• z 3
  • z 3

Garnki żeliwne

Uniwersalne dla wielu kuchenek

Wiele osób lubi łączenie nowoczesności z tradycją i i do kuchenek z płytą indukcyjną wybiera garnki żeliwne. Wykorzystanie doskonałej jakości materiału sprawia, że powstają garnki przyjazne dla środowiska, a także niezwykle wytrzymałe. Na stronie nakrywamy.pl znajdziemy doskonałej jakości garnki żeliwne przeznaczone do różnych zastosowań. 

Garnki żeliwne - doskonałe do gotowania i podgrzewania potraw

Żeliwne garnki posiadają grube ścianki, dzięki którym temperatura gorących dań jest dłużej utrzymywana. Dzięki temu nie ma konieczności podgrzewania potraw co 5 minut, jeśli akurat goście się trochę spóźniają. Najbardziej optymalną miękkość mięsa otrzymuje się poprzez jego duszenie. W garnach żeliwnych z pokrywką można przyrządzić mięso niezwykle miękkie i jednocześnie zachowujące swoją soczystość, dzięki optymalnemu odparowaniu wody. 

Garnki żeliwne - niemal nie do zdarcia

Zakup żeliwnych garnków jest trafionym pomysłem ze względu na ekonomiczność tego rozwiązania. Takie garnki są bardzo wytrzymałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Dlatego przy odpowiedniej eksploatacji można ich używać przez wiele lat. Takie garnki bardzo trudno przypalić, gdyż mają odporność na temperaturę rzędu 250 stopni Celsjusza. Dlatego są polecane dla osób, które poszukują przede wszystkim trwałości i niezawodności. Gotując codziennie obiady na dużym ogniu przy użyciu garnków emaliowanych, niestety trzeba się liczyć, że z czasem zacznie ona niszczeć. W przypadku garnków żeliwnych nie ma takiego problemu. 

Uniwersalne zastosowanie garnków żeliwnych 

Trzeba pamiętać, że takie garnki należy myć ręcznie, gdyż nie są przystosowane do mycia w zmywarce. Garnek żeliwny można dopasować kolorystycznie do barw panujących w kuchni. Dodawanie jej więcej koloru poprzez akcesoria zawsze jest bardzo pożądane. Garnki żeliwne poza kuchenkami indukcyjnymi, sprawdzą się również na kuchenkach ceramicznych, gazowych i elektrycznych. Ze względu na ich uniwersalne zastosowanie są bardzo dobrym rozwiązaniem do użytkowania w restauracyjnych kuchniach. Materiał nie odkształca się, a na jego powierzchni, przy odpowiedniej eksploatacji, nie zostają ślady użytkowania. 

Garnki żeliwne, o niewielkiej pojemności, mogą być odpowiednie do przygotowania sosów, a także duszenia warzyw czy owoców. Warto zatem uzupełnić o nie swoją kolekcję garnków. Na nakrywamy.pl można wybrać różnorodne garnki, które dopasuje się monochromatycznie bądź kontrastująco do aranżacji wnętrza kuchni. Nawet garnki, które na pierwszy rzut oka wydają się prozaicznymi akcesoriami mogą pomóc stworzyć bardziej stylową kuchnię.

Garnki żeliwne - ponadczasowy wybór

Dobrej jakości garnki żeliwne słyną ze swojej niepowtarzalnej solidności wykonania i trwałości, która sprawia, że można ich z powodzeniem używać przez lata. Za ich popularnością przemawia jednak nie tylko wytrzymałość. Garnki wykonane z żeliwa to także naczynia niezwykle praktyczne. Można używać ich na dowolnych kuchenkach oraz w piekarniku. Dzięki solidnemu wykonaniu i właściwościom żeliwa są to rozwiązania idealne do przygotowywania wszelkich dań jednogarnkowych oraz zapiekania. Masywność tego rodzaju naczyń zapewnia idealne rozprowadzanie ciepła oraz jego długotrwałe utrzymywanie.

Czym wyróżnia się garnek żeliwny emaliowany?

Żeliwo to wysokowęglowy stop żelaza z węglem. To materiał cechujący się świetną zdolnością do akumulacji ciepła oraz nieuwalniający żadnych szkodliwych substancji przy podgrzewaniu. Bezpieczna dla zdrowia jest także emaliowana powłoka. Dzięki temu połączeniu garnek żeliwny emaliowany nadaje się świetnie do wielogodzinnego gotowania czy duszenia na wolnym ogniu. Perfekcyjnie znosi wysokie temperatury i jest wyborem idealnym dla osób przykładających dużą wagę do zdrowego gotowania. Emaliowana powierzchnia dodatkowo zapobiega również przywieraniu i zapewnia niezwykle atrakcyjny wygląd naczynia.

Jak prawidłowo dbać o garnek żeliwny?

Garnek żeliwny ma wiele zalet. By mógł jednak nienagannie spełniać swoje zadanie, należy o niego odpowiednio dbać. Surowe, niepokryte żadną dodatkową powłoką żeliwo, po każdym użyciu, należy umyć przy użyciu gorącej wody oraz dokładnie osuszyć. Po osuszeniu cały garnek czy gęsiarkę należy natłuścić olejem roślinnym lub innym tłuszczem. Dzięki takiemu zabiegowi naczynie zachowuje swoje naturalne właściwości nieprzywierające i nie jest narażone na korozję. W przypadku żeliwnych naczyń emaliowanych natłuszczanie nie jest koniecznie.

Garnki z żeliwa - jak wybrać?

Przy wyborze garnka lub gęsiarki żeliwnej, pierwszą kwestią, którą polecamy rozważyć, jest rozmiar i pojemność. Oprócz aspektu praktycznego istotne jest też to, by naczynie było w stanie zmieścić się w piekarniku. Inne ważne cechy, na które trzeba zwrócić uwagę, to maksymalna temperatura, w jakiej może być używane dane naczynie. Pomimo wytrzymałości samego żeliwa, ograniczenie w tej kwestii stanowić mogą bowiem np. silikonowe uchwyty. Warto zastanowić się też nad tym, czy lepszym wyborem będzie garnek z żeliwa surowego, czy garnek z żeliwa pokryty emalią. Dobrze dobrane żeliwne naczynie z pewnością posłuży Ci przez długie lata.