Jak zrobić idealne naleśniki?

26 / 02 / 2019

Naleśniki to danie szybkie, tanie, a co najważniejsze smaczne. Możesz je przyrządzić na słodko i lub na słono, zjeść gorące bądź zimne. Sekretem dobrych naleśników jest jednak ciasto. Idealne placki powinny być cienkie, elastyczne, a na brzegach delikatnie chrupiące. Jak je przygotować? Odpowiedź znajdziesz poniżej. 

Do przyrządzenia idealnych naleśników potrzebne ci będą: 2 szklanki mleka, szklanka wody, 2 jajka, 2 szklanki mąki, 3 łyżki oleju oraz szczypta soli. Do smażenia użyj specjalnej patelni do naleśników z niskimi brzegami. Dzięki niej ciasto nie będzie przywierać do dna, a ty z łatwością przerzucisz placki na drugą stronę. 

Przygotuj ciasto 

Aby przygotować ciasto na naleśniki wsyp do miski mąkę i dodaj pozostałe składniki. Połącz wszystko mikserem lub dokładnie wymieszaj łyżką. Jeśli nie masz pewności, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję, podnieś zanurzoną w cieście łyżkę pionowo i sprawdź, czy masa swobodnie spływa z łyżki, a jednocześnie pokrywa powierzchnię łyżki. W razie potrzeby dodaj mąkę lub odrobinę wody.

Usmaż placki

Placki możesz smażyć na tradycyjnej patelni, ale dużo lepszym rozwiązaniem będzie patelnia do naleśników pokryta powłoką antyadhezyjną. Placki przyrządzane na takiej patelni nie przypalą się, pozostaną cienkie i elastyczne. Ciasto wylewaj na patelnię niewielką chochlą i rozprowadź poprzez poruszanie patelnią okrężnymi ruchami. Poczekaj aż placek zacznie odchodzić od dna i delikatnie się zarumieni, a następnie przerzuć go na drugą stronę. Zanim nabierzesz wprawy w przewracaniu placków, możesz skorzystać z drewnianej łopatki. Gdy ciasto zetnie się z obu stron, przełóż placek na talerz. 

Przygotuj ulubiony farsz

Jedną z niewątpliwych zalet naleśników jest fakt, że możesz do nich dodać niemal wszystko, co znajdziesz w lodówce. Dzieci uwielbiają naleśniki z dżemem lub twarogiem, dorośli preferują farsze wytrawne, np. z łososiem i koperkiem, serem pleśniowym, gruszką  i orzechami włoskimi lub mięsem mielonym i czerwoną fasolą. Latem placki naleśnikowe smakują doskonale ze świeżymi truskawkami, malinami i bitą śmietaną. Wystarczy, że uruchomisz wodze kulinarnej fantazji, a zwykłe naleśnikowe placki mogą się zamienić  w wykwintne, eleganckie danie, które sprawdzi się podczas spotkań ze znajomymi lub niespodziewanej wizyty gości.   

Pamiętaj o kilku trikach 

Każda gospodyni ma swój sposób na idealne naleśniki, warto jednak pamiętać o paru sztuczkach, które sprawią, że ciasto będzie jeszcze lepsze: 

  • Zamiast zwykłej wody użyj wody gazowanej,  ciasto stanie się wówczas bardziej puszyste. 
  • Smaż naleśniki na klarowanym maśle. Dzięki temu nabiorą złocistego koloru i staną się chrupiące. Jeśli smażysz na maśle, zrezygnuj z dodawania tłuszczu do ciasta. 
  • Wybierz idealną patelnię do naleśników. Chociaż naleśniki lubi większość z nas, bardzo często nie mamy ochoty ich przyrządzać. Dobra patelnia sprawi, że smażenie stanie się znacznie szybsze i prostsze, przez co naleśniki będą się pojawiały na twoim stole dużo częściej.