Praktyczne rozwiązanie do każdej kuchni - solidne, trwałe i oszczędne garnki żeliwne

05 / 02 / 2018

Z naczyń żeliwnych korzystano już wiele lat temu, a obecnie na nowo cieszą się one ogromną popularnością w kuchni. Z całą pewnością wpływ na to miało to, że garnki wykonane z żeliwa są niezwykle trwałe i wytrzymałe, a przygotowywane w nich dania mają unikalny smak. Garnki żeliwne świetnie sprawdzają się zarówno do szybkiej obróbki termicznej w postaci smażenia czy pieczenia, jak również do dłuższego duszenia czy gotowania. Bogactwo asortymentu sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Dlaczego zainwestować w żeliwne garnki?

Garnki żeliwne strzałem w dziesiątkę

To w jakich garnkach przygotowywane są potrawy, ma ogromne znaczenie dla zdrowia. W związku z tym należy dobrze przyjrzeć się temu, z jakiego materiału zostały wykonane stosowane w kuchni naczynia. Jeśli komuś zależy na solidnych, trwałych i wytrzymałych garnkach, to z pewnością nie zawiedzie się, inwestując w garnki żeliwne. Są to garnki wielofunkcyjne, które idealnie nadają się nie tylko do gotowania, ale także do duszenia, zapiekania i nawet do smażenia. Żeliwo jest połączeniem stopu żelaza i węgla oraz wielu innych pierwiastków. Materiał ten jest niezwykle trwały i odporny zarówno na uszkodzenia mechaniczne, jak i korozję. Świetnie przewodzi ciepło, a więc możliwe jest skrócenie czasu przygotowywania posiłków. Co więcej, potrawy przyrządzane w żeliwnych garnkach nabierają charakteru, a mianowicie stają się smaczniejsze i bardziej soczyste. Jednocześnie nie trzeba martwić się tym, że włożone do żeliwnego garnka produkty ulegną deformacji czy zniekształceniom nawet w przypadku długiej obróbki termicznej. 

Co wyróżnia garnki żeliwne? 

Jako, że garnki żeliwne są bardzo trwałe i solidne, mogą służyć przez długie lata. Ważne jest to, aby właściwie z nich korzystać. Są one uniwersalne, gdyż nadają się do każdego rodzaju obróbki termicznej i można ich używać na wszystkich rodzajach kuchenek oraz w piekarniku. Charakterystyczne dla garnków żeliwnych jest to, że są masywne i ciężkie. Ich zaletą jest to, że bardzo dobrze przewodzą ciepło oraz przez długi czas utrzymują temperaturę przygotowanej potrawy. Danie stygnie wolniej dzięki temu, ze garnek żeliwny ma grube dno. Dzięki tym cechom można więc skrócić czas obróbki i zaoszczędzić na energii. Można liczyć także na równomierne nagrzewanie, dzięki czemu nie trzeba obawiać się przypalenia potrawy. Bardzo ważne jest to, aby przy użytkowaniu żeliwnych garnków nie narażać ich na szok termiczny, a więc zakazane jest zalewanie gorącego garnka zimną wodą. Naczynia te powinny być nagrzewane stopniowo. 

Emaliowane czy tez może surowe żeliwo?

W sprzedaży dostępne są zarówno garnki wykonane z czarnego i surowego żeliwa, jak również modele emaliowane. Tak więc można kupić klasyczny garnek żeliwny lub garnek w preferowanym kolorze. Garnki emaliowane nie wymagają impregnacji, a modele nieemaliowane należy regularnie konserwować tłuszczem. Ponadto emalia stanowi ochronę przed korozją. Trzeba także pamiętać o tym, ze garnki żeliwne bez emalii mają tendencję do wchłaniania zapachów, dlatego też warto myć je pod bieżącą wodą, bez sięgania po detergenty. Z kolei modele emaliowane nie pochłaniają zapachów środków chemicznych ani tych z potraw. Łatwiej jest je także utrzymać w czystości. Bardzo ważne jest również to, że żeliwo niepokryte emalią może wejść w interakcje z kwaśnymi potrawami, co skutkuje metalicznym posmakiem i możliwością pojawienia się w garnku rdzy. W sklepi nakrywamy.pl znajdują się w ofercie zarówno klasyczne garnki żeliwne, które mają swój urok i historię, jak również garnki emaliowane – dostępne w wielu kolorach. Wszystkie oferowane garnki żeliwne wyróżniają się oryginalnym designem i zostały wykonane z wysokiej jakości materiałów.