Wiosenne dodatki do kuchni

21 / 03 / 2019

Początek wiosny to najlepszy czas na odświeżenie kuchni. Przeważnie wystarczy jedynie kilka dodatków, aby wnętrze nabrało nowego charakteru. Dzięki wiosennym dekoracjom możesz stworzyć w kuchni wyjątkowy nastrój i przygotować dom na zbliżającą się Wielkanoc. 

Dodatki do kuchni możesz wykonać samodzielnie, jednak dużo lepszym pomysłem jest wybór praktycznych akcesoriów, które będą pięknie wyglądać, a oprócz tego służyć ci w codziennych pracach kuchennych. 

Wazon ze świeżymi kwiatami 

Jeśli wiosna kojarzy ci się przede wszystkim z zapachem kwiatów, nie powinno ich zabraknąć także w twojej kuchni. Wystarczy, że włożysz do prostego, szklanego wazonu bukiet tulipanów lub żonkili, a wnętrze stanie się świeże i odmienione. Przy użyciu szklanego naczynia z zamknięciem możesz także wykonać tzw. las w słoiku, czyli zieloną ozdobę, która przykuje uwagę każdego, kto zajrzy do twojej kuchni. Wazon lub słoik najlepiej postawić na stole lub parapecie. Widok ciętych, kolorowych kwiatów będzie ci dodawał pozytywnej energii każdego dnia. 

Obrus w kratę 

Zmiana obrusa to najprostszy i najszybszy sposób na odświeżenie kuchennego wnętrza. Wiosną najlepiej sprawdzą się obrusy w kolorową kratę, przywodzące na myśl piknik w parku lub dom babci pachnący świeżymi malinami. Doskonałe będą też obrusy w kwiatowy wzór bądź w delikatnych, pudrowych kolorach. Zamiast obrusu możesz także użyć bawełnianych lub papierowych serwetek. Nawet te drobne ozdoby sprawią, że w kuchni zagości wiosna. 

Pastelowe pojemniki 

Cukier, kasza, czy ryż zamknięte w torebkach z pewnością nie prezentują się atrakcyjnie, jeśli jednak przesypiesz te produkty do stalowych pojemników, zyskasz stylową i praktyczną ozdobę do kuchni. Wiosną najlepiej się sprawdzą pojemniki w kolorze pistacji, cytrynowej żółci lub cukierkowego różu. Pastelowe pojemniki z nadrukowanymi napisami będą pasowały zarówno do minimalistycznej kuchni skandynawskiej, jak i bogato zdobionych wnętrz w stylu prowansalskim lub shabby chic. 

Dzbanek na wodę  

Jako wiosenne dodatki do kuchni mogą z powodzeniem posłużyć naczynia, w których serwujesz potrawy i napoje. Wrzuć do dzbanka pokrojone plastry cytryny i pomarańczy i zalej je wodą. Zamiast cytrusów możesz użyć plastrów ogórka oraz liści mięty i przygotować orzeźwiającą lemoniadę. Woda podana w taki sposób sprawi, że wszyscy domownicy poczują wiosnę. 

Kiełkownica

Kiełki są źródłem cennych witamin, mikro- i makroelementów, a wiosna to najlepszy czas na ich sadzenie. Kiełkownica to niezwykle proste naczynie, które pomoże ci samodzielne wyhodować kiełki rzeżuchy, brokuła, rzodkiewki lub lucerny. Świeże kiełki będą stanowiły doskonały dodatek do kanapek, ale też sprawią, że w kuchni zapanuje wiosenna atmosfera.