Młynki i maszynki – z serii "Kuchenne gadżety"

23 / 03 / 2015

Parę dni temu było o nożach, bez których w kuchni nie da się funkcjonować. Jest jeszcze wiele innych bardzo potrzebnych i niebywale praktycznych przyrządów i urządzeń. Należą do nich między innymi wszelkiego rodzaju młynki i maszynki.

Skupmy się na młynkach. Powiedzmy, że w pierwszym napotkanym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego zakupimy pojemnik, w którym będziemy przechowywać sól. W innym kupimy „coś” do pieprzu. Nasze założenie będzie takie: „nie trzymać tych produktów w torebkach, bo niewygodnie...”. Nic bardziej mylnego. Nie do końca o wygodę tu chodzi (chociaż też!). W takich – powiedzmy sobie otwarcie - „przypadkowych” pojemnikach nie powinno się przechowywać produktów, które mogą stracić na swojej wartości. Zarówno zapachowej, jak i smakowej.

W kuchni najczęściej używamy pieprz czarny. Są jeszcze trzy rodzaje – zielony, czerwony i biały. Każdy z nich jest inny, inaczej wzbogaca smak potrawy. Biały jest najostrzejszy, najdelikatniejszy jest zielony, czarny ma najwięcej aromatu, podobnie czerwony, ale ten jest lekko słodkawy. Ale łączy je jedno – aby wydobyć w pełni ich aromat, koniecznie trzeba ziarna mielić na bieżąco. Proszek, który mamy w torebkach ani nie pachnie, jak należy, ani nie smakuje. To powinna być pierwsza i najważniejsza zasada dla każdego kto gotuje – jak pieprz, to tylko i wyłącznie świeżo zmielony. W tej kwestii zgadzają się wszyscy szanowani szefowie kuchni.

Pieprz powinien być zmielony tuż przed doprawieniem, ponieważ jego ziarenka w chwili, gdy zostają uszkodzone, natychmiast tracą swój smak i aromat. Wystarczy porównać świeżo zmielone ziarna z proszkiem z torebki, by spostrzec różnicę. Pieprz dopiero co zmielony ma niebywały zapach, smakuje znacznie bardziej intensywnie niż ten, który kupujemy jako sproszkowany. Dlatego w każdej kuchni powinien znaleźć się młynek. Na stronie naszego sklepu znajdą Państwo różnorodne komplety, jak i pojedyncze młynki do przypraw. Są tu młynki wykonane z drzewa kauczukowca brazylijskiego, z wytrzymałego plastiku, metalowe, ale najistotniejsze jest to, że regulowany mechanizm mielenia został wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej.

Młynki elektryczne

Na szczególną uwagę zasługuje młynek elektryczny, który zaczyna mielić automatycznie po obróceniu go do góry dnem, a wyłączy się po obróceniu go do pozycji pionowej. Młynek ten został z kolei wyposażony w wysokiej jakości ceramiczny mechanizm mielący z regulowaną grubością mielenia oraz w wydajny silnik. Wystarczy zamontować sześć baterii i to małe, zgrabne i niedrogie urządzenie wykona za nas odpowiednią czynność. Warto dodać, że produkty tej serii mają trzyletnią gwarancję.

Skupiliśmy się na pieprzu, ale przecież to samo dotyczy soli. Każdy, kto poważnie traktuje gotowanie, kto jest świadom jego wpływu na zdrowie, używa młynka, posiadającego wspomniany wyżej ceramiczny mechanizm mielący. Sól świeżo zmielona – podobnie, jak pieprz - smakuje zupełnie inaczej niż ta, która jest rozdrabiana w warzelniach. Jest wyrazistsza, bogatsza w aromat i składniki odżywcze, które uaktywniają się dopiero w chwili kontaktu z gotowanymi potrawami. Sól kamienna bardzo powoli traci składniki odżywcze i wolniej się utlenia. Jest to z reguły sól morska bądź kopalna, kamienna. Te gatunki soli zawierają o wiele więcej jodu i - co ważne – taka sól jest bardziej słona, więc dodaje się jej wiele mniej do jedzenia.

