Jak zorganizować kuchnię? Sprawdzone sposoby

20 / 05 / 2024

W wielu domach to kuchnia, a nie salon, stanowi centrum życia rodzinnego i towarzyskiego. To w niej prowadzone są kulinarne eksperymenty i to tam przyjmuje się gości oraz wspólnie celebruje posiłki. Aby przebywanie w niej sprawiało prawdziwą przyjemność, należy właściwie ją urządzić i zorganizować. Nie da się ukryć, że to pewne wyzwanie, zwłaszcza w przypadku osób, które dysponują małą kuchnią, gdzie każdy metr jest na wagę złota. Oto kilka sprawdzonych sposobów, które pozwolą utrzymać idealny porządek, właściwie przechowywać żywność i cieszyć się komfortem oraz swobodą podczas gotowania.

Spis treści:

  1. Dlaczego właściwa organizacja przestrzeni jest tak istotna?
  2. Jak zorganizować kuchnię, czyli akcesoria do szaf i szuflad
  3. Odpowiednie przechowywanie żywności – porady
  4. Sposoby na utrzymanie porządku na blacie kuchennym
  5. Prawidłowe rozmieszczenie sprzętów kluczem do sukcesu
  6. Jak zorganizować małą kuchnię?

Dlaczego właściwa organizacja przestrzeni jest tak istotna?

Przygotowywanie posiłków bywa czasochłonne, dlatego warto zadbać o to, by ułatwić sobie cały ten proces. Schludnie poukładane produkty spożywcze, akcesoria znajdujące się w zasięgu ręki i prosty oraz szybki dostęp do naczyń to już połowa sukcesu. To wszystko pozwala zaoszczędzić wiele cennych minut i chroni przed frustracją. Żywność zamknięta w opisanych i szczelnych pojemnikach na dłużej zachowa świeżość i smak. Łatwiej będzie kontrolować jej daty przydatności do spożycia, co rozwiąże problem marnowania jedzenia. Dobrze zorganizowana kuchnia nie tylko wspaniale się prezentuje, ale jest też funkcjonalna. Każde pomieszczenie jest inne, dlatego najlepiej będzie zapoznać się z przedstawionymi poniżej sposobami i zastanowić, które z nich sprawdzą się najlepiej. Ważne jest, aby dostosować metody do własnych potrzeb i preferencji.

Jak zorganizować kuchnię, czyli akcesoria do szaf i szuflad

Kuchenne szafki i szuflady pozwalają na przechowywanie rozmaitych przedmiotów. Od naczyń, przez sztućce, aż po żywność. Co zrobić, by jak najlepiej je wykorzystać i uniknąć chaosu? Jak zorganizować kuchnię? Zainwestować w praktyczne akcesoria, takie jak przegródki do szuflad. Pozwolą podzielić przestrzeń na mniejsze części tak, by ułożenie przyborów do pieczenia, garnków i ich pokrywek, a także wielu innych artykułów było znacznie łatwiejsze. Na liście zakupów nie może zabraknąć organizerów na sztućce. To sprawdzony sposób, dzięki któremu nie trzeba będzie się denerwować, gdy kolejny raz łyżki pomieszają się z widelcami. Do przechowywania małych gadżetów, takich jak otwieracze, czy korkociąg, można wykorzystać niewielkie koszyki albo pojemniki. Rozsądnie będzie też przemyśleć rozmieszczenie rzeczy na poszczególnych półkach. To, czego używa się codziennie, powinno znajdować się w zasięgu ręki. Produkty, które przydają się stosunkowo rzadko, lepiej umieścić na wyższych i trudniej dostępnych półkach. To właściwe miejsce na sezonowe artykuły. Na drzwiach szafek można też przymocować haczyki, co pozwoli zaoszczędzić miejsce na blacie. Najważniejsze jest to, by w trakcie planowania pamiętać o swoich nawykach.

Odpowiednie przechowywanie żywności – porady

Przechowywanie żywności jest trudniejsze, niż mogłoby się wydawać. Niekiedy wystarczy pozostawić kawę w niedomkniętym opakowaniu, by straciła swój intensywny aromat. Z kolei wciśnięte na dno szafki ciastka przeterminują się, zanim zdążymy się zorientować. Bardzo łatwo wpaść w takie pułapki prowadzące do marnowania jedzenia, dlatego warto przyłożyć się do właściwej organizacji w kuchni. Najrozsądniej będzie zacząć od podziału produktów według ich typu. Te suche, takie jak kasze, makarony, ryż, czy mąka powinny trafić do szczelnych słoików, które zabezpieczą je przed wilgocią. Gdy na każdym z nich znajdzie się etykieta, znalezienie tego, co jest w danym momencie potrzebne, nikomu nie sprawi kłopotu. Mięso, nabiał i wędliny muszą być przechowywane w lodówce, ale nie zaszkodzi zapakowanie ich do pudełek. Ograniczy to przenoszenie się zapachów i ryzyko przedwczesnego przesuszenia. Pieczywo najlepiej włożyć do specjalnego chlebaka, który zagwarantuje właściwą cyrkulację powietrza i przedłuży świeżość.

