Na poważnie o brytfannie

26 / 03 / 2015

Niezależnie od tego, jakiego typu mięso pragniemy przyrządzić, najlepszym naczyniem do tego zadania jest bez wątpienia brytfanna. Pieczenie, zapiekanie, smażenie, duszenie, czy gotowanie – oto czynności, z którymi brytfanna daje sobie doskonale radę. To płaskie naczynie powinno znaleźć się w wyposażeniu każdej kuchni. Idealne nadaje się do pieczenia w piekarniku lub na różnego rodzaju kuchenkach. Smak potraw z brytfanny przewyższa te przyrządzone w tradycyjnych garnkach.

Brytfanny wykonane z różnych materiałów pozwolą dokonać wyboru idealnego do naszych potrzeb oraz zachwycić nową jakością przyrządzania różnorodnych potraw. A w brytfannie można zrobić dosłownie wszystko: mięsa, lasagne, kurze udka pieczone (wtedy najlepiej bez pokrywy), pstrągi, zapiekanki ziemniaczane, gołąbki, łazanki, ryż z jabłkami, a nawet gulasz i bigos. Sami Państwo przyznacie, że wachlarz potraw jest tu baaaardzo rozłożysty i grzechem zaniechania byłoby nieposiadanie tego naczynia. A skoro ma ono tak wielorakie zastosowanie, to nie będzie odpoczywać w kuchennej szafce i pokrywać się kurzem bezczynności. Brytfanna powinna być wytrzymała i naturalnie łatwa w utrzymaniu czystości. Zajrzyjmy zatem do naszego sklepu.

Jednak żeliwo!

Najbardziej popularnymi i najchętniej kupowanymi brytfannami są brytfanny żeliwne. Francuska firma Chasseur udowodniła, że żeliwo jest piękne. Wysoka jakość tegoż materiału sprawia, że możliwe jest nagrzewanie potraw do bardzo wysokich temperatur (bez szkody dla naczynia), dzięki czemu przygotowywana potrawa będzie miała niepowtarzalny smak i aromat. Poza tym po wyjęciu brytfanny z piekarnika, temperatura naszego posiłku długo utrzymuje się na wysokim poziomie. Jeśli chcemy używać tego naczynia na kuchence, nie ma przeszkód. Nadaje się także do kuchenek indukcyjnych, co dla wielu jest na pewno niezwykle ważną informacją. Naczynie można myć w zmywarce, jednakże owa czynność, jeśli będzie częsta, może spowodować zmatowienie powłoki emaliowanej.

Bardzo ciekawy kształt pokrywy ma mini brytfanna żeliwna wspomnianej wcześniej firmy. Posiada te same właściwości, co brytfanna opisana wyżej, jednak wyróżnia ją właśnie pokrywa. Cóż w niej takiego niezwykłego? Otóż ma ona kształt kaczki lub królika. Zbliżają się Święta Wielkanocne i to naczynie mogłoby być znakomitym prezentem dla kogoś, kto właśnie urządza swoją kuchnię. W ofercie naszego sklepu znajdą Państwo także brytfanny bez pokrywek; w białym, czarnym i popielatym kolorze. Są doskonałe do pieczenia drobiu, który polecamy przyrządzać bez przykrycia, żeby uzyskać efekt chrupiącej skórki.

Brytfanny ze stali nierdzewnej

Znakomite jakościowo są brytfanny ze stali nierdzewnej. My proponujemy taką brytfannę z pokrywką oraz rusztem. Dlaczego z rusztem? Ano dlatego, że właśnie na nim można położyć całego kurczaka, całą kaczkę (na bank się zmieści), czy danie z innego mięsa, mając pewność, że równomiernie się upiecze. Poza tym naczynie to posiada trójwarstwowe szlifowane dno, które szybko kumuluje ciepło i rozprowadza je jak trzeba. Pokrywka z brytfanny może być również wykorzystana do pieczenia. A więc jedno naczynie, a tak naprawdę dwa. No i jeszcze wygląd. Proszę wierzyć – brytfanna jest tak elegancka, że nie trzeba wykładać potraw na półmiski. Kurczaki, kaczki, czy pieczenie mogą wjechać na stół...w brytfannie.

Niezwykle ciekawą propozycją jest brytfanna do pieczenia z powłoką antyadhezyjną Teflon Classic o cennych właściwościach. Właściwości antyadhezyjne, powłoka antyadehezyjna - cóż to takiego? Otóż naczynia zabezpieczone taką powłoką posiadają niezwykłą wytrzymałość na ścieranie, dużą odporność na wysokie temperatury i wysokie ciśnienie oraz nie poddają się obciążeniom mechanicznym. Potrawy przygotowywane w takiej brytfannie nie przywierają do jej powierzchni. Przez szklaną pokrywę, którą można dodatkowo wykorzystać do pieczenia, będziemy łatwo kontrolować pieczone lub smażone potrawy, bez konieczności jej podnoszenia.

Stare dobre szkło

Nasze rendez-vous z brytfannami zakończymy spotkaniem z masywnym, ognio- i żaroodpornym naczyniem, wykonanym ze szkła borosilikatowego. Dlaczego właśnie to ten rodzaj szkła wybrano do wyrobu brytfanny? Ponieważ jest znacznie trwalszy i bardziej wytrzymały niż tradycyjne szkło. Wykazuje dużo większą odporność także na zmiany temperatur. Ponadto ma niezwykłe właściwości termoizolacyjne. Oprócz właściwości ognioodpornych szkło borosilikatowe wyróżnia się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Nasza brytfanna zaopatrzona została w silikonowe nóżki, dzięki którym naczynie można bez obaw postawić na kuchennym blacie, czy bezpośrednio na stole.

Wszystkie brytfanny mają wieloletnią gwarancję producenta (3 lub 5 lat). A o tym, że są niezawodne i szalenie przydatne w kuchni, to już chyba nikogo specjalnie przekonywać nie trzeba. Zapraszamy zatem na zakupy do www.nakrywamy.pl.