Nalewki to znakomity sposób na cieszenie się smakiem sezonowych owoców przez cały rok. Domowej roboty napój alkoholowy rozgrzewa i stanowi wspaniały dodatek do posiłków. Samo przyrządzenie takiego trunku to jednak dopiero początek. Aby pozostał zdatny do spożywania przez długi czas, należy odpowiednio go przechowywać. Jakich butelek używać i gdzie je umieścić? W poniższym artykule znajdą się odpowiedzi na te i wiele innych pytań.
Spis treści:
- Jak przechowywać nalewki? Podstawowe informacje
- Rola temperatury, światła i wilgotności
- Najlepsze naczynia do przechowywania nalewek
- Jak długo można przechowywać nalewki? Czas a jakość
- Sposoby na przedłużenie trwałości nalewek
- Przechowywanie nalewek – tych błędów należy unikać
Jak przechowywać nalewki? Podstawowe informacje
Nalewki to nic innego jak alkoholowe wyciągi ze wspomnianych już owoców, a także ziół i kwiatów. Cieszą się sporą popularnością i wiele osób systematycznie przygotowuje je w domowym zaciszu. Niezależnie od tego, czy są przeznaczone do spożycia w najbliższym czasie, czy mają stać w barku przez długie miesiące, istnieją pewne zasady, które mówią o tym, jak przechowywać nalewki. Warto ich przestrzegać, aby zachować jakość napoju. Kluczowe znaczenie mają takie czynniki jak temperatura, światło, wilgotność oraz naczynia. Oprócz tego każdy miłośnik nalewek powinien wiedzieć, kiedy osiągają one pełnię walorów smakowych, a kiedy zaczynają je tracić. Dzięki temu będzie można uniknąć zbyt długiego przetrzymywania produktów.
Rola temperatury, światła i wilgotności
Bez odpowiedniej temperatury ani rusz. Ta optymalna dla nalewek wynosi od 10 do 15 stopni Celsjusza. To wyroby, które lubią chłód, ale nie powinny być umieszczane w lodówce, bo spowoduje to wytrącanie się składników osadu. Gdy z kolei zostaną wstawione do szafki w bardzo ciepłym pomieszczeniu, procesy chemiczne prowadzące do utraty aromatu i smaku ulegną przyspieszeniu. Światło, a w szczególności promieniowanie UV, także jest w stanie negatywnie wpłynąć na jakość nalewek. Powoduje utlenianie się alkoholu, dlatego, aby temu zapobiec, najrozsądniej będzie przechowywać trunki w miejscu, do którego nie docierają promienie słoneczne. Jeśli nie ma takiej możliwości, warto przynajmniej umieścić nalewki w naczyniach zrobionych z ciemnego szkła. Kolejny istotny czynnik to wilgotność powietrza. Zbyt wysoka może sprzyjać rozwojowi pleśni na korkach butelek, co jest szczególnie niebezpieczne w przypadku długoterminowego przechowywania. Optymalna wilgotność powinna wynosić około 70%. Zaleca się systematyczne monitorowanie stanu korków, które pozwoli szybko dostrzec ewentualne nieprawidłowości i podjąć stosowne kroki.
Najlepsze naczynia do przechowywania nalewek
Miejsce o sprzyjających warunkach to jedno. Oprócz tego niezbędne do przechowywania domowej roboty trunków są także odpowiednie naczynia. Rekomendujemy butelki na nalewki wykonane z ciemnego szkła. Chronią zawartość przed światłem i nie wchodzą z nią w reakcje chemiczne. To neutralny materiał, który nie wpływa na smak ani zapach alkoholu. Jest również bezpieczny dla zdrowia. Większość tego typu naczyń wyposażono w korki, które bardzo dobrze chronią przed dostępem powietrza. Trzeba jednak pamiętać o tym, że naturalny korek może z czasem zacząć je przepuszczać i stać się mniej szczelny. Właśnie dlatego zaleca się systematyczne kontrole albo zastąpienie naturalnych korków syntetycznymi zamknięciami. Innym często spotykanym rozwiązaniem są butelki z zamknięciem na klips, które zapewniają szczelność i wygodę użytkowania. Znakomicie sprawdzą się w przypadku nalewek, które są często spożywane. Można wielokrotnie je otwierać i zamykać, bo nie wpływa to negatywnie na proces przechowywania. Niektóre osoby pozostawiają nalewki w słoikach lub gąsiorach, zwłaszcza na etapie dojrzewania. Choć takie naczynia mogą być dobrym rozwiązaniem na krótki czas, nie zapewnią tak dobrej ochrony, jak butelki z ciemnego szkła.
