Przepis na gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym

05 / 09 / 2025

Czy jest coś, co bardziej kojarzy się z domowym, polskim obiadem niż gołąbki? Ich zapach unoszący się w całym domu przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. To danie, które wymaga czasu i pracy. Jego przygotowanie nie jest jednak tak trudne, jak można sądzić. Oto zbiór informacji i praktycznych wskazówek, dzięki którym każdy sobie z tym poradzi.

Spis treści:

  1. Gołąbki – przepis i niezbędne składniki
  2. Jak przyrządzić farsz do gołąbków?
  3. Tradycyjne gołąbki. Przepis na zawijanie
  4. Gotowanie gołąbków – porady
  5. Domowy sos pomidorowy
  6. Najczęstsze pytania związane z tym daniem i sposoby na jego urozmaicenie
  7. Podsumowanie – jak serwować gołąbki z sosem pomidorowym?

Gołąbki – przepis i niezbędne składniki

W przypadku dania, którym są gołąbki, przepis to podstawa. Wszystko jednak zaczyna się od zakupu niezbędnych produktów. Do przyrządzenia tej potrawy potrzebne będą:

Na gołąbki:

  • 1 duża główka białej kapusty
  • 500-700 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego lub mieszanki wieprzowo-wołowej)
  • 100 g ryżu
  • 1 duża cebula
  • sól, świeżo mielony pieprz, majeranek (około 1-2 łyżeczki)
  • olej lub masło do smażenia

Na sos pomidorowy:

  • 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być ten z gotowania gołąbków)
  • ok. 500 ml przecieru pomidorowego lub puszka krojonych pomidorów
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, cukier (do smaku, dla zbalansowania kwasowości pomidorów)
  • opcjonalnie: śmietana 18% lub 30% do zabielenia sosu.

Przydadzą się również koperek i natka pietruszki do udekorowania gołąbków. Najlepiej używać świeżo zmielonych przypraw, które zachwycają bogactwem i pełnią aromatów.

Jak przyrządzić farsz do gołąbków?

Idealnie doprawiony, soczysty farsz to serce każdego gołąbka. Ryż należy ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Trwa to od 10 do 15 minut. Następnie trzeba go odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Kolejny krok to pokrojenie cebuli w drobną kostkę i zeszklenie jej na patelni na złoty kolor. Najlepiej użyć do tego odrobiny oleju albo masła. Dzięki temu farsz nabierze słodyczy i głębi smaku. W dużej misce łączy się mięso mielone, ostudzony ryż, podsmażoną cebulkę. Do tego dochodzą przyprawy: solidna szczypta soli, sporo świeżo zmielonego pieprzu i majeranek. Masę wyrabia się dłonią przez kilka minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Po czym rozpoznać, że farsz jest odpowiednio wyrobiony? Najważniejsze jest to, by był zwarty.

Tradycyjne gołąbki. Przepis na zawijanie

Jak przyrządzić tradycyjne gołąbki? Przepis, a zwłaszcza zawarte w nim instrukcje dotyczące zawijania, musi być ściśle przestrzegany. Tylko wtedy efekty będą zadowalające. Z główki kapusty należy usunąć wierzchnie, uszkodzone liście. Głąb wycina się ostrym nożem. W dużym garnku gotujemy wodę i wkładamy tam kapustę, a następnie parzymy przez kilka minut. Co jakiś czas trzeba delikatnie zdejmować wierzchnie, miękkie już liście. Cały proces powtarza się do momentu, w którym liczba posiadanych liści będzie wystarczająca. Warto usunąć z nich twardy nerw pośrodku. Ułatwi to zwijanie. Na środku każdego liścia układa się porcję farszu o wielkości dwóch, maksymalnie trzech łyżek. Najpierw zakładamy na farsz dół liścia, następnie boki do środka. Na końcu zwijamy ciasno w zgrabny rulon.

Gotowanie gołąbków – porady

Następny etap to duszenie. Dno szerokiego garnka wykłada się kilkoma liśćmi kapusty. Będą chroniły przed przypaleniem. Gołąbki trzeba ułożyć ciasno jeden obok drugiego. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 60-90 minut, aż kapusta będzie całkowicie miękka. Można również upiec gołąbki w piekarniku. Wtedy należy umieścić je w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem oraz sosem i piec w temperaturze 180°C przez około 90 minut.

Domowy sos pomidorowy

Niezwykle ważnym elementem tego dania jest sos pomidorowy. Aksamitny, aromatyczny i wyrazisty stanowi idealne dopełnienie potrawy. Przyrządzanie sosu zaczyna się od rozgrzania masła i oleju na patelni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę podsmażamy. Wydobędzie to z niego głębię smaku. Wlewamy przecier pomidorowy oraz bulion odcedzony z gotowania gołąbków. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Cukier pozwoli zrównoważyć kwasowość pomidorów. Sos trzeba gotować na małym ogniu przez około 10-15 minut. Aby go zagęścić, można dodać łyżkę mąki wymieszaną z odrobiną zimnej wody lub zabielić śmietanką. Gołąbki polewamy obficie tak, by nabrały pomidorowego aromatu.

Najczęstsze pytania związane z tym daniem i sposoby na jego urozmaicenie

W trakcie gotowania mogą pojawić się pewne wątpliwości. Czy można użyć innego rodzaju mięsa? Jak najbardziej. Gołąbki z mięsem drobiowym będą lżejsze, a z jagnięciną zyskają ciekawy, regionalny charakter. Alternatywą dla wegetarian będzie kasza gryczana albo jaglana z dodatkiem podsmażonych grzybów i cebuli. W sezonie letnim warto zrobić gołąbki z młodej kapusty. Są delikatniejsze i gotuje się je znacznie krócej, co pozwoli zaoszczędzić sporo czasu. Wiele osób zastanawia się również nad tym, czy to danie można mrozić. Oczywiście, że tak. Najlepiej zamrozić gołąbki już po ugotowaniu, razem z sosem.

Podsumowanie – jak serwować gołąbki z sosem pomidorowym?

Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym można serwować na wiele rozmaitych sposobów. Miłośnicy tradycyjnych, sprawdzonych rozwiązań powinni sięgnąć po spore talerze. Białe, kremowe albo szare. Aby całe danie nabrało wyrafinowania, wystarczy podać je na talerzach ze złotymi zdobieniami. Przydadzą się także spore półmiski, na których zostanie ułożona większa liczba gołąbków. Wszystkie te naczynia czekają na klientów w szerokim i różnorodnym asortymencie nakrywamy.pl. Zdecydowanie warto się z nimi zapoznać!