Przepis na tartę z letnimi owocami

12 / 07 / 2021

Każda pora roku ma wiele do zaoferowania pod kątem przygotowania posiłków. Zimą bardzo często możemy wyczuć zapach imbiru, goździków oraz skórki pomarańczy. Podobnie rzecz ma się w najcieplejsze miesiące w roku, gdzie rosną i dojrzewają letnie owoce. Możemy się nimi delektować na wiele różnych sposobów. Coraz bardziej popularne staje się robienie tart, które goszczą na naszych tarasach i rozpływają się w ustach.

 

Spis treści:

  1. Jakie akcesoria mogą nam pomóc do przygotowania tarty?
  2. Letnie owoce - jakich najlepiej używać do tarty?
  3. Co najlepiej komponuje się z owocami lata?
  4. Przepis na tartę z owocami
  5. Nie tylko owoce - jak jeszcze można przyrządzić tartę?

 

Jakie akcesoria mogą nam pomóc do przygotowania tarty?

Na pierwszym miejscu powinniśmy się zastanowić nad zakupem odpowiedniej formy do tarty. Po pierwsze różnią się one wymiarami. Zazwyczaj formy do tarty mają kształt koła, aczkolwiek zdarzają się także niestandardowe kształty, takie jak na przykład serce - doskonałe dla osób przygotowujących romantyczną niespodziankę dla swojej drugiej połówki. Okrągła forma wpasuje się w każde pomieszczenie, jednocześnie nie zajmując dużo miejsca. Różne materiały stosuje się do wytworzenia takiego naczynia, między innymi stal węglową oraz silikon. Bardzo ważnym elementem każdej formy do tarty jest ruchome dno. Umożliwia ono wyjęcie każdego, nawet najbardziej kruchego ciasta z formy. Dzięki temu możemy cieszyć się zarówno wyjątkowym smakiem lata, jak również odpowiednią, nierozpadającą się formą naszej tarty.

Szukasz formy do tarty idealnej dla Twoich wypieków? Zobacz naszą ofertę!

Letnie owoce - jakich najlepiej używać do tarty?

Bardzo dużo osób ma nieco odmienne skojarzenia, jeżeli chodzi o smaki lata. Dla niektórych najcieplejsze dni kojarzą się przede wszystkim ze zrywanymi na działce wiśniami i czereśniami, inni zdecydowanie częściej korzystali z usług przydrożnych sprzedawców oferujących świeżutkie truskawki oraz maliny. Inne owoce leśne, takie jak jagody i borówki amerykańskie także przypominają o letnich miesiącach wielu z nas. Jak widać, wybór jest ogromny. Najczęściej korzysta się z mniejszych owoców, lub ewentualnie kroi się na mniejsze kawałeczki. Ze względu na bogactwo i urodzaj polskich sadów latem, możemy dostosować się tylko i wyłącznie do naszych preferencji.

Co najlepiej komponuje się z owocami lata?

Oczywiście jeżeli chcemy przygotować przepyszną tartę, potrzebujemy nieco więcej składników niż owoce same w sobie. Oczywiście, to one są głównym składnikiem, jednak potrzebują one pewnej otoczki. Samo ciasto tworzy się bardzo podobnie jak jego tradycyjne odpowiedniki - z wykorzystaniem mąki tortowej, masła, jajek oraz cukru i ewentualnie szczypty soli. Nie należy również zapomnieć o masie, w którą letnie owoce będą wkomponowane. Do niej najczęściej korzysta się z serka mascarpone. Doskonale komponuje się z naturalną słodyczą owoców. Jeżeli do tego dodamy fakt, że najlepiej smakuje ona przygotowana na zimno, to już mamy gotowe składniki na przygotowanie przepysznej, orzeźwiającej tarty na lato!

Przepis na tartę z owocami

Jak widać, letnia tarta z owocami składa się z trzech warstw - ciasta, masy oraz owoców. Jej przygotowanie zajmuje około 50 minut plus jedną godzinę chłodzenia ciasta w lodówce.

Składniki:

  • 160 g mąki
  • 5 łyżek cukru pudru - 3 do ciasta i 2 do masy
  • 150 g masła z lodówki
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • 200 g śmietany 36%
  • 250 g sera mascarpone
  • 1,5 letnich owoców wedle uznania: maliny, jeżyny, truskawki, inne

Przygotowanie:

  1. Mąkę, 3 łyżki cukru pudru, masło skrojone w kostkę oraz zimną wodę i szczyptę soli należy wsypać do miski. Całość zagniatać aż do wytworzenia się gładkiej kuli z ciasta.
  2. Owinąć ciasto folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
  3. Wylepić formę do tary ciastem wyjętym z lodówki. Nakłuć spód widelcem i wstawić tartę do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 25 minut.
  4. Lekko przestudzić ciasto po wyjęciu i przygotować krem. Dodać śmietanę i dwie łyżki cukru pudru do miksera. Ubijać do momentu, aż składniki się połączą i śmietana będzie ubita. Następnie dodać ser mascarpone i miksować maksymalnie 3 minuty, aby składniki kremu się połączyły.
  5. Delikatnie wyłożyć i rozsmarować krem na ciasto. Udekorować swoimi ulubionymi owocami w zależności od preferencji. Opcjonalnie polać syropem klonowym lub syropem z agawy.
  6. Włożyć do lodówki i schładzać minimum godzinę przed podaniem.

Nie tylko owoce - jak jeszcze można przyrządzić tartę?

Oczywiście latem na naszych stołach dominują tarty na słodko z owocami, ale wersja bardziej obiadowa także wchodzi w grę. Wystarczy zamienić krem i owoce na inne składniki, żeby z deseru stworzyć pyszne danie obiadowe. Najczęściej mascarpone i śmietanę można zastąpić serem feta, natomiast letnie owoce lekkim kurczakiem, łososiem, a w opcji wegetariańskiej pomidorami lub grzybami. Tarty to znakomity pomysł na wiele różnych okazji, zarówno na luźne spotkanie towarzyskie z przyjaciółmi, jak również romantyczny wieczór we dwoje.