Wiosna i lato to doskonały moment na spędzanie czasu na świeżym powietrzu. Aby jeszcze bardziej uprzyjemnić sobie wypoczynek, warto zdecydować się na grillowanie w gronie przyjaciół lub rodziny. Propozycji potraw jest naprawdę wiele, dzięki czemu każdy znajdzie dla siebie coś, co idealnie trafi w jego gust. Grillować można, zarówno wegetariańskie, jak i mięsne przekąski. Warto sprawdzić poniższe potrawy na grilla i przetestować je przy najbliższej okazji.
Spis treści:
- Grillowane szparagi - same lub jako dodatek do dań głównych
- Chrupiące ziemniaczki
- Aromatyczne pomidorki
- Szaszłyki z mięsem i warzywami
- Kiełbaski - grillowy klasyk
- Grzanki z masłem czosnkowym
- Kukurydza prosto z grilla
- Pieczarki z farszem
- Grillowany ser Halloumi
- Faszerowana papryka
Grillowane szparagi - same lub jako dodatek do dań głównych
Sezon na szparagi w pełni! Te zielone lub białe warzywa są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Są niskokaloryczne, oraz bogate w kwas foliowy. Przygotować je można na wiele sposobów, ale my szczególnie polecamy grillowanie. Do ich przygotowania sprawdzi się nawet niewielki grill. Wystarczy szparagi dokładnie umyć i oderwać twarde końcówki. Następnie zostawić w marynacie z wyciśniętego czosnku, oliwy i ulubionych przypraw na kilka godzin w lodówce. Po tym czasie szparagi można grillować na aluminiowych tackach postawionych bezpośrednio na grillu. Będą gotowe w kilka minut.
Chrupiące ziemniaczki
Grillowane ziemniaczki mają wielu fanów i zdecydowanie wiodą prym wśród potraw na grilla. Ziemniaczki wystarczy obrać, umyć i pokroić na ćwiartki. Aby były smaczne wystarczy polać je oliwą i posypać świeżymi ziołami, na przykład bazylią lub oregano. Grillować je można na specjalnej tacy do grillowania, dzięki czemu zachowają soczystość.
Aromatyczne pomidorki
Teraz propozycja dla fanów soczystych pomidorków! Okrągłe pomidorki niewielkiej wielkości, na przykład koktajlowe wystarczy umyć, osuszyć i na chwilę zamoczyć w marynacie z oliwy i bazylii. Pomidory bardzo szybko ulegają działaniom wysokiej temperatury, a więc wystarczy im kilka minut, aby były miękkie i zarumienione. Aby się nie poparzyć, do ich przeniesienia należy wykorzystać szczypce do serwowania dań gorących z grilla.
Szaszłyki z mięsem i warzywami
Jeśli chodzi o potrawy z grilla, szaszłyki są prawdziwym klasykiem. Wystarczy wybrać ulubione mięso i namoczyć je w marynacie. My polecamy tą miodową, którą wykonać można z łyżeczki miodu i 2 łyżek musztardy. Następnie przygotować należy sobie ulubione warzywa - paprykę, cukinię czy cebulę. Na patyczek do szaszłyka kolejno nabijać mięso, warzywa, mięso, warzywa aż zapełni się prawie cały patyczek. Szaszłyki można układać na specjalnej desce do grillowania, dzięki czemu mięso nie przywiera.
Kiełbaski - grillowy klasyk
Tutaj nie potrzeba żadnej filozofii, a to danie uda się każdemu. Dobrej jakości kiełbasę wystarczy naciąć i ułożyć na tackach do grilla. Co jakiś czas trzeba jednak zmieniać jej położenie lub naciskać, aby sprawdzić poziom wysmażenia. Do tego służyć będzie widelec teleskopowy do grillowania.
Grzaneczki z masłem czosnkowym
Potrawy z grilla wcale nie muszą być wyszukane, aby były smaczne! Przykładem są grzaneczki z masłem czosnkowym. Jak przygotować takie masełko? Miękkie masło wystarczy wymieszać z ząbkiem przeciśniętego czosnku i pokrojoną bazylią. Sprawdzi się też odświeżająca mięta. Bagietkę należy pokroić na kromki i posmarować z jednej strony, a drugą stroną układać na tacce grilla. Łopatka do grillowania ułatwi ich zdejmowanie.
Planujesz pierwszego grilla w sezonie? Sprawdź nasze poręczne grille stołowe!
Kukurydza prosto z grilla
A może są tu fani amerykańskich smaków, czyli na przykład chrupiącej kukurydzy posmarowanej pysznym masełkiem? Takie potrawy z grilla doskonale sprawdzą się w formie szybkiej przekąski. Kolbę kukurydzy należy posmarować rozpuszczonym masłem z solą i pieprzem, a następnie grillować aż pojawi się rumiany kolor. Do przewracania kukurydzy sprawdzą się szczypce kuchenne.
Pieczarki z farszem
Do tej potrawy najlepiej jest wybierać pieczarki z dużym kapeluszem, który łatwo będzie można nafaszerować. Farszem może być posiekane jajko z pietruszką. Takie połączenie to klasyk, który zawsze się sprawdza i przypadnie do gustu wszystkim gościom. Grillują się one około 20 minut. Dużym plusem jest to, że takie danie można zrobić sobie również bez rozkładania grilla. Wystarczy do tego patelnia grillowa.
Grillowany halloumi
Grillowany ser halloumi ma coraz więcej fanów. Nic dziwnego. Jest smaczny i bardzo sycący. Można go jeść samemu, albo w połączeniu z ulubioną sałatką. Aby ser był soczysty i smakowity wystarczy zanurzyć go na chwilę w marynacie z oliwy, czosnku i bazylii, a potem smażyć z obu stron, aż będzie zarumieniony. Szczypce do grillowania na pewno ułatwią jego przewracanie.
Faszerowana papryka
Wegetariańskie potrawy z grilla bardzo często bazują właśnie na papryce. Cudownym pomysłem będzie wersja faszerowana. Wystarczy odciąć górę papryki, oczyścić ją, a do środka włożyć na przykład posiekaną cebulkę, pomidorki, ser i przyprawy, a następnie nakryć ją odciętą górą. Papryka grilluje się stosunkowo długo, nawet ponad pół godziny, ale zdecydowanie warto. Do samego grillowania warzyw wykorzystać można również niewielki grill stołowy.