Sposoby na utrzymanie porządku na blacie kuchennym

Blat kuchenny można nazwać centrum większości działań prowadzonych w kuchni. Jego organizacja jest więc kluczowa z punktu widzenia efektywności i komfortu gotowania. Najważniejsze to pamiętać o tym, że nie powinno znajdować się na nim zbyt wiele przedmiotów. Ograniczmy je wyłącznie do tych, które są regularnie używane, resztę odkładając do szafek. Liczne przyprawy najlepiej przesypać do niewielkich pojemników i ułożyć na stojaku. Dzięki temu zajmą znacznie mniej miejsca, pozostawiając na blacie potrzebną przestrzeń. Znakomitym pomysłem jest zainwestowanie w haczyki i wiszące półki, na których zostaną zawieszone kubki albo rękawice do pieczenia. Organizery na płyn do mycia naczyń, gąbkę i ściereczki sprawią, że wszystko, co niezbędne do utrzymania blatu w czystości będzie znajdowało się w zasięgu ręki. Zachęcamy do wypróbowania różnych rozwiązań i ocenienia, które z nich przynoszą najwięcej korzyści.

Prawidłowe rozmieszczenie sprzętów kluczem do sukcesu

Aby kulinarne eksperymenty przebiegały bez zakłóceń, trzeba zadbać o to, by wszystkie urządzenia i akcesoria znajdowały się tam, gdzie ich miejsce. Prawidłowe rozmieszczenie sprzętów jest kluczem do sukcesu. Organizacja w kuchni to między innymi stosowanie się do tak zwanej zasady trójkąta roboczego. Jeśli to możliwe, lodówka, kuchenka i zlewozmywak powinny tworzyć trójkąt, bo zauważalnie ułatwia to poruszanie się między tymi trzema ważnymi punktami. Bardzo istotne jest to, by nie umieszczać urządzeń emitujących ciepło obok tych, które potrzebują chłodzenia. Lodówka nie może stać obok piekarnika czy zmywarki, bo może to doprowadzić do jej uszkodzenia i sprawić, że nie będzie odpowiednio chłodziła swojej zawartości. Z kolei sprzęty używane do podobnych celów, takie jak zlewozmywak i zmywarka, powinny być blisko siebie. Pozwoli to na usprawnienie pracy i oszczędność czasu. Urządzając kuchnię, warto dbać o swoją wygodę. Toster powinien stanąć na blacie, żeby można było przygotować grzanki szybko i sprawnie, bez konieczności wyjmowania go z szafki za każdym razem. Prawidłowe rozmieszczenie urządzeń to podstawa w każdym dobrze zaprojektowanym i przemyślanym pomieszczeniu.

Jak zorganizować małą kuchnię? 

Powyższe wskazówki sprawdzą się w każdej kuchni, niezależnie od jej wymiarów. Właściciele tych naprawdę niewielkich powinni jednak poznać jeszcze kilka dodatkowych trików, które pozwolą w pełni wykorzystać cały dostępny metraż. Jak zorganizować małą kuchnię? W tym przypadku konieczne jest wykazanie się kreatywnością. Często miejsca jest na tyle mało, że trudno pomieścić potrzebne sprzęty i akcesoria. Czy to oznacza, że trzeba z nich zrezygnować? Absolutnie nie. Zamiast tego warto zwrócić uwagę na pustą przestrzeń – na przykład pod sufitem, na ścianach, a nawet na drzwiach szafek. Zastosowanie półek, haków i magnesów pozwala na przechowywanie niewielkich przedmiotów w miejscach, które wcześniej były niezagospodarowane. Urządzenia, które są używane dość rzadko, należy przechowywać poza kuchnią. Poza tym lepiej unikać gromadzenia zbyt dużej liczby gadżetów, które są kupowane z myślą o tym, że kiedyś z pewnością się przydadzą. To one często zajmują cenną przestrzeń, a w małej kuchni lepiej przeznaczyć ją na przedmioty, których rzeczywiście się używa.

W nakrywamy.pl na klientów czekają praktyczne akcesoria, dzięki którym będzie można cieszyć się idealnym porządkiem podczas gotowania i nie tylko. Okażą się niezastąpione podczas urządzania kuchni.