Placuszki z cukinii z jogurtem czosnkowym – przepis

05 / 09 / 2025

Placuszki z cukinii z jogurtem czosnkowym to propozycja na szybki, zdrowy i smaczny posiłek. Znakomicie sprawdzi się na obiad i na kolację. Chrupiące placki wspaniale komponują się z aksamitnym i wyrazistym sosem jogurtowo-czosnkowym. Są sycące i pełne składników odżywczych, a z ich przygotowaniem poradzi sobie właściwie każdy. Od czego zacząć i o czym pamiętać?

Spis treści:

  1. Dlaczego warto przyrządzić placuszki z cukinii?
  2. Lista niezbędnych składników
  3. Placuszki z cukinii. Przepis krok po kroku
  4. Jak przygotować własny sos jogurtowo-czosnkowy?
  5. Różne warianty tej potrawy
  6. Czy placuszki z cukinii są zdrowe? Wartości odżywcze i porady dietetyczne
  7. Podsumowanie – jak serwować placuszki z cukinii z jogurtem czosnkowym?

Dlaczego warto przyrządzić placuszki z cukinii?

Cukinia to warzywo, które znakomicie sprawdza się w kuchni. Jest delikatna, niskokaloryczna i łatwo dostępna. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę A i K. Serwowana w formie placuszków, przypadnie do gustu nawet dzieciom, które nie przepadają za warzywami. Stanowi najlepszy dowód na to, że nawet prosty i szybki posiłek może być zdrowy.

Lista niezbędnych składników

Lista składników potrzebnych do przygotowania tej potrawy prezentuje się następująco:

  • 2 średnie cukinie (ok. 500 g)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej (można użyć mąki bezglutenowej)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, ulubione zioła (np. koperek, natka pietruszki, oregano)
  • olej do smażenia

Sos jogurtowo-czosnkowy:

  • 200 g jogurtu naturalnego (może być grecki)
  • 1–2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • świeży koperek lub szczypiorek (opcjonalnie)
  • odrobina soku z cytryny (dla podkreślenia smaku).

Osoby, które mocno ograniczają kalorie i ściśle przestrzegają diety, mogą użyć jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu. Wszystkie te artykuły można znaleźć w większości popularnych sklepów.

Placuszki z cukinii. Przepis krok po kroku

Jak przyrządzić placuszki z cukinii? Przepis krok po kroku rozwieje wszelkie wątpliwości. Cukinię należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odsączyć nadmiar wody, najlepiej przy użyciu czystej ściereczki lub sitka. Im mniej wody w cukinii, tym placuszki będą bardziej chrupiące. Do cukinii dodać jajka, mąkę, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Masa powinna być gęsta, ale nie sucha. Jeśli jest zbyt rzadka, można dodać odrobinę więcej mąki. Formuje się z niej niewielkie placuszki. Trzeba je smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Z obu stron powinny nabrać złotego koloru. Najlepiej robić to na średnim ogniu, by placuszki nie przypaliły się z zewnątrz, a w środku były dobrze upieczone. Po usmażeniu trzeba je odsączyć na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Zdrowszą alternatywą jest przygotowanie tego dania w piekarniku. Wystarczy ułożyć placki na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 200°C przez około 20 minut.

Jak przygotować własny sos jogurtowo-czosnkowy?

Sos najlepiej przyrządzić samodzielnie. Aby to zrobić, wystarczy wymieszać jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie trzeba doprawić go solą, pieprzem i posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Warto zrobić to chwilę przed podaniem, by wszystkie smaki mogły się ze sobą odpowiednio połączyć. Można też dodać odrobinę soku z cytryny, by całość nabrała świeżości.

Różne warianty tej potrawy

Placuszki z cukinii z jogurtem czosnkowym to danie, które każdy jest w stanie z łatwością zmodyfikować. Czy można użyć innych warzyw? Jak najbardziej. Znakomicie sprawdzi się marchewka, dynia lub batat. Niektórzy dodają też startą cukinię do masy ziemniaczanej. Aby przygotować wersję bezglutenową, trzeba jedynie użyć mąki bezglutenowej – ryżowej lub kukurydzianej. Placuszki będą równie smaczne i chrupiące. Placuszki z cukinii najlepiej smakują świeże. Można je jednak przechowywać w lodówce do 2 dni albo zamrozić. Później wystarczy odgrzać je na suchej patelni albo w piekarniku. To danie znakomicie komponuje się z sałatkami, świeżymi ziołami oraz z kaszą. Dzięki takim dodatkom stają się jeszcze bardziej pożywne. Placuszki z cukinii można wzbogacić o ser feta, parmezan lub starty żółty ser. Miłośnicy pikantnych smaków mogą dodać do nich odrobinę chili lub curry.

Czy placuszki z cukinii są zdrowe? Wartości odżywcze i porady dietetyczne

Cukinia to warzywo niskokaloryczne, bogate w witaminy (A, C, K) i minerały (potas, magnez). Zawiera dużo błonnika, który wspiera trawienie. Jogurt naturalny dostarcza białka i wapnia, a czosnek działa przeciwbakteryjnie i wzmacnia odporność. Placuszki można przygotować w wersji fit, piekąc je, a nie smażąc, i użyć jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu. To danie lekkie, a jednocześnie sycące – idealne dla osób dbających o zdrową dietę.

Podsumowanie – jak serwować placuszki z cukinii z jogurtem czosnkowym?

Placuszki z cukinii z jogurtem czosnkowym wiele zyskają, gdy zostaną zaserwowane w odpowiedni sposób. Doskonale sprawdzą się spore talerze. Zarówno te minimalistyczne, jak i te pełne nietypowych wzorów. Złote krawędzie, kolorowe ornamenty? W szerokim i różnorodnym asortymencie nakrywamy.pl każdy znajdzie naczynia, które wpiszą się w jego gust. Smacznego!