Jak upiec bezę?

11 / 10 / 2021

Beza to jeden z najbardziej klasycznych deserów, które na pewno każdemu przypadną do gustu. Nie tylko prezentuje się wyjątkowo, ale i jest niesamowicie dobra. Przygotować ją można na wiele różnych sposobów, ponieważ wystarczy zmienić jej środek, oraz dekoracje, aby miała już całkowicie inny smak. Do najpopularniejszych typów bezy należą bezy z kremem kawowym i malinowym, ale możliwości jest naprawdę wiele.

Spis treści:

  1. Jakie składniki są niezbędne do przygotowania bezy?
  2. Jak wygląda przygotowanie?
  3. Tajniki udanej bezy

Jakie składniki są niezbędne do przygotowania bezy?

Aby wykonać pyszną, rozpływającą się w ustach bezę o smaku malinowym, z całą pewnością warto przygotować sobie odpowiednio odmierzone składniki. Będzie to:

  • 6 białek z jaj
  • 175 g drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 250 ml śmietany
  • 300 g malin

Jak wygląda przygotowanie?

Pierwszym i najważniejszym krokiem będzie ubicie białek na sztywno. Małymi porcjami należy dodawać cukier, a także cukier waniliowy i delikatnie wymieszać. Podczas ubijania należy dodać także mąkę ziemniaczaną. Następnie należy przygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia, który zapobiegnie przywieraniu. Na środku blachy należy wyłożyć masę bezową. Można wcześniej odrysować sobie kształt koła, aby było łatwiej je wypełnić. Nie można czekać, aż beza zacznie opadać. Natychmiast musi zostać umieszczona w piekarniku nagrzanym do 100 stopni. Najlepiej wybrać termoobieg. Beza powinna piec się przez około 100-120 minut, a następnie musi pozostać w piekarniku do przestudzenia i wyschnięcia. Po tym czasie bezę należy wyjąć i udekorować ubitą śmietaną, a następnie na górze położyć maliny. Nie dość, że będzie prezentować się bardzo dostojnie, to i dodatkowo będzie pyszna!

Sprawdź akcesoria do pieczenia, które ułatwią Ci pieczenie bezy!

Tajniki udanej bezy

Oczywiście istnieje wiele małych niuansów, których należy przestrzegać, aby beza była idealna. Przede wszystkim najlepszym rodzajem cukru będzie, albo bardzo drobny cukier biały, albo najlepiej cukier puder. Nie tylko najszybciej się on rozpuści, ale i nada aksamitne wykończenie. Odrobina mąki ziemniaczanej, która zostaje dodana do bezy, sprawi natomiast, że będzie ona bardziej krucha, a przecież to jest jedną z najważniejszych kwestii. Natomiast pozostawienie bezy w piekarniku do wysuszenia się, sprawi, że nie będzie ona klejąca i ciągnąca się w środku, co zdecydowanie mogłoby pogorszyć jej smak. Ważne są także prawidłowe ustawienia pieca i jego temperatury.