Najlepsze przepisy z dynią

11 / 10 / 2021

Jesień dla wielu kojarzy się z krótszymi dniami, wyciągnięciem cieplejszych ubrań z szafy oraz fatalną pogodą. Oczywiście jest to zdecydowanie nadużycie. Każda pora roku ma wiele pozytywnych aspektów, szczególnie jeżeli chodzi o kulinaria. Jesienne wieczory najlepiej smakują z potrawami z dyni. Zobacz, jak poza ozdabianiem domu na Halloween można ją wykorzystać w kuchni!

Spis treści:

  1. Dlaczego warto sięgnąć po dynię?
  2. W jaki sposób upiec dynię?
  3. Najlepsze dania obiadowe
  4. Także na słodko!

 

Dlaczego warto sięgnąć po dynię?

Przy okazji przygotowywania posiłków poszukujemy złotego środka pomiędzy smakiem, a składnikami odżywczymi. Jeżeli odpowiada nam dość intensywny, dyniowy aromat, to właśnie znaleźliśmy idealny dodatek do naszej codzienności kuchennej.

Samo warzywo ma bardzo mało kalorii. 100 gram miąższu zawiera zaledwie 27 kalorii. Dla porównania, niezwykle popularna w polskich domach pierś z kurczaka ma aż 165 kalorii w tej samej gramaturze. Dynia bardzo szybki syci oraz zawiera dużą liczbę mikroelementów poprawiających nasze samopoczucie i witalność, co w czasie jesiennej szarugi stanowi bardzo istotny aspekt. Należą do nich beta-karoten, potas oraz kwas foliowy. Oprócz samego warzywa, nieocenione są pestki dyni z dużą ilością cukru oraz lecytyny. Wspomagają one prace mózgu. Można z nich także wytworzyć olej, który zawiera dużą liczbę witamin i minerałów, ale także znajdziemy w nim substancje obniżające cholesterol w organizmie.

Jak widać, znajdziemy bardzo dużą liczbę czynników, dla których warto sięgnąć po dynię. Mało kto zwraca uwagę na aspekt wizualny. Intensywna pomarańczowa barwa doda kolorytu każdemu daniu, dzięki czemu wyglądają one znacznie bardziej apetycznie i interesująco.

W jaki sposób upiec dynię?

Dynia znakomicie posłuży jako dodatek do niemal każdego posiłku. Wiele osób wykorzystuje ją między innymi do ciast. W takim wypadku trzeba najpierw przygotować purée z dyni.

Purée z dyni - przygotowanie

  • Pokroić dynię na małe kawałeczki razem ze skóra i usunąć pestki.
  • Ułożyć skórką do dołu kawałki dyni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnia i piec przez ponad pół godziny. Kawałki dyni powinny być miękkie.
  • Ostudzić po wyjęciu z piekarnika.
  • Zmiksować wyjęty ze skórki miąższ blenderem. W przypadku, gdy dynia jest zbyt wodnista, można ją odcisnąć w gazie.
  • Zbyt dużą ilość purée możemy bez problemu zamrozić lub włożyć do lodówki na kilka dni.

Najlepsze dania obiadowe

Jak widać, opcji na przygotowanie potraw z użyciem dynii jest bez liku. O ile można oczywiście zastosować ją jako dodatkowy składnik makaronu lub ryżu, tak największą popularność od wielu lat stanowią sycące, pyszne zupy oraz kremy.

PRZEPIS NA ZUPĘ DYNIOWĄ

Składniki:

  • 850g obranej(!) dyni
  • łyżka oliwy
  • kawałek imbiru i czosnku
  • cebula
  • marchewka
  • ziemniak
  • pół czerwonej papryki
  • szczypta chili
  • 700ml bulionu
  • 100ml śmietanki 30%

Przygotowanie:

  • Umyć, obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki dynię. Odmierzyć 850 gramów miąższu.
  • Przygotować duży garnek, na którym delikatnie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do niej dodać imbir oraz czosnek. Chwilę podsmażyć i wymieszać.
  • Obrać i pokroić w kostkę marchewkę, ziemniaki oraz paprykę, następnie dodać je do garnka z cebulą. Smażyć przez kilka minut, jednocześnie mieszając. Jeżeli składniki będą przywierać do dna, wlać małą ilość bulionu.
  • Dodać dynię i chili, następnie wlać pozostałą resztę bulionu i zagotować. Gotować około kwadransa pod uchyloną pokrywą aż do momentu, w którym warzywa osiągną miękkość.
  • Opcjonalnie doprawić pieprzem i solą i wymieszać ze śmietanką.

Jeżeli chcemy dodać jeszcze więcej smaku, warto zastanowić się nad wrzuceniem grzanek do zupy. Ze względu na gęstość kremu dyniowego, makaron i ryż warto zostawić na inne zupy, takie jak pomidorowa lub rosół.

Także na słodko!

Oczywiście dynia doskonale sprawdzi się nie tylko jako główne danie obiadowe. Warto jej również spróbować także na podwieczorek! Ciasta oraz kawy z dodatkiem dyni stanowią jeden z największych hitów nie tylko w domach, ale również w najpopularniejszych sieciowych kawiarniach na świecie.

PRZEPIS NA BABECZKI DYNIOWE

Składniki:

  • 150g masła
  • łyżeczka cynamonu
  • 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2/3 szklanki purée z dyni
  • szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • skórka z pomarańczy
  • 2 duże jajka
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  • Przygotować papierowe foremki w formie do babeczek. Pokroić masło na kawałki i włożyć do rondelka. Roztopić na średnim ogniu, w trakcie dodając cynamon, gałkę muszkatołową i skórkę z pomarańczy. Gotować przez minutę.
  • Dodać purée z dyni i gotować przez kolejną minutę.
  • Odstawić z ognia i wymieszać z cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać aż do momentu powstania jednolitej masy.
  • Kolejno dodawane jajka elektrycznie mieszać, żeby nie doprowadzić do ścięcia białka. Dodać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
  • Masę wlać do foremek do 2/3 wysokości i wstawić do nagrzanego na 170 stopni piekarnika i piec przez nieco ponad 20 minut.

Jeżeli chcemy dodać coś do babeczek, to możemy przed wlaniem masy do foremek wrzucić tam na przykład kilka kawałków czekolady.