Nic tak dobrze nie gasi pragnienia, jak woda. Większość osób lubi pić ją podczas spożywania posiłków, traktując jako zdrowszą alternatywę dla alkoholu, czy gazowanych napojów. Warto więc zadbać o to, by w restauracji serwować ją w odpowiedni sposób. Wbrew pozorom nie jest to takie proste, jak można byłoby przypuszczać. Aby zrobić dobre wrażenie na gościach, trzeba znać kilka podstawowych zasad związanych z podawaniem wody. Oto one!
Spis treści:
- Znaczenie odpowiedniego serwowania wody w restauracji
- Jak podawać wodę gazowaną, niegazowaną i smakową?
- Elegancja i szyk, czyli woda w karafce
- Dzbanek idealny na wodę z dodatkiem cytryny, mięty i nie tylko
- Kieliszki do wody – jak wybrać właściwe?
- Naczynia dopasowane do wystroju restauracji
Znaczenie odpowiedniego serwowania wody w restauracji
Woda, podobnie jak wysokoprocentowe trunki, czy owocowe koktajle, powinna być właściwie podawana. Trudno wyobrazić sobie stylową aranżację stołu, na której umieszczona zostanie plastikowa butelka, prawda? Przykładanie wagi do detali odgrywa kluczową rolę w budowaniu pozytywnych relacji z klientami i może znacząco wpłynąć na ocenę wizyty w lokalu. Gustownie zaserwowany napój nie tylko ugasi pragnienie. Będzie także symbolizował troskę o szczegóły, która cechuje profesjonalnych restauratorów. To bardzo ważne, gdy celem jest stworzenie spójnego wizerunku eleganckiego miejsca, w którym obsługa znajduje się na najwyższym poziomie.
Jak podawać wodę gazowaną, niegazowaną i smakową?
Sposób podawania wody należy dopasować do jej rodzaju. Gazowaną najlepiej umieścić w karafce, w której znalazł się również plasterek cytryny albo limonki. Znakomicie podkreślą orzeźwiający charakter napoju. Istotne jest to, by był on schłodzony, ale nie lodowaty. Zbyt niska temperatura może obniżyć jego walory smakowe. Woda niegazowana powinna być podawana w temperaturze pokojowej. Wyrazistości doda jej listek mięty. Z kolei wody cytrynowe, truskawkowe i tym podobne doskonale zaprezentują się w szklanych dzbankach o interesujących kształtach. W tym przypadku można dowolnie eksperymentować, a także zmieniać sposób podania w zależności od pory roku.
Elegancja i szyk, czyli woda w karafce
Woda umieszczona w karafce pozwoli stworzyć wyjątkową atmosferę i elegancką oprawę posiłku. Trudno o bardziej wyrafinowane rozwiązanie. Takie naczynia wyglądają luksusowo i solidnie. Stanowią niekwestionowaną ozdobę stołu i przykuwają wzrok. Zwłaszcza designerskie modele, które przywodzą na myśl małe dzieła sztuki nowoczesnej. Nawet zwyczajna woda będzie prezentowała się w nich wyjątkowo. Oprócz tego karafki są bardzo funkcjonalne. Umożliwiają bezproblemowe podawanie większej ilości wody. To udogodnienie zarówno dla gości, jak i dla kelnerów. Karafki są dostępne w różnych pojemnościach, dlatego każdy wybierze takie, które najlepiej sprawdzą się w jego lokalu. W restauracjach, które czerpią z ponadczasowej klasyki i emanują szykiem, powinny znaleźć się naczynia wykonane z kryształu lub szkła o finezyjnym wzornictwie. W tych bardziej nowoczesnych, które zachwycają nieco surowym charakterem, lepiej serwować wodę w minimalistycznych karafkach pozbawionych zdobień. Niezależnie od konkretnego modelu, zawsze trzeba zwrócić uwagę na odpowiednie schłodzenie napoju, który trafi na stół. Najkorzystniej będzie schłodzić wodę w lodówce, a następnie przelać ją do karafki tuż przed podaniem. W wyjątkowo upalne dni można dodać do niej kilka kostek lodu.
