Jaką patelnię można włożyć do piekarnika?

19 / 04 / 2024

Patelnia to naczynie o niezwykle szerokim spektrum zastosowań. Służy nie tylko do smażenia, ale z powodzeniem można wykorzystać ją także do serwowania potraw i przygotowywania ich w piekarniku. To duże ułatwienie, ale należy pamiętać o tym, że nie każde naczynie nadaje się do tego, by używać go w ten sposób. Na co zwracać uwagę i czym się kierować podczas dokonywania wyboru? Wystarczy pamiętać o kilku istotnych aspektach, które zostały omówione w poniższym tekście.

Spis treści:

  1. Praktyczne zastosowanie patelni w piekarniku
  2. Kryteria wyboru patelni do piekarnika
  3. Aluminium, teflon – jakie tworzywo wybrać?
  4. Odpowiednie wymiary, czyli jaką patelnię można włożyć do piekarnika?
  5. Odpinany uchwyt i specjalne dno
  6. Jaka patelnia do piekarnika będzie najlepsza?
  7. Pielęgnacja i użytkowanie patelni do piekarnika

Praktyczne zastosowanie patelni w piekarniku

Przyrządzanie dań na patelni umieszczonej w piekarniku, a nie na płycie indukcyjnej lub kuchence gazowej, ma wiele zalet. Upieczone tak mięso imponuje bogactwem smaków i jest niezwykle soczyste. Ułożone w naczyniu warzywa, owoce morza oraz ryby są równomiernie podgrzewane i znacznie trudniej je przypalić. Nie wymagają również stałego nadzoru, co bez wątpienia spodoba się osobom, które nie lubią spędzać długich godzin w kuchni. Patelnia wyjęta wprost z piekarnika i położona na stole wzbudzi zachwyt gości podczas uroczystego obiadu albo kolacji. Do tego zadba o to, by posiłek przez długi czas utrzymał odpowiednią temperaturę. Gotowanie stanie się prawdziwą przyjemnością.

Kryteria wyboru patelni do piekarnika

Aby znaleźć idealną, a przede wszystkim uniwersalną patelnię, należy zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów. Pierwszy z nich to tworzywo i jego właściwości. Powinno bardzo dobrze przewodzić ciepło i wykazywać odporność na nagłe zmiany temperatury. Dzięki temu produkty będą piekły się szybko, a naczynie będzie znakomicie znosiło długotrwały proces eksploatacji. Dużą rolę odgrywa konstrukcja patelni. Modele z odpinanymi uchwytami, które zaprojektowano tak, by się nie nagrzewały, stanowią propozycję szczególnie wartą uwagi. Zaoszczędzą kłopotów i nerwów. Kluczowe są również wymiary, które każdy powinien dokładnie przeanalizować, by upewnić się, że zakupiona patelnia zmieści się w piekarniku. Dobrym pomysłem jest przyjrzenie się temu, jak wygląda dno naczynia. Im grubsze, tym lepiej, ponieważ minimalizuje to ryzyko przypalenia się potraw i obniżenia ich walorów smakowych.

Aluminium, teflon – jakie tworzywo wybrać?

Aluminium to jeden z najpopularniejszych materiałów stosowanych do produkcji patelni. Lekki, wspaniale przewodzi ciepło i trudno go zarysować – czego chcieć więcej? Jest jednak wrażliwy na produkty kwasowe, co stanowi pewne ograniczenie. Aluminiowe patelnie Ambition mogą być bez przeszkód wstawiane do piekarnika. Osoby, które cenią sobie niezawodność i chciałyby nabyć element kuchennego wyposażenia, który okaże się przyszłościową inwestycją, powinny sięgnąć po produkty ze stali nierdzewnej. Imponują swoją wytrzymałością i nawet po wielu latach na próżno szukać na ich powierzchni wgnieceń, odbarwień czy rys. Patelnie żeliwne długo utrzymują wysoką temperaturę, ale dla niektórych mogą być problematyczne ze względu na swój masywny charakter i sporą wagę. Alternatywą będą tutaj miedziane odpowiedniki. Przeglądając sklepowe półki, nie warto interesować się teflonowymi patelniami, gdyż to tworzywo nie nadaje się do piekarnika.

Odpowiednie wymiary, czyli jaką patelnię można włożyć do piekarnika?

