Jaki garnek będzie odpowiedni do duszenia mięsa?

17 / 11 / 2023

Mięso jest dla wielu osób nieodłącznym elementem diety. Dostarcza organizmowi wielu cennych wartości odżywczych i zapewnia energię potrzebną do działania. To również podstawa wielu rozmaitych, nierzadko tradycyjnych, dań. Istnieje kilka popularnych metod obróbki termicznej, którym może zostać poddane. Jedną z nich jest duszenie, które musi odbywać się w odpowiednim naczyniu. Jakie powinno ono być?

Spis treści:

  1. Naczynie dopasowane do potrzeb
  2. Jaki garnek do duszenia mięsa będzie właściwym wyborem?
  3. Przydatne udogodnienia, które ułatwią duszenie mięsa w garnku
  4. Naczynia emaliowane – bezpieczne dla zdrowia i przyjemne dla oczu
  5. Stal nierdzewna idealna do przyrządzania mięs
  6. Technika kluczem do sukcesu, czyli jak dusić mięso w garnku?

Naczynie dopasowane do potrzeb

Niektórzy regularnie prowadzą kulinarne eksperymenty i z radością serwują swoje potrawy bliskim tak często, jak to tylko możliwe. Inni z kolei gotują rzadko albo wręcz przeciwnie, często, jednak wyłącznie dla siebie. Dlaczego o tym mówimy? Bo każdy musi najpierw zastanowić się nad tym, czego potrzebuje i na tej podstawie wybrać elementy kuchennego wyposażenia, które będą mu odpowiadać.

Jaki garnek do duszenia mięsa będzie właściwym wyborem?

Na początek przyjrzyjmy się pojemności. Jaki garnek do duszenia mięsa jest najlepszym wyborem? Wbrew pozorom nie zawsze ten największy. Owszem, duże naczynie sprawdzi się wtedy, gdy ktoś systematycznie przygotowuje spore ilości takich potraw. Znajdzie również zastosowanie w restauracjach. Niekoniecznie jednak powinni decydować się na nie ci, którzy prowadzą jednoosobowe gospodarstwo domowe, albo rzadko gotują. Tutaj mniejsze modele będą bardziej ekonomicznym i wygodnym rozwiązaniem. Zawsze należy pamiętać o tym, że oprócz mięsa, w naczyniu muszą zmieścić się również warzywa i sos. Kucharz powinien być w stanie swobodnie mieszać składniki dania bez ryzyka, że wydostaną się one poza garnek albo wykipią.

Przydatne udogodnienia, które ułatwią duszenie mięsa w garnku

Oprócz efektu podjętych starań liczy się także komfort pracy. Właśnie dlatego warto zainwestować w naczynia wyposażone w praktyczne udogodnienia, które zauważalnie ułatwią duszenie mięsa w garnku. Dzięki nim będzie można zaoszczędzić sporo nerwów. O czym mowa? Chociażby o uchwytach, które są solidne i pozwalają manewrować naczyniem oraz bezpiecznie je przenosić. Na szczególną uwagę zasługują te wykonane z materiałów, które się nie nagrzewają, a tym samym chronią przed oparzeniami. Nawet profesjonalistom zdarza się nieopatrznie dotknąć gorącej powierzchni, dlatego lepiej nie ryzykować. Rekomendujemy garnki z pokrywką. Są wprost idealne do duszenia, bo tworzy się w nich różnica ciśnień, która sprawia, że smaki poszczególnych składników doskonale się ze sobą przenikają. Rezultat? Niezwykle aromatyczny sos i soczyste mięso, które dosłownie rozpływa się w ustach i posiada pełnię walorów odżywczych.

Naczynia emaliowane – bezpieczne dla zdrowia i przyjemne dla oczu

Zapoznając się z asortymentem sklepów, konsumenci powinni sprawdzić, z jakiego tworzywa wykonano produkty, które ich interesują. Najlepszym wyborem będą oczywiście te, które mogą mieć bezpośredni kontakt z żywnością, nie zmieniając jej smaku i nie wydzielając szkodliwych substancji podczas obróbki termicznej. Garnki emaliowane spełnią pod tym względem oczekiwania nawet najbardziej wymagających. Nadają się do przygotowywania posiłków przeznaczonych również dla alergików oraz dzieci. Skonstruowano je tak, by znakomicie przewodziły ciepło, stosownie je rozprowadzały i długo utrzymywały. Korzystanie z nich nie będzie więc groziło nadmiernym zużyciem gazu, czy prądu. Niekwestionowanym atutem tych naczyń jest ich warstwa wizualna. Są dostępne w wielu wzorach, kolorach i zachwycają błyszczącym wykończeniem.

Stal nierdzewna idealna do przyrządzania mięs

Garnki ze stali nierdzewnej cieszą się uznaniem nawet wśród profesjonalnych kucharzy. Zdecydowanie warto dać im szansę, ponieważ stanowią rozsądną inwestycję o przyszłościowym charakterze. Nie rdzewieją i bardzo dobrze znoszą wysokie oraz niskie temperatury. Są wręcz stworzone do duszenia mięsa. Nie trzeba martwić się o to, że ulegną uszkodzeniu, gdy wysuną się z dłoni albo uderzą o kant szafki. Twarde, wytrzymałe i stylowe – to opis, który idealnie do nich pasuje. Są nieco droższe niż ich emaliowane odpowiedniki, ale nie sposób żałować wydanych na nie pieniędzy.

Technika kluczem do sukcesu, czyli jak dusić mięso w garnku?

O odpowiedniej konsystencji potrawy i jej walorach smakowych decydują nie tylko umiejętności gotującego i wysokiej klasy naczynia, którymi dysponuje. Istotna jest również technika. Jak dusić mięso w garnku, by stanowiło ucztę dla podniebienia? W niewielkiej ilości wody albo bulionu, na małym ogniu i pod przykryciem. Po pewnym czasie wystarczy dodać garść warzyw i ulubionych przypraw i czekać na efekty.

W różnorodnym asortymencie nakrywamy.pl znalazły się godne uwagi naczynia, które pozwolą w domowym zaciszu serwować potrawy rodem z renomowanych lokali gastronomicznych. Zapraszamy na zakupy!