Sałatka z quinoa, awokado i fetą – lekki przepis

05 / 09 / 2025

Czy można szybko i bez zbędnych problemów przyrządzić zdrowy i smaczny posiłek, który nie obciąży żołądka? Oczywiście. Doskonałym przykładem jest sałatka z quinoa, awokado i fetą. Jest pełna wartości odżywczych, efektownie prezentuje się na talerzu, a do tego stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, żeby przygotować ją w domowym zaciszu. Jak to zrobić?

Spis treści:

  1. Lista składników
  2. Sałatka z quinoa. Przepis dla początkujących i zaawansowanych
  3. Warianty tego dania i ciekawe zamienniki produktów
  4. Sałatka z quinoa, awokado i fetą – wartości odżywcze
  5. Jak i z czym podawać sałatkę? Inspiracje na różne okazje
  6. Podsumowanie – praktyczne i stylowe sposoby serwowania potrawy

Lista składników

Sekret tej sałatki tkwi w prostocie i jakości składników. Nie ma potrzeby zaopatrywania się w wyszukane i trudno dostępne artykuły spożywcze. Do przyrządzenia czterech porcji tego dania wystarczą następujące produkty:

  • quinoa (komosa ryżowa) – 1 szklanka
  • dojrzałe awokado – 1-2 sztuki
  • ser feta – około 100-150 g
  • pomidorki koktajlowe – garść (około 10-12 sztuk)
  • świeży ogórek – 1 mały
  • czerwona cebula – 1/2 sztuki
  • oliwa z oliwek – 2-3 łyżki
  • sok z połowy limonki lub cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Opcjonalne dodatki dla urozmaicenia:

  • świeża kolendra lub natka pietruszki
  • garść rukoli, lub młodego szpinaku
  • pestki granatu dla słodko-kwaśnej nuty
  • prażone pestki dyni lub słonecznika.

Sałatka z quinoa. Przepis dla początkujących i zaawansowanych

Jak zrobić taką potrawę jak sałatka z quinoa? Przepis to podstawa. Pierwszy krok to dokładne przepłukanie komosy na drobnym sicie pod bieżącą wodą. Następnie należy ją ugotować, zachowując proporcję 1 szklanki komosy na 2 szklanki wody, do której dodano odrobinę soli. Gotujemy przez 12-15 minut do chwili, w której cała woda zostanie wchłonięta. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie trzeba pokroić warzywa – pomidorki na połówki, ogórka w kostkę, a czerwoną cebulę w drobne piórka. Awokado musi zostać obrane, a znajdująca się w nim pestka – usunięta. Kroimy je w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Ser feta wystarczy pokruszyć w dłoniach na mniejsze kawałki. Kolejny etap to umieszczenie ostudzonej komosy, pokrojonych warzyw i fety w dużej misce. Osoby, które zamierzają dodać rukolę albo roszponkę, powinny ją wcześniej osuszyć. Wtedy sos lepiej będzie trzymał się liści. Całość polewa się oliwą z oliwek i resztą soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie delikatnie mieszamy. Gotowe!

Warianty tego dania i ciekawe zamienniki produktów

Ogromną zaletą tej potrawy jest to, że można ją dowolnie modyfikować. Zamiast quinoa warto wykorzystać kaszę jaglaną, pęczak, kuskus lub czarną komosę. Alternatywą dla fety stanie się ser kozi albo mini mozzarella. Weganie z kolei często sięgają po marynowane tofu. Nie zaszkodzi zwiększyć ilości warzyw w sałatce. Dowolność jest tutaj naprawdę ogromna, bo tak naprawdę wszystkie będą pasowały. Czerwona papryka, kukurydza, grillowana cukinia, a nawet pieczone bataty. Interesującą propozycję stanowi odrobina takich ziół jak świeża mięta, czy bazylia. Dzięki nim danie zyska zupełnie nowy, orzeźwiający charakter.

Sałatka z quinoa, awokado i fetą – wartości odżywcze

Sałatka z quinoa, fetą i awokado to pełnowartościowy posiłek, który warto umieścić w jadłospisie. Quinoa jest źródłem białka, magnezu i żelaza. Obfituje w błonnik. Dzięki temu, że nie zawiera glutenu i ma niski indeks glikemiczny, nadaje się dla osób, które przebywają na ściśle określonych dietach. Awokado dostarcza zdrowych tłuszczów jednonienasyconych, które zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Feta z kolei to nie tylko wyrazisty smak, ale i sposób na dostarczenie organizmowi białka wapnia. W jednej porcji sałatki (około 250 g) znajduje się średnio od 10 do nawet 15 gramów białka.

Jak i z czym podawać sałatkę? Inspiracje na różne okazje

To wyśmienite danie okaże się niezastąpione podczas rozmaitych okazji. Można zabrać je ze sobą do pracy, na uczelnię, czy w podróż. Będzie idealnym dodatkiem do grillowanego kurczaka, ryby oraz pieczonego tofu. Z pewnością przypadnie do gustu gościom zaproszonym na przyjęcie albo obiad w rodzinnym gronie. Aby zaoszczędzić trochę czasu, można ugotować quinoę dzień wcześniej i wstawić do lodówki. Warzywa i fetę najlepiej dodać tuż przed umieszczeniem potrawy na stole, aby zachowały świeżość.

Podsumowanie – praktyczne i stylowe sposoby serwowania potrawy

Sałatka z quinoa, awokado i fetą to wspaniała propozycja dla każdego, kto odżywia się zdrowo i smacznie. Warto wykazać się odrobiną kreatywności i zaserwować ją w stylowy, estetyczny sposób. Bardzo dobrze sprawdzą się duże talerze o wyrazistym kolorze. Będą ładnie komponowały się z kolorami warzyw i bielą fety. Godną uwagi alternatywą są miseczki, do których również z powodzeniem można nałożyć spore porcje sałatki. W nakrywamy.pl czekają na klientów starannie wyselekcjonowane naczynia, które doskonale nadają się do podawania tego przysmaku. Dzięki nim nawet zwyczajny posiłek stanie się ucztą dla zmysłów!