeżych ziół.