Jaką patelnię można włożyć do piekarnika? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. Taką, która bez problemu zmieści się w jego wnętrzu. Aby uniknąć rozczarowania po zakupie, najrozsądniej będzie wcześniej zmierzyć zarówno szerokość, jak i głębokość piekarnika. Wymiary naczynia muszą być też dopasowane do potrzeb swojego właściciela. Niewielkie gospodarstwa domowe zadowolą się tymi mniejszymi, natomiast osoby, które przygotowują posiłki dla licznego grona, powinny postawić na patelnię o sporych rozmiarach. Uwaga! Jeśli ktoś szczególnie ceni sobie wygodę podczas kulinarnych eksperymentów, powinien rozważyć zakup mniejszego modelu. Dużo łatwiej można nimi manipulować, są poręczne i lekkie. To ważne, bo aby włożyć i wyjąć patelnię z piekarnika trzeba wykonać nieco więcej manewrów, niż podczas tradycyjnego smażenia.

Odpinany uchwyt i specjalne dno

Najlepsze naczynie to takie, które pewnie leży w dłoniach. Wystarczy chwila nieuwagi, by rozgrzana patelnia wysunęła się z ręki podczas wyjmowania jej z piekarnika. Właśnie dlatego najlepiej sprawdzą się produkty ze specjalnymi odpinanymi uchwytami. Nie zajmują zbyt wiele miejsca w szafce, a do tego są praktyczne. Sprawiają, że naczynie można chwycić na tyle pewnie, by nie wydostało się z niego jedzenie. Nie przewodzą ciepła, więc nie ma możliwości poparzenia się. Dodatkowym atutem, którego nie wolno przeoczyć, jest solidne i grube dno. Stanowi gwarancję równomiernego i skutecznego przewodzenia ciepła. To kluczowe podczas pieczenia w piekarniku, które przebiega w inny sposób i w zupełnie innym tempie, niż smażenie na dużym ogniu. Decydując się na takie naczynie można mieć pewność, że umieszczone w nim produkty nie będą się przypalać i zachowają pełnię walorów smakowych.

Jaka patelnia do piekarnika będzie najlepsza?

Zastanawiając się nad tym, jaka patelnia do piekarnika będzie najlepsza, trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. O tym, który model najbardziej przypadnie do gustu swojemu właścicielowi, decyduje wiele czynników. Niektóre z nich są bardzo subiektywne, dlatego udając się na zakupy, każdy powinien mieć na uwadze swój styl gotowania i indywidualne potrzeby oraz preferencje.

Jeżeli w domu zazwyczaj przyrządzane są duże ilości jedzenia, warto wybrać patelnię o większych rozmiarach. Niewielkie modele będą natomiast idealnym rozwiązaniem, jeśli w menu przeważają posiłki dla jednej lub dwóch osób. Zawsze jednak trzeba sprawdzić, czy produkt zmieści się w piekarniku. Wskazówką ułatwiającą dokonanie wyboru będzie też rodzaj przyrządzanych dań. Do pieczenia mięs nadadzą się żeliwne naczynia, które doskonale przewodzą ciepło. Do duszenia lepsze będą patelnie z wyższymi brzegami, które zapewniają odpowiednie warunki do powolnego i równomiernego gotowania.

Pielęgnacja i użytkowanie patelni do piekarnika

Nawet artykuły z wysokiej półki, które dopracowano w najdrobniejszych szczegółach i wyprodukowano ze starannie wyselekcjonowanych materiałów, wymagają właściwej pielęgnacji. Tylko w ten sposób zachowają funkcjonalność i piękny wygląd przez długi czas. Dobrze dobrana i odpowiednio użytkowana patelnia do piekarnika jest w stanie służyć przez wiele lat. Wystarczy jedynie pamiętać o tym, że trzeba czyścić ją na bieżąco i bardzo dokładnie. Resztki pożywienia mogą przywierać do jej powierzchni, co nie tylko jest niehigieniczne, ale może też prowadzić do powstawania uszkodzeń. Choć wiele naczyń można myć w zmywarce, te żeliwne i miedziane wymagają delikatniejszego traktowania. Zaleca się mycie ich ręcznie za pomocą łagodnego detergentu i ciepłej wody. Przed odłożeniem ich na półkę, należy dokładnie je osuszyć i upewnić się, że są przechowywane w suchym i chłodnym miejscu.

W szerokim i różnorodnym asortymencie nakrywamy.pl znalazły się wysokiej klasy wyroby zaprojektowane przez takie marki jak: Ambition, Gerlach, Zwieger, czy Tescoma. Patelnie mogą być wstawiane do piekarnika bez obaw o to, że negatywnie wpłynie to na ich funkcjonalność albo wygląd. Okażą się niezastąpione w każdym domu i pozwolą przyrządzać pyszne dania godne profesjonalnego szefa kuchni.