Dlaczego warto jeść pomidory?

16 / 07 / 2021

Dobrze wszystkim znane, czasem jako główni bohaterowie, niekiedy jako apetyczne tło. Zawsze jednak zachwycają wyrazistym smakiem, urzekającym aromatem i łatwością przygotowania. Pomidory. Opanowały stoły na całym świecie, zaskakując mnogością pomysłów na przygotowanie. Idealnie komponują się z niezliczoną ilością dodatków. Smakują wyśmienicie i pokochał je cały świat. To tylko początek zalet. Dlaczego warto jeść pomidory? Zapraszamy do lektury.

Spis treści:

  1. "Addio pomidory". Tak lubiane, że doczekały się pochwalnej pieśni.
  2. Pomidory. Właściwości zdrowotne i nie tylko.
  3. Co kraj, to... pomidor.
  4. Niedzielno-poniedziałkowa przemiana.

"Addio pomidory". Tak lubiane, że doczekały się pochwalnej pieśni.

"Addio pomidory, addio ulubione, słoneczka zachodzące na mój zimowy stół". Chyba nikt tak jak Pan Wiesław Michnikowski z Kabaretu Starszych Panów w piosence "Addio pomidory" nie przekazał emocji, miłości i tęsknoty do soczystych i ulubionych pomidorów. Jak to się stało, że te "słoneczka zachodzące na (...) zimowy stół" doczekały się pieśni pełnej uwielbienia i tęsknoty? Może to przez "świeży miąższ w te witaminy przebogaty"? Z pewnością to tylko jedna z przyczyn uwielbienia, ale radosna treść poświęcona pomidorom świadczy o tym jak ważne miejsce w diecie (i w sercach) rodaków zajmują pomidory. I słusznie!

Pomidory. Właściwości zdrowotne i nie tylko.

Oprócz niewątpliwych właściwości smakowych, o których już wcześniej wspominaliśmy, pomidory zawierają likopen - związek o działaniu przeciwutleniającym, działającym przeciwnowotworowo, zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca i wielu innym schorzeniom. Złote jabłka (mala aurea), bo tak właśnie opisał je, a jakże, Włoch Pierandrea Matthioli, są źródłem potasu, który działa moczopędnie, obniżając ciśnienie krwi, a przede wszystkim wpływa korzystnie na pracę serca. Ale to nie wszystko. Pomidory poprawiają i wspierają niemal wszystko, co odpowiada za nasze dobre samopoczucie i zdrowie. Wyliczamy: wspomagają trawienie, odporność, dzięki dużej zawartości witaminy C, wspomagają pracę układu nerwowego, a zawartość witamin A i E działa zbawiennie na urodę. I to wszystko mają z pozoru niewinne i niedoceniane pomidory. Właściwości zdrowotne mogą zaskoczyć. Chcąc zachęcić Was do spożywania pomidorów apelujemy: Kto zjada pomidory, zdrowy, rześki i wiecznie młody, pełen wigoru i przedniej urody.

Co kraj, to... pomidor.

Ale dość zachwycania się niewątpliwymi i dawno odkrytymi już walorami zdrowotnymi pomidorów. Czas zajrzeć do pomidorowej kuchni. Gdyby stworzyć mapę obrazującą ich popularność, to niemal cały kontur ziemi byłby pomidorowy. To jedno z najczęściej kupowanych warzyw na świecie. Pomijając Chiny i USA, w Europie pomidorowy prym wiodą Hiszpanie. Któż nie zna gazpacho? Wspaniały chłodnik oparty na orzeźwiającym smaku dojrzewających w pełnym słońcu pomidorów. "Złote jabłka" znajdą się również w uwielbianej paelli. Ku zaskoczeniu, dopiero na drugim miejscu w Europie znajdują się Włochy. Ojczyzna pizzy, dania którego nikomu przecież przedstawiać nie trzeba, opiera się na aromatycznym sosie pomidorowym. Omówienie bogactwa włoskiej kuchni wymagałoby co najmniej jednej opasłej lektury, ale kluczem do zaskakujących dań jest prostota, świeże składniki i łatwość wykonania. Prosta i banalna w przygotowaniu bruschetta, czyli nasączone oliwą i czosnkiem pieczywo z pomidorami i bazylią, zapiekane w piekarniku lub przypominająca włoską flagę caprese, czyli sałatka składająca się z pokrojonych w plasterki pomidorów, sera mozzarella i bazylii. Przygotowanie tych dań jest dziecinnie proste i może zaskoczyć na rodzinnej imprezie, czy odmienić oblicze nudnego grilla. Wystarczy chwila i porcja świeżych pomidorów, aby przenieść się w świat słonecznej Italii.

Aby nasze danie zachwycało pełnią smaku i przyciągało wzrok, warto mieć specjalne noże do pomidorów, które znajdziesz tutaj.

Niedzielno-poniedziałkowa przemiana.

Dlaczego warto jeść pomidory? Właściwości zdrowotne, witaminowa bomba i naturalne lekarstwo. Za ich popularnością przemawia obecność na stołach całego świata i nieskończone możliwości obróbki. Keczup, sos, sok, suszone, grillowane, duszone, a przede wszystkim to właśnie za sprawą pomidorów w polskich domach dokonuje się niedzielno-poniedziałkowa przemiana rosołu w aromatyczną pomidorówkę. Jak ich nie kochać?