Patelnie teflonowe – ogólna instrukcja obsługi

29 / 10 / 2014

Patelnie teflonowe od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Z początku ich największym atutem było to, że nic do nich nie przywiera, nic się nie przypala. Dziś jednak coraz częsciej dostrzega się także inne zalety patelni z powłoką teflonową, ale niestety wiele osób nie do końca potrafi o swoją patelnię zadbać, dlatego przygotowaliśmy najkrótszy poradnik wyboru i używania patelnie teflonowej.

Przy wyborze zwróć uwagę przede wszystkim na cenę. Jeśli jest za niska, nie kupuj takiej patelni. Powłoka teflonowa może być różnej jakości i w tańszych modelach, jak się zapewne domyślasz, nie jest najlepsza. Znana ci zapewne marka Tefal wyznacza pewien standard, ale nie jest to jeszcze półka najwyższa. Możesz ceny tej marki potraktować jako pewne odnośniki. Jeśli coś jest dwa razy tańsze, to jakość teflonu jest gorsza – prawie na pewno. Jeśli różnica w cenie to kilka do kilkunastu procent, to być może jest to tylko efekt mniej znanej marki, a nie gorszego teflonu. Z drugiej strony – możesz założyć, że patelnia za czterokrotność ceny patelni Tefal, przeznaczona będzie raczej do użytku profesjonalnego, a nie domowego. Jeśli więc nie zamierzasz jej często używać, nie kupuj.

Używać – właśnie tutaj pojawia się seria problemów. Kilka lat temu cały czas powtarzano, że do patelni teflonowej można używać tylko drewnianych akcesoriów, a w żadnym razie metalowych – umówmy się, że temat tworzyw sztucznych zostanie nietknięty, bo tutaj trudno o jakiekolwiek rozstrzygnięcia. To wszystko jednak jest już historią, ponieważ dziś, za cenę zbliżoną do ceny dobrych akcesoriów drewnianych, można kupić akcesoria silikonowe – bardziej miękkie, bardziej delikatne, a więc pozwalające prawidłowo używać patelni z powłoką teflonową. Powłoka ta jest bowiem dość wrażliwa na obicia i zarysowania, dlatego wszystkie patelnie teflonowe należy myć delikatnie, a już absolutnie niedozwolone jest przechowywanie takich patelni jedna w drugiej.

Co mycia patelni teflonowych najlepiej używać bardzo delikatnych gąbek. Niektórzy producenci radzą też, aby przy smażeniu suchych produktów bez tłuszczu lub na przykład po prażeniu kaszy, w ogólepatelni nie myć, a jedynie przetrzeć ściereczką. Pozostańmy jednak przy myciu – teflon jest bierny chemicznie, więc rodzaj użytego detergentu jest bez znaczenia. Trzeba tylko pamiętać, aby nie używać szczotek ani twardych myjek do naczyń.

Na patelni teflonowej można smażyć bez tłuszczu. Dlatego też niektóre modele mają specjalne znaki, które sygnalizują osiągnięcie właściwej temperatury. Korzystaj z nich, pamiętając jednak, że to również specjalny materiał, który po jakimś czasie może się zużyć. Na koniec jeszcze jedna uwaga: pod powłoką teflonową znajduje się patelnia aluminiowa. Nie wolno jej używać, jeśli powłoka zostanie uszkodzona – dbaj o patelnię, a nie będzie trzeba jej szybko wymieniać! Dobre patelnie teflonowe wytrzymują w domach średnio po 3-5 lat, choć oczywiście to kwestia wyjątkowo indywidualna.