Niezawodny nóż, czyli dobrze naostrzony

24 / 07 / 2017

Dobrze naostrzony nóż to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Jego prawidłowe ostrzenie to podstawa. Okazuje się jednak, że na wybór właściwej ostrzałki należy przeznaczyć prawie tyle samo uwagi, co wyborowi noża. Bez tego nasze narzędzie szybko się stępi i istnieje ryzyko, że nie uda nam się samodzielnie przywrócić jego pierwotnej świetności. Pamiętajmy o tym, że nawet najwyżej jakości stal podlega procesowi tępienia, dlatego też profesjonalna osełka do noży powinna również na stałe zagościć w naszym domu. Czym więc kierować się podczas kupowania ostrzałki do noży kuchennych?

Ostrzałki do noży, czyli czym skutecznie je naostrzyć? 

Bogactwo asortymentu sprawia, że na rynku mamy dostęp do najróżniejszych ostrzałek do noży kuchennych. Różnią się one wyglądem, marką, precyzyjnością czy materiałem, z którego zostały wykonane. Szeroki wachlarz wyboru sprawia, że każdy z nas znajdzie produkt dostosowany do naszych indywidualnych potrzeb i oczekiwań. Bardzo ważne jest podczas kupowania osełek do noży, aby były one wysokiej jakości, dzięki czemu ich użytkowanie będzie bezpieczne, a same produkty długowieczne. Pamiętajmy o tym, że ostry nóż to bezpieczny nóż, który znacząco ułatwia nam przygotowywanie codziennych posiłków. Narzędzia te można ostrzyć osełką z kamienia naturalnego, ceramiczną, diamentową, wymuszającą stały kąt ostrzenia czy kieszonkową. 

Na jaką ostrzałkę do noży się zdecydować?

Jeśli cenimy sobie uniwersalne rozwiązania, to śmiało można zainwestować w ostrzałkę Ambition Toscana ze stali nierdzewnej i solidnego tworzywa sztucznego. Dzięki ergonomicznej rękojmi jest wygodna i prosta użyciu. Do noży stalowych i ceramicznych świetnie sprawdzi się Huo Lang Ren Ostrzałka 3 w 1, która posiada dwa stopnie ostrzenia i pozwala na perfekcyjne naostrzenie noży zarówno przez osoby praworęczne, jak również leworęczne. We funkcje ostrzenia i wygładzania została wyposażona Gerlach ostrzałka do noży 2w1, która ma dodatkowo antypoślizgową gumową podstawę, dzięki czemu jest wygodna i bezpieczna w użyciu. Charakteryzuje się nowoczesnym designem. Funkcje te posiada także ostrzałka Esmeyer Optimus, wykonana z wysokiej jakości tworzywa sztucznego ABS oraz wyposażona w przegrodę ostrzącą i wykańczającą. Inną opcją są ostrzałki prętowe ze stali nierdzewnej, które nadają się do każdego rodzaju noża firmy Tadar czy Tescoma. 

Do ostrzenia noży ceramicznych idealnie nadaje się ostrzałka Tescoma Vitamino z dwiema ściernicami o diamentowej powłoce. Jeśli zależy nam na lekkiej i poręcznej ostrzałce, to warto zainwestować w produkt firmy Edgeware Mini, czyli ostrzałkę z wolframowymi i ceramicznymi prętami oraz stałym kątem ostrzenia. Z kolei w przypadku noży japońskich, warto sięgnąć po Edgeware Santoku dwoma stopniami gradacji, antypoślizgową podstawą i ergonomicznym uchwytem. W celu znalezienia odpowiedniej ostrzałki do swoich noży, warto zapoznać się z bogatą ofertą naszego sklepu. To tu znajdziecie podręczne, wygodne, funkcjonalne i proste w obsłudze akcesoria kuchenne.