Jaki garnek sprawdzi się do gotowania bigosu? Wyjaśniamy

17 / 11 / 2023

Bigos jest jedną z tradycyjnych polskich potraw o imponującej historii. Od wielu lat nieustannie zachwyca kompozycją wyrazistych smaków. Kapusta kiszona, mięso, grzyby i przyprawy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jak przygotować to danie w domowym zaciszu? Klucz do sukcesu to odpowiednie naczynie.

Spis treści:

  1. Jaki garnek do gotowania bigosu wybrać? Odpowiednio pojemny
  2. Naczynia emaliowane – gotować zdrowo i smacznie
  3. Solidność i niezawodność produktów ze stali nierdzewnej
  4. Grube dno to podstawa, czyli jaki garnek do bigosu kupić?
  5. Naczynia dostosowane do domowego wyposażenia

Jaki garnek do gotowania bigosu wybrać? Odpowiednio pojemny

Nie istnieje jednoznaczna odpowiedź na pytanie, jaki garnek do gotowania bigosu będzie właściwy. To zrozumiałe, bo każdy ma nieco inne wymagania i oczekiwania. Dziś opowiemy o kilku kluczowych kryteriach, którymi warto kierować się podczas dokonywania wyboru, by być zadowolonym z nowego nabytku. Zaczniemy od pojemności, która może wynosić 5, 15, 50, a nawet 70 litrów! Która z tych opcji będzie właściwa? To już indywidualna kwestia. Najlepiej zadecydować o niej, biorąc pod uwagę liczbę domowników i to, czy potrawa jest serwowana często, czy tylko z myślą o specjalnych okazjach. Spory garnek zajmie więcej przestrzeni w kuchennej szafce, jednak pozwoli gotować szybciej i zużywać mniej prądu lub gazu. Należy pamiętać o tym, że muszą się w nim zmieścić wszystkie składniki, a ich mieszanie powinno przebiegać swobodnie. Dzięki temu jedzenie nie wykipi i nie zabrudzi blatu.

Naczynia emaliowane – gotować zdrowo i smacznie

Przed włożeniem naczynia do koszyka należy koniecznie sprawdzić, z jakiego materiału zostało wykonane. Tutaj najlepiej potraktować transakcję jako inwestycję i postawić na wytrzymałe tworzywo, które będzie odporne na powstawanie rys, wgnieceń i innych uszkodzeń. Z czystym sumieniem możemy polecić garnki emaliowane, które łączą praktyczny charakter i estetyczny wygląd. Żywność, która jest w nich poddawana obróbce termicznej, nie zmienia swojego smaku. Są bezpieczne w użytkowaniu, bo nie wydzielają substancji szkodliwych dla zdrowia. W rezultacie mogą sięgać po nie również alergicy. Dużą zaletą jest to, że tego rodzaju naczynia bardzo dobrze przewodzą ciepło i równomiernie je rozprowadzają. Tym samym przypalenie bigosu stanie się znacznie trudniejsze.

Solidność i niezawodność produktów ze stali nierdzewnej

Równie dobrze sprawdzą się garnki ze stali nierdzewnej. Słyną ze swojej wytrzymałości i tego, że znakomicie znoszą proces eksploatacji. Nie rdzewieją, a na ich powierzchni nie pojawiają się rysy. Nie zaszkodzą im ani wysokie, ani niskie temperatury. Nie nagrzewają się szybko, ale za to równomiernie, więc gotowanie w nich bigosu nie przysporzy kłopotów. Bardzo istotne w tym przypadku jest też to, że takie naczynia nie reagują z kwasami. Bez obaw można więc umieścić w nich kapustę kiszoną, która stanowi podstawę tego dania. Stal nierdzewną można z łatwością utrzymać w czystości. Toleruje nawet wyjątkowo silne detergenty.

Grube dno to podstawa, czyli jaki garnek do bigosu kupić?

Rozmyślając nad tym, jaki garnek do bigosu kupić, należy uważnie przyjrzeć się produktom w poszukiwaniu kilku specjalnych cech. Jedną z nich jest grube, odpowiednio wzmocnione dno. Będzie stanowiło dodatkowe zabezpieczenie przed przypaleniem dania. Sporym atutem staną się mocne uchwyty umieszczone po obu stronach naczynia. Pozwolą je przenosić w wygodny sposób, rozkładając ciężar tak, by nikomu nie groziło upuszczenie garnka i zrobienie sobie krzywdy. Osoby, które są wrażliwe na zapachy i chciałyby nieco zniwelować charakterystyczną woń wydzielaną przez mięso i warzywa, powinny zainwestować w modele z pokrywką.

Naczynia dostosowane do domowego wyposażenia

Na koniec została jeszcze jedna kwestia, o której wbrew pozorom bardzo łatwo zapomnieć. To dopasowanie garnka do domowego wyposażenia. Produkt musi być zaprojektowany tak, by można było go używać na kuchence gazowej, elektrycznej lub indukcyjnej. Obecnie na sklepowych półkach nie brakuje uniwersalnych naczyń, w których można gotować zarówno na gazie, jak i na indukcji. Należy jednak zachować czujność i zapoznać się z oznaczeniami producentów, bo nie zawsze jest to takie oczywiste i niektóre z nich wciąż dedykowane są wyłącznie konkretnemu rodzajowi sprzętu. Chyba nikt nie chciałby dokonać zakupu i przekonać się, że jego nowy nabytek na nic mu się nie przyda, bo nie jest kompatybilny ze sprzętem AGD.

W nakrywamy.pl klienci znajdą szeroki wybór garnków, które znakomicie nadają się do przyrządzania bigosu – zarówno tradycyjnego, jak i wielu kulinarnych wariacji na jego temat. Są solidne, a za ich wysoką jakość odpowiadają renomowani producenci. Należą do nich polskie oraz zagraniczne marki takie jak między innymi: Emalia Olkusz, Tadar, Konighoffer, Staub, czy ELO. Zachwycają walorami wizualnymi i przystępnymi cenami, które czynią je rozsądną inwestycją. Jesteśmy przekonani, że każdy, nawet najbardziej wymagający klient, wybierze tu coś dla siebie. Życzymy owocnych poszukiwań!