Dzbanek idealny na wodę z dodatkiem cytryny, mięty i nie tylko
Serwowanie wody z dodatkami, takimi jak cytryna, mięta, ogórek czy nawet owoce leśne, to trend, który zyskuje na popularności. Ma swoich zwolenników wśród wielu konsumentów, dlatego warto go wypróbować. Taka woda nie tylko wspaniale smakuje, ale też efektownie wygląda. Jak ją podawać? W dzbankach z przezroczystego szkła, które pozwoli podziwiać zawartość naczyń. Interesującą alternatywą są również produkty wykonane z tworzywa sztucznego. Mają wysoką jakość, są lekkie i mniej podatne na stłuczenia. Znakomicie znoszą długotrwały proces intensywnej eksploatacji i mogą być myte w zmywarce, co jest kluczowe w lokalach gastronomicznych. Dobrym pomysłem jest zainwestowanie w dzbanek na wodę o dużej pojemności. Ograniczy konieczność zbyt częstego uzupełniania naczynia. Tym samym odciąży personel, a klientom pozwoli cieszyć się prywatnością. Nie zaszkodzi zaopatrzyć się w modele o takich udogodnieniach jak wbudowany wkład na lód. Dzięki niemu zostanie zachowana niska temperatura wody, a jej smak nie ulegnie rozcieńczeniu. Właściciele restauracji, które dysponują tarasami i ogródkami, bez wątpienia będą zadowoleni z dzbanków z pokrywkami. Okażą się nieocenione latem i wiosną, gdy nietrudno o to, by owady albo pyłki dostały się do wnętrza naczynia. Pokrywki są funkcjonalne i estetyczne. Wiele z nich wykonano z drewna, które wspaniale komponuje się ze szkłem. Podając wodę w dzbanku, warto zwrócić uwagę na drobne detale. Wystarczy umieścić go na modnej tacy, aby nabrał zupełnie innego wyrazu i zaczął prezentować się niebanalnie. Takie podejście docenią zarówno klienci obleganej eleganckiej restauracji, jak i ci odwiedzający kameralne bistro.
Kieliszki do wody – jak wybrać właściwe?
Naczynia do serwowania napojów to nie wszystko. Oprócz nich potrzebne są również kieliszki do wody. Ich wybór należy starannie przemyśleć, bo muszą być stabilne, poręczne i estetyczne. Powinny być utrzymane w tej samej stylistyce co pozostałe elementy zastawy stołowej. Dzięki temu cała oprawa posiłku będzie odbierana jako dopracowana w najdrobniejszych szczegółach. Najczęściej wodę nalewa się do smukłych, wysokich i prostych kieliszków. Odznaczają się prostotą i mają połyskujące wykończenie. Są odpowiednim rozwiązaniem zarówno w przypadku wody gazowanej, jak i niegazowanej. Najlepiej, gdy ich pojemność wynosi od 250 do 300 ml. To optymalna wielkość. Restauratorzy, którzy cenią sobie oryginalność, mogą oczywiście wyposażyć kuchnię w kieliszki zachwycające zdobieniami. Żłobienia układające się w geometryczne wzory, pozłacane albo posrebrzane krawędzie, czy tłoczenia już z oddali przykują wzrok. Tak wytworne naczynia wcale nie muszą być zarezerwowane wyłącznie dla alkoholi. Podobnie jak lampki, niegdyś służące tylko do podawania win. Nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, by serwować w nich wodę. Ozdobiona plasterkiem cytryny, ogórka i kilkoma kostkami lodu będzie wyglądała niczym orzeźwiający drink. Innym popularnym wyborem są szklanki o grubym dnie. Mają nieco rustykalny, a zarazem stylowy wyraz. Są bardzo stabilne. Trudniej je stłuc i są odporne na uszkodzenia, dzięki czemu będą służyły przez długi czas. Ich zakup będzie opłacalną inwestycją. Kieliszki, lampki, szklanki – bez względu na to, do czego zostanie nalana woda, naczynia muszą być idealnie czyste. Wszelkie smugi lub zacieki obniżą walory estetyczne nawet najładniej serwowanego napoju.
Naczynia dopasowane do wystroju restauracji
Odpowiednie podawanie wody wymaga wiedzy, odrobiny kreatywności oraz właściwych elementów kuchennego wyposażenia. Kluczem do sukcesu okażą się karafki i dzbanki dopasowane do wystroju restauracji oraz utrzymane w podobnej stylistyce kieliszki. Wzbogacone drobnymi detalami w postaci tac, czy szykownych serwetek sprawią, że nawet taki napój jak woda nabierze wyjątkowego wyrazu. Jego spożywanie stanie się samą przyjemnością, a zadowoleni goście z pewnością wrócą do lokalu, który zapewnił im obsługę na tak wysokim poziomie. W nakrywamy.pl czekają na klientów naczynia stworzone z myślą o najbardziej wymagających konsumentach. Zachęcamy do zapoznania się z nimi już dziś!