Jak długo można przechowywać nalewki? Czas a jakość
Nawet najlepiej zabezpieczone alkohole nie mogą zbyt długo stać na półce. Utracą wtedy aromat, a ich smak zauważalnie się pogorszy. Jak długo można przechowywać nalewki? Większość z nich z czasem zyskuje, osiągając pełnię walorów smakowych po kilku miesiącach, a nawet latach. Szacuje się, że tym zrobionym z owoców zajmuje to od 6 do 12 miesięcy, natomiast tym ziołowym i korzennym – od 3 do 6 miesięcy. Jeśli chodzi o maksymalny czas przechowywania nalewek, wiele zależy od warunków, w jakich się one znajdują. W sprzyjającym środowisku mogą przetrwać dobrych kilka lat, nie tracąc przy tym na jakości. Produkty na bazie takiego alkoholu jak spirytus mają dłuższy termin przydatności niż te o niższej zawartości alkoholu. Warto mieć to na uwadze, żeby uniknąć przykrych rozczarowań.
Sposoby na przedłużenie trwałości nalewek
Aby przedłużyć trwałość nalewek, trzeba przestrzegać kilku sprawdzonych zasad. Po pierwsze, zawsze należy umieszczać je w szczelnie zamkniętych butelkach. Bardzo dobrym pomysłem jest również filtrowanie trunków. Przed wlaniem ich do naczyń dobrze przefiltrować je przez gazę lub filtr do kawy, aby usunąć wszelkie osady, które mogą przyczynić się do szybszego psucia się napoju. Pozwoli to również uzyskać klarowną nalewkę, dzięki czemu będzie prezentowała się wyjątkowo estetycznie. Butelek z trunkiem nie wolno odkładać na nasłoneczniony parapet, czy blat. Lepiej, gdy znajdą się w spiżarni albo w piwnicy, bo jest tam chłodno i ciemno. Nie występują w nich również nagłe zmiany temperatury, co sprawia, że nalewki dojrzewają we właściwy sposób. Ostatnią zasadą jest wspomniane już systematyczne sprawdzanie stanu alkoholi. Bycie zapobiegawczym sprawi, że nie dopuścimy do rozwoju pleśni i zepsucia się produktu. Trunki, które mają być przechowywane nieco dłużej, można co jakiś czas przelewać do innych butelek i zamykać nowymi korkami. Zyska się wtedy pewność, że nie utracą one swojej szczelności.
Przechowywanie nalewek – tych błędów należy unikać
Osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z robieniem nalewek, mogą nieumyślnie popełnić szereg błędów. Jednym z najczęściej spotykanych jest trzymanie produktów w zbyt wysokiej temperaturze, co przyspiesza proces starzenia się alkoholu i może prowadzić do jego zepsucia. Niewskazane jest więc przechowywanie ich w pobliżu źródeł ciepła, czyli w kuchni. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że nalewki nie powinny mieć kontaktu z promieniami UV. Pozostawianie ich na ogrodowym stole w upalny, letni dzień nie jest dobrym pomysłem, bo doprowadzi do utlenienia się trunku. Sporo osób przechowuje własnoręcznie robiony alkohol w butelkach z tworzywa sztucznego. To poważny błąd. Dlaczego? Ponieważ mogą one wchodzić w reakcje z nalewką i obniżać jej walory smakowe. Pomijanie regularnego sprawdzania korków i zamknięć butelek także bywa fatalne w skutkach. Nietrudno wtedy przeoczyć pęknięcia i pierwsze oznaki pleśni, która stanowi jasny sygnał mówiący o tym, że produkt nie nadaje się do spożycia.
Podsumowując, nie tylko przygotowywanie, ale i przechowywanie nalewek to sztuka, która wymaga stosownej wiedzy i dbałości o szczegóły. Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych kwestiach i zachować skrupulatność, aby przez długi czas cieszyć się wyśmienitym trunkiem doskonałej jakości.
W nakrywamy.pl nie brakuje butelek na nalewki o różnych kształtach i pojemnościach. Dzięki temu wszyscy miłośnicy tych aromatycznych, owocowych i ziołowych napojów znajdą tutaj akcesoria niezbędne do ich właściwego przechowywania. Są solidne i przydadzą się w każdym gospodarstwie domowym. Życzymy udanych zakupów!