Jak przygotować drinki? Praktyczny przewodnik

20 / 05 / 2024

Przyjęcie urodzinowe, wieczorne spotkanie w gronie znajomych, czy uroczysta kolacja zyskają, gdy będą celebrowane w odpowiedni sposób. To doskonałe okazje ku temu, by wznieść toast. Zamiast tradycyjnej lampki wina, czy kufla wypełnionego piwem, warto postawić na coś wyjątkowego i zaserwować drinki godne profesjonalnego barmana. Aby to zrobić, nie wystarczy jednak zaopatrzyć się w różne trunki, sok i kostki lodu. Zachwycające efekty wymagają większej wiedzy, finezji i umiejętności. Oto praktyczny przewodnik, w którym znalazły się wszystkie niezbędne informacje dotyczące przyrządzania drinków.

Spis treści:

  1. Odpowiednie miejsce do pracy to podstawa
  2. Jak przygotować drinki? Niezbędne narzędzia
  3. Alkohol, owoce, napoje – kluczowa rola składników
  4. Smaczne drinki. Jak zrobić te o właściwych proporcjach?
  5. Techniki mieszania znane profesjonalnym barmanom
  6. Dekoracje, które nadadzą drinkom wyjątkowego wyrazu
  7. Umiejętne dopasowanie szklanek do rodzajów drinków

Odpowiednie miejsce do pracy to podstawa

Na początek należy wygospodarować przestrzeń do pracy. Znakomitym wyborem będzie blat kilku kuchennych szafek. Zapewni miejsce potrzebne do cieszenia się swobodą ruchów i pozwoli mieć wszystkie butelki, szklanki i akcesoria w zasięgu ręki. Dostęp do wody i pojemnika na odpady znacznie ułatwi mycie owoców i utrzymanie czystości. Osoby, które planują często serwować autorskie koktajle, mogą zainwestować w akcesoria barmańskie i przeznaczony na nie stojak. Ułatwi on zachowanie porządku.

Jak przygotować drinki? Niezbędne narzędzia

Jak przygotować drinki, które będą efektowne i wyśmienite? W czym tkwi ich sekret? Nie tylko w składnikach i trunkach z wysokiej półki, ale i w akcesoriach, które służą do ich przygotowania. Na liście zakupów warto umieścić shaker, czyli naczynie, które pozwala na dokładne wymieszanie koktajlu. W domu najlepiej sprawdzi się ten typu bostońskiego, który składa się z dwóch części – metalowej i szklanej. Wymaga dokupienia sitka, które pozwoli na oddzielenie lodu i resztek owoców od gotowego napoju. Kolejny gadżet to jigger, czyli miarka do alkoholu, gwarantująca zachowanie precyzji podczas pracy. Przyda się również specjalna łyżka barmańska o długiej, cienkiej i spiralnej rękojeści. Umożliwi delikatne mieszanie drinka, bez uszkodzenia kostek lodu. Taki zestaw na początek w zupełności wystarczy.

Alkohol, owoce, napoje – kluczowa rola składników

Nadszedł czas na to, by przejść do sedna, czyli składników. Wybierając je, trzeba mieć na uwadze kilka istotnych kwestii. Kluczowy element to alkohol, który stanowi bazę. Nie wolno na nim oszczędzać i najrozsądniej będzie stawiać na produkty od renomowanych producentów. Kompletując domowy barek, najlepiej kierować się własnymi preferencjami. Z myślą o gościach warto również zaopatrzyć się w uniwersalne i popularne trunki, takie jak:

  • whisky
  • rum
  • gin
  • wódka
  • tequila.

Kolejnym elementem, który nadaje drinkom wyrazisty smak, są owoce. Świeże, pełne aromatu, dodają koktajlom lekkości i aromatu. Znakomitym wyborem będą cytrusy, które są intensywne i bardzo dobrze komponują się z wysokoprocentowymi napojami. Truskawki, wiśnie, maliny też będą odpowiednie. Dopełnieniem staną się bezalkoholowe napoje. Woda gazowana, soki i lemoniady to tylko niektóre przykłady. Im więcej, tym lepiej, bo zapewni to różnorodność drinków i pozwoli z łatwością dopasować je do okazji. W kuchni nie może zabraknąć kostek lodu i syropów, które stanowią znakomity dodatek. Listki świeżej mięty również się przydadzą. Nie tylko do klasycznego mojito!

Smaczne drinki. Jak zrobić te o właściwych proporcjach?

