Szparagowe szaleństwo

29 / 06 / 2015

Szparagi – warzywo mało znane i rzadko spożywane. A przecież są one skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci, wspomagają pracę nerek i odpowiadają za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu. Spożywanie szparagów poprawia perystaltykę jelit i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Szparagi zawierają spore ilości kwasu foliowego. Dlatego zalecane są kobietom planującym ciążę. Dzięki swoim właściwościom szparagi odpowiadają również za prawidłowy rozwój płodu oraz wspomagają kobiety karmiące piersią.

Kwas foliowy posiada jeszcze inne ważne właściwości – spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek. Ważna informacja dla Pań: szparagi odchudzają, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kcal. Ponadto szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków. No i jak tu nie włączyć tych warzyw do naszego menu? Naprawdę warto. A skoro przyszedł czas na serwowanie szparagów, to należałoby odpowiedzieć sobie na dwa pytania, dotyczące przygotowania tychże: w czym i jak? Zacznijmy od tego pierwszego.

W czym przyrządzać szparagi?

Szparagi można przyrządzić w prawie każdym wyższym garnku. Doskonale nadają się do tego celu garnki, które służą do makaronu. Opisywałam je wcześniej w tekście pod tytułem „Prawie wszystko o makaronie”. Tam przedstawiałam garnki różnych firm (Tescoma, ELO Olkusz i inne). Firma ELO Olkusz wyprodukowała jedyny w swoim rodzaju garnek do gotowania szparagów. Garnek, jego uchwyty, a także uchwyty szklanej, żaroodpornej pokrywy wykonano z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Wewnątrz znajduje się koszyk z drobnej siateczki, który umożliwia wygodne gotowanie nawet w małej ilości wody. Co bardzo ważne – gotując w garnku z ELO mamy gwarancję, że nasze szparagi nie stracą cennych witamin, ani walorów smakowych. Całość ma pojemność 4,4 litra. Średnica garnka wynosi 16 cm. Wszystkie elementy można myć w zmywarce. Gwarancja na ten produkt wynosi aż dwa lata. Mamy nadzieję, że ta propozycja znanej firmy zachęci Państwa do eksperymentowania w kuchni. A warto, bo przecież szparagi, to bomba witaminowa, a z drugiej strony możemy zaimponować gościom swoją kulinarną wiedzą. Może mała podpowiedź?

Jak przyrządzać szparagi?

Przede wszystkim należy wiedzieć, że mamy szparagi białe, zielone i fioletowe. Wszystkie są pędami tego samego gatunku, a ich odmienna barwa wynika z różnego sposobu uprawy. Wypustki zielonych szparagów wyrastają wysoko nad powierzchnię ziemi i pod wpływem słońca zabarwią się na kolor zielony. Zielone szparagi są najcieńsze ze wszystkich odmian, bardziej aromatyczne, ostre i wyraziste w smaku. Są miękkie i nie trzeba ich obierać przed gotowaniem. W związku z tym posiadają najwięcej prozdrowotnych właściwości, ponieważ pod skórką znajduje się całe bogactwo składników mineralnych, takich jak potas, magnez, fosfor czy wapń.

Szparagi białe rosną pod ziemią i nie dociera do nich światło słoneczne, w związku z tym nie mogą wytwarzać żadnego barwnika. Są średniej grubości i charakteryzują się delikatnym i łagodnym smakiem. Białe szparagi są twardsze od zielonych, w związku z tym przed gotowaniem należy je obrać, przez co tracą niestety cenne wartości odżywcze. Pora na szparagi fioletowe. Rosną tylko kilka centymetrów nad ziemią i posiadają grubą łodygę o barwie purpurowo-fioletowej. Fioletowe szparagi różnią się od zielonych i białych tym, że zawierają więcej cukrów i mniejszą ilość błonnika. W związku z dużymi trudnościami w uprawie, fioletowe szparagi należą do rzadkości.

Ze szparagów można przyrządzać zupy, kremy, sałatki, albo też osobne dania. Mogą być także przystawką przedobiednią. Wszystko zależy od naszej fantazji. Pamiętajmy jednak, że najprostsze sposoby przyrządzania szparagów są najlepsze, a i warzywo wtedy najsmaczniejsze. Wspaniale na przykład smakuje prosta w wykonaniu zupa – krem z białych szparagów. Wystarczy zmiksować obrane i ugotowane szparagi, a następnie przetrzeć przez sito. Gotową zupę doprawić, zabielić śmietanką i już można podawać. Na przykład z groszkiem ptysiowym. Idealną przekąskę stanowić mogą szparagi zapiekane z szynką. Ugotowane na półmiękko warzywa należy ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać przesmażoną szynką i startym żółtym serem. Po 15 minutach zapiekania w temperaturze 200 stopni C mamy pyszne danie na kolację.

Sezon urlopowy właśnie się rozpoczął. Będzie więcej czasu na kulinarne szaleństwa. Na pewno znajdą się osoby, które chętnie wzbogacą jadłospis swojej rodziny o pożywne warzywo, jakim są szparagi. Ugotowane oczywiście w garnku, zakupionym w naszym sklepie.