Jak wybrać garnki na płytę indukcyjną?

09 / 07 / 2019

Płyta indukcyjna jest wygodna, bezpieczna i łatwa w czyszczeniu. Dla wielu osób problemem bywa jednak wybór odpowiednich garnków na indukcję. Jest to o tyle istotne, że garnki, które nadają się wyłącznie do użytkowania na tradycyjnych kuchenkach gazowych, nie będą spełniać swojej funkcji na płycie indukcyjnej. Co prawda producenci mają w swojej ofercie garnki, które są odpowiednie do wszystkich rodzajów kuchenek, jednak przed zakupem musimy to dokładnie sprawdzić. W jaki sposób? Podpowiadamy. 

Zasadniczo możemy wyróżnić trzy rodzaje kuchenek – gazowe, elektryczne oraz płyty indukcyjne. Te ostatnie cieszą się w ostatnim czasie coraz większą popularnością, głównie ze względu na nowoczesny design, ale też szybkość gotowania, jaką zapewniają oraz niskie koszty eksploatacji. Działanie płyty indukcyjnej opiera się na wykorzystaniu pola magnetycznego, które reaguje z dnem garnków i patelni. Właśnie dlatego tak ważne jest, aby wybierać odpowiednie naczynia na indukcję. Specjalna wielkość i grubość dna oraz materiał, z którego wykonane są garnki, zapewnia prawidłowe działanie płyty. 

Które garnki nadają się na indukcję? 

Najprostszym sposobem, aby wybrać garnki odpowiednie na indukcję, jest skorzystanie z opisu produktu, przygotowanego przez producenta. Odpowiednią informację znajdziemy również na samym garnku, a dokładnie na jego spodzie. Symbol, który wskazuje, że dany produkt nadaje się do użytku na płycie indukcyjnej to kilka połączonych ze sobą pętelek. Symbol ten prezentuje w uproszczony sposób cewkę indukcyjną. Na spodzie garnków znajdziemy także inne oznaczenia, informujące np. że naczynia można myć w zmywarce oraz używać na innych rodzajach kuchenek. 

Garnki na indukcję – jakie dno? 

Najważniejszym elementem garnków na indukcję jest ferromagnetyczne dno. Nawet jeśli naczynie nie ma odpowiedniego oznaczenia, właśnie na podstawie rodzaju dna możemy rozpoznać, czy garnek będzie nadawał się na indukcję. Dno naczyń na indukcję jest grube i przyciąga magnes. Im silniejsze właściwości ferromagnetyczne, tym szybsze i bardziej ekonomiczne gotowanie. Aby garnki na indukcję dobrze spełniały swoją funkcję, powinny być dostosowane średnicą do pola grzewczego płyty. Jeśli bowiem naczynie będzie miało zbyt małe lub zbyt duże dno, płyta może go nie wykryć, a przez to garnek się nie nagrzeje. Najlepszej jakości naczynia, które sprawdzą się podczas gotowania na płycie indukcyjnej, posiadają grube, często kilkuwarstwowe dno, przez co ciepło jest jeszcze lepiej rozprowadzanie, a naczynie nie przywiera do płyty. 

Rodzaje garnków na indukcję 

Producenci mają w swojej ofercie garnki na indukcję wykonane z różnych materiałów, dlatego każdy może wybrać naczynia najlepiej dopasowane do swoich upodobań oraz potrzeb. Poniżej przygotowaliśmy krótkie zestawienie, uwzględniające najczęściej spotykane tworzywa, z których wykonane są garnki na indukcję.  

Stal nierdzewna 

Podobnie jak w przypadku tradycyjnych kuchenek, są to najczęściej wybierane garnki na indukcję. Polacy doceniają naczynia ze stali nierdzewnej głównie ze względu na ich praktyczność i wytrzymałość. Większość tego typu garnków można myć w zmywarce, a jeśli wybierzemy naczynia wysokiej jakości, możemy mieć pewność, że garnki będą odporne na zarysowania i wszelkie uszkodzenia mechaniczne. 

Aluminium 

Doskonałe przewodzenie ciepła to z pewnością największa zaleta aluminiowych garnków na indukcję. Dodatkowo są lekkie i przeważnie znacznie tańsze niż naczynia wykonane z innych materiałów. Garnki z aluminium są zazwyczaj pokryte powłoką non-stick, przez co potrawy w nich przyrządzane nie przypalają się i nie przywierają do dna. Istotną wadą garnków wykonanych z aluminium jest fakt, iż można je łatwo zarysować. Podczas ich użytkowania powinniśmy więc stosować odpowiednie łopatki i łyżki. 

Żeliwo 

Najwyższej jakości garnki żeliwne zrobione są ze stopu żelaza i węgla. Naczynia zrobione z żeliwa charakteryzuje dość duży ciężar i wysoka trwałość, dlatego będą nam służyć przez długi czas. Garnki z żeliwa możemy wkładać do piekarnika, a podczas gotowania w nich praktycznie nie musimy używać tłuszczu. Jednocześnie są to naczynia trudne w użytkowaniu (ze względu na swoją wagę) i dość drogie. 

Powłoka ceramiczna 

Garnki pokryte powłoką ceramiczną wybieramy najczęściej ze względu na ich… wygląd. Są to naczynia dostępne w wielu kolorach, przez co łatwo znaleźć garnki, które będą najlepiej pasowały do wystroju naszej kuchni. Pod względem funkcjonalności wypadają już jednak nieco gorzej. Sama powłoka ceramiczna zapobiega przywieraniu potraw, a co najważniejsze nie wydziela szkodliwych substancji pod wpływem wysokiej temperatury. Niestety, jeśli powłoka ulegnie uszkodzeniu, wewnętrzna warstwa może wchodzić w reakcję z jedzeniem, co jest szkodliwe dla naszego zdrowia.  

Bez względu na materiał, z którego zostały wykonane garnki na indukcję, możemy je kupić w różnych rozmiarach, pojedynczo lub w zestawach. Oprócz standardowych garnków znajdziemy także brytfanny, patelnie, czy szybkowary nadające się do gotowania i smażenia na płycie indukcyjnej. 

Rodzaje uchwytów i pokrywek 

Najważniejszym elementem, który odróżnia garnki na indukcję od tradycyjnych naczyń, jest ferromagnetyczne dno. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę podczas zakupu tego rodzaju garnków? Oprócz materiału, z którego zostały wykonane garnki, ważny jest rodzaj pokrywki oraz uchwytów. Najbardziej komfortowe w użytkowaniu uchwyty nie nagrzewają się i są dobrze przymocowane do garnka. Rodzaj pokrywki zależy z kolei od kolekcji, z której pochodzi garnek. Zazwyczaj producenci stosują pokrywki szklane, ale spotkamy się także z pokrywkami żeliwnymi, bądź ze stali nierdzewnej. 

Garnki na indukcję – inwestycja na lata

Płyta indukcyjna, pomimo iż bardzo wygodna i stylowa, wymaga posiadania odpowiednich garnków. Warto o tym pamiętać, jeszcze zanim wyposażymy kuchnię w indukcję. Przed zakupem naczyń dedykowanych do płyt indukcyjnych, warto też sprawdzić, czy garnki, które mamy już w domu, nie nadają się przypadkiem także do płyty indukcyjnej. Z pewnością jednak profesjonalne, wysokiej jakości naczynia na indukcję to inwestycja, która pozwoli nam cieszyć się pysznymi potrawami przez długi czas.