Tofu w sosie teriyaki z warzywami – przepis

05 / 09 / 2025

Kuchnia azjatycka inspiruje do eksperymentowania i zachwyca bogactwem smaków oraz kolorami. Tofu w sosie teriyaki z warzywami to propozycja dla osób, które cenią szybkie, zdrowe i uniwersalne potrawy. Danie można łatwo modyfikować, dostosowując je do własnych upodobań lub zawartości lodówki. O czym pamiętać, przystępując do gotowania? Na co zwrócić szczególną uwagę?

Spis treści:

  1. Tofu teriyaki – przepis i lista składników
  2. Jak przygotować tofu, by było chrupiące i pełne smaku?
  3. Domowy sos teriyaki
  4. Jakie warzywa najlepiej pasują do tofu w sosie teriyaki?
  5. Tofu z warzywami. Przepis dla amatorów i profesjonalistów
  6. Sposoby na urozmaicenie dania
  7. Najczęstsze pytania i porady dotyczące tofu w sosie teriyaki
  8. Podsumowanie – jak przygotować i serwować tę potrawę?

Tofu teriyaki – przepis i lista składników

Do przyrządzenia tofu teriyaki przepis, chwila wolnego czasu i cierpliwość w zupełności wystarczą. Lista składników potrzebnych do zrobienia dwóch porcji:

  • tofu – 1 kostka (ok. 250-300g)
  • warzywa – brokuły, papryka, marchewka, cukinia i cebula
  • olej do smażenia – 2 łyżki oleju rzepakowego lub sezamowego
  • ryż, komosa ryżowa lub makaron azjatycki.

Domowy sos teriyaki:

  • sos sojowy – 4 łyżki
  • woda – 2 łyżki
  • syrop klonowy lub miód – 1-2 łyżki do smaku
  • starty imbir – 1 łyżeczka
  • przeciśnięty przez praskę czosnek – 1 ząbek
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka rozpuszczona w odrobinie zimnej wody (do zagęszczenia)
  • prażony sezam
  • posiekany szczypiorek lub kolendra
  • płatki chili.

Jeśli zajdzie taka potrzeba, można wprowadzić kilka zmian. Najważniejsze jest to, by w pełni dopasować danie do swoich preferencji.

Jak przygotować tofu, by było chrupiące i pełne smaku?

Aby tofu było aromatyczne i miało odpowiednią konsystencję, trzeba właściwie je przygotować. Wszystko zaczyna się od porządnego odsączenia. Tofu trzeba wyjąć z opakowania i owinąć w kilka warstw ręcznika papierowego. Najlepiej umieścić na nim coś ciężkiego i pozostawić na 15-30 minut. Im mniej wody w tofu, tym będzie bardziej chrupiące. Po odsączeniu kroimy je w kostkę, której bok ma około 2 cm. Następnie przychodzi czas na rozgrzanie oleju na dużej patelni. Tofu smaży się przez około 6-8 minut. Istotne jest to, by co jakiś czas je obracać. Wtedy każda strona będzie złocista i chrupiąca.

Domowy sos teriyaki

Zamiast kupować gotowe artykuły o chemicznym składzie, znacznie rozsądniej przyrządzić domowy sos teriyaki. To bardzo proste. W małym garnuszku wystarczy połączyć sos sojowy, wodę, syrop klonowy, starty imbir i czosnek. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając. Gdy sos zacznie delikatnie bulgotać, należy dodać do niego rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszać, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Gotowe!

Jakie warzywa najlepiej pasują do tofu w sosie teriyaki?

Do tego dania znakomicie pasują różne warzywa. Klasyka to: brokuły, papryka, marchewka pokrojona w słupki, cukinia, groszek cukrowy i pieczarki. Miłośnicy pomidorów również mogą po nie sięgnąć. Bardziej nietypową, ale wartą uwagi propozycją, są: bakłażan, fasolka szparagowa, a nawet plastry ananasa.

Tofu z warzywami. Przepis dla amatorów i profesjonalistów

Jak przyrządzić tofu z warzywami? Przepis jest bardzo prosty. Po przygotowaniu sosu i usmażeniu tofu trzeba podsmażyć warzywa. Najlepiej zrobić to na tej samej patelni, na której wcześniej znajdowało się tofu. Zaczyna się od tych najtwardszych, takich jak marchewka i brokuły. Następnie dodaje się te miększe i smaży całość przez około 4 minuty. Warzywa powinny pozostać lekko chrupiące. Gdy tak się stanie, dodajemy usmażone tofu i zalewamy całość sosem teriyaki. Wszystko mieszamy i podgrzewamy przez 2 minuty.

Sposoby na urozmaicenie dania

Tę egzotyczną potrawę można modyfikować na wiele sposobów. Zamiast tofu niektórzy używają tempehu, seitana, a w wersji niewegańskiej – kurczaka lub krewetek. Ciekawym rozwiązaniem jest zamarynowanie tofu w sosie teriyaki przez 30 minut, a następnie grillowanie go na specjalnej patelni grillowej. Pozwala to na ograniczenie tłuszczu i nadaje potrawie charakterystycznego smaku. Warzywa również można grillować. Kreatywność podczas dobierania przypraw nie zaszkodzi. Świeże chili, szczypta chińskiej przyprawy 5 smaków czy starta skórka z limonki mogą zdziałać cuda.

Najczęstsze pytania i porady dotyczące tofu w sosie teriyaki

Wiele osób zastanawia się nad tym, czy do przyrządzenia tej potrawy można użyć mrożonych warzyw. Oczywiście! Pozwoli to skrócić czas gotowania. Wyjęte z zamrażarki produkty trzeba umieścić na dobrze rozgrzanej patelni i smażyć na większym ogniu, by szybko odparować wodę. Weganie miewają wątpliwości co do tego, czy sos teriyaki jest wegański. Ten domowy, który powstaje z sosu sojowego, syropu klonowego i przypraw – jak najbardziej. Gotowe zamienniki wymagają jednak ostrożności, bo mogą zawierać ekstrakty rybne. Jak długo przyrządza się to danie? Zazwyczaj cały proces zajmuje od 15 do 20 minut. Jeżeli po zjedzeniu obiadu zostało trochę potrawy, wystarczy umieścić ją w szczelnym pojemniku. Tak przechowywana może pozostać w lodówce przez 3 dni.

Podsumowanie – jak przygotować i serwować tę potrawę?

Tofu w sosie teriyaki z warzywami najlepiej serwować na dużych białych albo czarnych talerzach. Będą wspaniałym tłem dla barwnych warzyw i pozwolą efektownie wyeksponować danie. Znakomicie sprawdzą się także pojemne miseczki, które nadadzą nieco orientalny wyraz. Wszystkie te naczynia można znaleźć w różnorodnym asortymencie nakrywamy.pl. Potrawę serwujemy z ryżem, azjatyckim makaronem albo komosą ryżową. Smacznego!