Sokownik - świeże i zdrowe soki domowej roboty

04 / 06 / 2016

Lata renesansu przeżywa niepozorne urządzenie, jakim jest Sokownik. Trzy ustawione na sobie garnki wykonane niegdyś z aluminium, przykrywki oraz wężyk będący kranikiem spustowym — to prosty zestaw, który potrafi zdziałać cuda!

Jak powstaje sok?
Wkładamy owoce do pierwszego naczynia od góry. Sok koncentruje się w naczyniu środkowym, z kolei naczynie u podstawy zawiera wodę. Para wodna sprawia, że owoce puszczają sok. Tak przygotowany napój zlewamy do dowolnego naczynia (np. bezpośrednio do słoików). Teraz możemy cieszyć się ze wspaniałego, aromatycznego soku własnej roboty!

Jakie owoce można umieścić w sokowniku?
W zasadzie możemy umieścić w urządzeniu wszystkie, miękkie owoce jak np. truskawki, jeżyny czy śliwki. Warto jednak przed wrzuceniem owoców do sokownika przepuścić je przez sokownik. Owoc straci wtedy swój posmak goryczki (dotyczy to szczególnie jarzębiny czy czarnego bzu).


O czym należy pamiętać, przygotowując sok?
1. Po pierwsze i najważniejsze, owoce przed umieszczeniem w naczyniu należy dokładnie opłukać.
2. Na każdy 1 kg cukru przypada około 100-150 g cukru (w przypadku owoców słodkich) i 200-250 g dla owoców kwaśnych.
3. Po zlaniu soku należy pamiętać o dokładnym oczyszczeniu sokownika.

SOKOWNIK JUICY
Z naszej strony mamy dla wielbicieli soków domowej roboty specjalny sokownik ze stali nierdzewnej. Posiada on poręczne uchwyty na każdym z poziomów, dzięki czemu z łatwością możemy transportować i przenosić je w dowolne miejsce. Pokrywka została wykonana ze specjalnego, żaroodpornego szkła.

Więcej informacji o produkcie: 

  • garnek do wody-średnica wew.: 24 cm / średnica zew: 26 cm / wysokość: 11,2 cm
  • garnek do zbierania soku z węzykiem — średnica: 26 cm / wysokość: 15,5 cm
  • garnek do owoców — średnica: 26 cm / wysokość: 15.9 cm
  • silikonowy wężyk
  • szklana pokrywka ze stalową obręczą