Zebrane wcześniej produkty trzeba umiejętnie ze sobą połączyć. To już nieco trudniejsze zadanie, ale wystarczy działać precyzyjnie i zachować dokładność, by przyrządzić smaczne drinki. Jak zrobić koktajl, który nie jest ani zbyt mocny, ani za słaby i stanowi perfekcyjne połączenie smaków? Zachowując właściwe proporcje. Najlepiej kierować się sprawdzoną zasadą, według której bazę stanowi jeden alkohol, do którego następnie dodaje się wybrany napój i dodatek w postaci owocu lub syropu smakowego. Każdy sam decyduje, czy zależy mu na otrzymaniu słodkiego, kremowego koktajlu, czy preferuje ten lekki, kwaskowy i orzeźwiający. Warto zapoznać się z gotowymi przepisami na popularne drinki i podążać według umieszczonych w nich wskazówek. Z biegiem czasu po nabraniu wprawy, można pójść o krok dalej i pozwolić sobie na odrobinę eksperymentów. Mieszanie kilku rodzajów alkoholu, soków, a nawet owocowych puree pozwoli na przyrządzenie drinków, które zachwycają bogactwem smaków i oryginalnością. Warto więc puścić wodze fantazji.

Techniki mieszania znane profesjonalnym barmanom

Profesjonalni barmani posługują się wieloma technikami mieszania napojów. Dobrze będzie się nimi zainspirować, aby osiągać podobne rezultaty. Pierwsza z nich to shaking. Polega na energicznym wstrząsaniu składników w shakerze. Stworzona z myślą o koktajlach składających się z soków, syropów i jajek. Druga technika to stirring, czyli mieszanie. Tutaj poszczególne elementy są, zgodnie z nazwą, mieszane powoli i przy pomocy specjalnej łyżki barmańskiej. Sprawdzi się w przypadku drinków, w których wyraźnie dominuje alkohol. Building to metoda sprowadzająca się do tworzenia koktajlu bezpośrednio w szklance. Wystarczy dodawać poszczególne składniki jeden po drugim, bez wykonywania żadnych dodatkowych ruchów. Najczęściej stosowana do przyrządzania bardzo prostych napojów, takich jak Gin Tonic. Ostatnia technika to layering – warstwowanie. Alkohole, soki i syropy są delikatnie nalewane na łyżkę barmańską, przy zachowaniu stosownej kolejności. Cięższe ciecze znajdują się na spodzie naczynia, dzięki czemu w szklance pojawiają się piękne warstwy. Opanowanie tych technik zajmuje trochę czasu, jednak zdecydowanie warto to zrobić.

Dekoracje, które nadadzą drinkom wyjątkowego wyrazu

Często to właśnie wygląd drinka jest tym, co przykuwa uwagę i zachęca do degustacji. Dekoracje nie tylko zadbają o estetykę, ale w wielu przypadkach również podkreślą smak. Wystarczy już kilka plasterków cytrusów zawieszonych na brzegu szklanki, żeby koktajl zyskał intrygującego wyrazu. Znakomicie sprawdzą się również nabite na wykałaczki oliwki i wiśnie oraz klasyka w postaci krawędzi kieliszków oprószonych cukrem. Gdy zależy nam na tym, by drinki olśniewały, można sięgnąć po jadalny brokat, który wspaniale mieni się zarówno w naturalnym, jak i w sztucznym świetle. Odrobina waty cukrowej w kolorze dobranym do barw napoju to również interesująca opcja. Podobnie jak suchy lód, który będzie imitował mgłę unoszącą się nad koktajlem. W sytuacjach, w których brakuje czasu na samodzielne robienie dekoracji, warto skorzystać z tych gotowych. Trzeba jednak pamiętać o tym, że muszą być bezpieczne dla gości. Lepiej więc unikać przedmiotów o ostrych elementach. Właściwie dobrane dekoracje mogą zamienić zwyczajny napój w prawdziwe dzieło sztuki.

Umiejętne dopasowanie szklanek do rodzajów drinków

Pyszny i piękny drink musi być jeszcze podany w odpowiedni sposób. Naczynie będzie tutaj pełniło funkcję praktyczną oraz podkreślało szyk i wyrafinowanie znajdującej się w nim zawartości. Jakie szklanki do drinków warto mieć w kuchennej szafce? Z pewnością te o wąskiej i długiej nóżce oraz szerokim kielichu. Zaprojektowano je z myślą o koktajlach pozbawionych lodu, bo pozwalają na utrzymanie niskiej temperatury napoju poprzez unikanie bezpośredniego kontaktu z dłonią. Jakie naczynie sprawdzi się do drinków z lodem? Niski i szeroki kieliszek, tak zwany tumbler. Highball, czyli wysokie i wąskie modele będą idealne do podawania koktajli o imponującej liście składników. Ich kształt umożliwi utrzymanie odpowiednich proporcji między alkoholem, lodem, a pozostałymi napojami.

Kompletując naczynia potrzebne do serwowania drinków, najrozsądniej będzie wybierać produkty wysokiej jakości, które są komfortowe w użytkowaniu i miłe dla oka. W nakrywamy.pl czekają na klientów godne uwagi wyroby w atrakcyjnych cenach.