Patelnia ceramiczna – nowa era w kuchni

29 / 10 / 2014

Patelnia ceramiczna – nowa era w kuchni

Od jakiegoś czasu do naszych kuchni triumfalnie wkraczają patelnie ceramiczne konsekwentnie wypierając pozostałe rodzaje powłok do lamusa. Powodów jest cała masa, ale bez wątpienia najważniejszym z nich jest zdrowie. Od lat lekarze i dietetycy odradzają smażone potrawy ze względu na swoją kaloryczność i wysoką zawartość tłuszczu. Patelnia ceramiczna to rewolucja w naszej kuchni. Od teraz możemy przygotowywać nasze ulubione potrawy bez obawy o naszą sylwetkę i zdrowie naszych bliskich. Dzięki smażeniu na minimalnej ilości oleju lub przy jego zupełnym braku w znaczny sposób redukujemy spożywane kalorie oraz nie ryzykujemy wzrostu poziomu naszego cholesterolu. Przy czym nie spożywamy szkodliwych związków, ponieważ patelnie z powłoką ceramiczną nie reagują z żadnymi składnikami, przez co nie wydzielają się niepożądane dla naszego organizmu substancje i toksyny.

Kolejną zaletą ważną zarówno dla naszego zdrowia jak i smaku naszych potraw jest równomierne rozprowadzanie ciepła i nieprzywieranie, którą oferują powłoki ceramiczne. Gwarantuje nam to mieszanka glin i minerałów z których taka powierzchnia powstaje. Dzięki temu nasze danie zostanie poddane obróbce termicznej w każdym jej miejscu w takim samym stopniu. Dodatkowo znacznie obniżamy możliwość, że nasz obiad się przypali. Oszczędzamy też czas, gdyż teraz nie musimy ciągle stać przy kuchence, przesuwając i obracając mięso.

Patelnia ceramiczna dodatkowo jest bardzo odporna na wysokie jak i niskie temperatury. Wypalana w temperaturze około 1250 st. C powłoka ceramiczna wytrzymuje temperatury od -20 do aż 400 st. C. Trzeba jednak uważać, aby nie narażać naczynia na gwałtowne zmiany temperatur. Nie zalecane jest np. zalewanie gorącej patelni zimną wodą, gdyż może to prowadzić do uszkodzenia powłoki.

Nawyk zalewania naczyń wodą, aby ułatwić ich mycie po obiedzie w tym przypadku nie jest konieczny. Powłoka ceramiczna skutecznie zapobiega przywieraniu jedzenia, a jej idealnie gładka powierzchnia pomaga w utrzymaniu naszych patelni w czystości. Wystarczy nam teraz jedynie szmatka lub gąbka i trochę letniej wody.

Wszyscy najlepsi producenci naczyń kuchennych już dawno dostrzegli potencjał takiego produktu, dlatego teraz możemy cieszyć się w kuchni patelniami najlepszych firm, takich jak Gerlach, Moneta czy Elo, gwarantujących najwyższą jakość produktów.

Podsumowując, patelnia ceramiczna to prawdziwe naczynie XXI wieku. Dzięki takiej powłoce jemy zdrowiej i oszczędzamy czas. Na tej rewolucji nie ucierpi również nasz portfel, ponieważ patelnie ceramiczne wcale nie muszą być drogie.