Sumując – dobry młynek, to ten, który posiada prawdziwy, ceramiczny mechanizm mielący, czyli taki, który nie miażdży i nie niszczy struktury kryształków soli. Jeśli dodać do tego nietuzinkową formę, przystępną cenę i zadowolenie kupujących, mamy gotową odpowiedź, że zakupu tego potrzebnego w kuchni urządzenia, należy dokonać na www.nakrywamy.pl. Bo można kupić zwykły młynek, ale nasze są piękne, doskonale leżą w dłoni, wydzielają uwodzicielski zapach świeżo mielonej soli, albo pieprzu. A przy tym wydają podczas mielenia taki przyjemny dźwięk, tak uroczo chroboczą, że chciałoby się mielić i mielić. Ale rozsądek podpowiada, żeby się opanować, bo nie wolno przesadzać szczególnie z solą.

Kawa mielona

W tym miejscu należy wspomnieć także o młynkach do mielenia kawy. Wprawdzie większość pijących kawę, kupuje ją w stanie zmielonym, to jednak prawdziwy smakosz tego napoju poszukuje kawy w ziarnach. Nic nie może się równać z zapachem świeżo zmielonej kawy. Trudno to sobie wyobrazić, dopóki się nie spróbuje. Świeżo zmielona kawa pachnie i smakuje inaczej. Nawet najtańsze ziarna zmielone tuż przed zaparzeniem gwarantują, że w filiżance znajdzie się coś o niebo lepszego niż wtedy, kiedy użyjemy paczkowanej "mielonki". No, ale ziarna trzeba w czymś zmielić.

W naszym sklepie oferujemy wysokiej jakości młynki Zassenhaus, wykonane z drewna. Do wyboru mamy jasny buk, ciemny buk i ciemny mahoń. Wszystkie zostały wyposażone w stalową korbkę i żarnowy mechanizm mielący, na który producent udziela 25 lat gwarancji. Młynki posiadają funkcję regulowania mielenia, która pozwala na dostosowanie grubości ziaren do preferencji. I tyle o młynkach.

Mielimy mięso

Kolejnym ważnym gadżetem w kuchni jest maszynka. Zachęcamy Państwa do zakupu wysokiej jakości maszynki do mielenia każdego rodzaju mięsa oraz innych produktów, które także nadają się zmielenia. A maszynka nasza wspaniale poradzi sobie z czosnkiem, cebulą, orzechami czy też z twardymi serami. Konstrukcja maszynki została wykonana z utwardzanego tworzywa sztucznego, a nóż oraz tarcze z najlepszego gatunku stali nierdzewnej, niezwykle twarde i ostre. Sporym udogodnieniem jest specjalna przyssawka próżniowa, która znajduje się pod maszynką, a służy do połączenia urządzenia ze stołem. Producent gwarantuje długość użytkowania i udziela kupującym 3 lata gwarancji.

Na zakończenie rozważań młynkowo-maszynkowych pragniemy zainteresować Państwa naczyniem kuchennym do ręcznego przecierania. To znakomite urządzenie jest niezwykle przydatne w kuchni. Służy do przecierania warzyw oraz owoców. Z pomocą tego cudeńka można przygotować przeciery, sosy, dżemy, a także piure ziemniaczane i jarzynowe. Naczynie wykonano z niezwykle trwałej i odpornej na korozję stali nierdzewnej. Stoi na antypoślizgowych nóżkach, a to zapewnia bezpieczeństwo użytkowania. W komplecie znajdują się 3 sitka, dzięki którym możliwe jest dostosowanie odpowiedniej grubości w zależności od oczekiwań. Całość można myć w zmywarce. Oczywiście w pakiecie plusów mamy trzyletnią gwarancję.

Dzięki takim urządzeniom prace w kuchni stają się przyjemniejsze i – co ważne – możemy poświęcić im mniej czasu, a efekty przerosną nasze oczekiwania (czego Państwu życzymy).