Szybkie i lekkie obiady na upalne dni. Poznaj kilka sprawdzonych przepisów

18 / 08 / 2020

Gdy za oknem skwar, ostatnią rzeczą, o której myślisz po pracy, jest prawdopodobnie siedzenie w kuchni i przyrządzanie obiadu. Możesz oczywiście codziennie zamawiać posiłek, ale po co niepotrzebnie tracić pieniądze. W prosty sposób i przy minimum wysiłku przygotujesz smaczne, lekkie i pożywne dania, które będą idealne na upalne dni. Poznaj kilka naszych propozycji i nie męcz się w kuchni!

Obiad na upalny dzień możesz przyrządzić przy wykorzystaniu jedynie kilku składników. Zanim jednak rozpoczniesz gotowanie, przygotuj jadłospis na cały tydzień i kup niezbędne produkty – dzięki temu zaoszczędzisz czas potrzebny na codzienne wizyty w sklepie. Wykorzystaj jedno popołudnie na większe zakupy i miej zawsze składniki pod ręką. Przygotowaliśmy szereg propozycji na lekkie obiady na lato, które z pewnością przypadną ci do gustu i będą prawdziwym wybawieniem podczas upalnych dni.

Obiad na upalne dni – chłodnik w różnej postaci

Zimne zupy są orzeźwiające i pożywne, ale co najważniejsze – nie wymagają wielu składników i szybko je wykonasz. Bazą chłodniku może być: jogurt naturalny (idealny dla osób dbających o linię) lub śmietana. Dobrym rozwiązaniem jest połączenie tych dwóch produktów, co pozwala ograniczyć liczbę kalorii, a jednocześnie nadać zupie wyrazisty smak.

Chłodnik ogórkowy

 

Co będzie ci potrzebne:

  • pół kilograma ogórków gruntowych,
  • 200 ml jogurtu greckiego lub naturalnego,
  • 5-6 rzodkiewek,
  • ząbek czosnku,
  • sok z cytryny,
  • majeranek,
  • koperek,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie: Ogórki obierz i zetrzyj na tarce. Rzodkiewki pokrój w drobną kostkę. Warzywa umieść w misce i wlej jogurt i/lub śmietanę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę soku z cytryny (spróbuj, czy wolisz więcej), sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Chłodnik włóż do lodówki na ok. 45 min. Następnie wyjmij i posyp koperkiem oraz majerankiem. Lekki obiad na lato gotowy!

Cenna wskazówka: Danie urozmaicisz, dorzucając odrobinę dojrzałego awokado.

Gazpacho, czyli chłodnik hiszpański

Gazpacho to przysmak, który w Hiszpanii cieszy się olbrzymią popularnością. Można go spotkać w menu wielu restauracji. W przeciwieństwie do naszego rodzimego chłodnika nie zawiera jednak nabiału, jest dużo bardziej aromatyczny i pełen warzyw. Latem doskonale sprawdzi się jako szybki obiad na upalny dzień.

Co będzie ci potrzebne:

  • kilogram pomidorów (zwykłe lub malinowe; alternatywą mogą być pomidorki koktajlowe),
  • duża cebula,
  • mały ogórek szklarniowy,
  • dwa ząbki czosnku,
  • czerwona papryka,
  • dwie łyżeczki białego octu winnego,
  • łyżeczka cukru,
  • pieprz i sól,
  • słodka i ostra papryka do podkreślenia smaku.

Przygotowanie: Pomidory zalej wrzątkiem, następnie opłucz w zimnej wodzie i zdejmij z nich skórkę (nie dotyczy pomidorków koktajlowych). Resztę warzyw umyj i pokrój wszystko w drobną kostkę. Składniki umieść w wysokim naczyniu i dokładnie zmiksuj blenderem. Na końcu dodaj przyprawy i ocet winny. Schłódź zupę w lodówce przez ok. godzinę. Podawaj w niewielkich miseczkach.

Cenna wskazówka: Danie możesz urozmaicać według własnych preferencji. Śmiało dorzucaj inne warzywa, dzięki czemu zupa zyska więcej wartości odżywczych. Jeśli masz toster, to świetnym uzupełnieniem potrawy będą grzanki.

Lekki obiad na lato – zdrowe i sycące sałatki

Sałatki mogą z powodzeniem zastąpić tradycyjny obiad w trakcie upałów. Nie tylko dostarczą organizmowi wielu cennych składników odżywczych, lecz także są szybkie i wygodne w przygotowaniu. Wystarczy tylko dobrać odpowiednie składniki. Jakie sałatki będą najlepsze? Oto dwie propozycje:

Sałatka grecka

 

Co będzie ci potrzebne:

  • 3 pomidory,
  • 250 g sera feta,
  • 1 mała biała cebula,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 3 ogórki szklarniowe,
  • mały słoiczek czarnych oliwek,
  • mały słoiczek zielonych oliwek,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz, sól, oregano.

Przygotowanie: Pomidory, ogórka i cebulę obierz, a następnie pokrój na małe kawałki. Oliwki przekrój na pół. Tak przygotowane warzywa umieść w salaterce i posyp przyprawami. Ser feta pokrój w kostkę i umieść na warzywach. Całość polej oliwą.

Cenna wskazówka: Możesz dodać kilka listków świeżej sałaty, szpinaku lub rukoli.

Sałata rzymska

 

Co będzie ci potrzebne:

  • 2 świeże sałaty rzymskie,
  • 150 g pomidorków koktajlowych,
  • ogórek szklarniowy,
  • mała puszka kukurydzy konserwowej,
  • po pół papryki czerwonej, zielonej i żółtej,
  • mała puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • mały jogurt naturalny,
  • łyżka majonezu,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie: Wszystkie warzywa drobno pokrój (pomidorki koktajlowe przedziel na połówki) i włóż do salaterki. Następnie dorzuć tuńczyka. Na końcu dodaj odsączoną kukurydzę. Gdy to zrobisz, czas wykonać sos. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą jogurt, majonez i łyżeczkę soku z cytryny. Na końcu przypraw. Wlej sos do salaterki i całość wymieszaj.

Cenna wskazówka: Nie musisz trzymać się kurczowo przepisu. Możesz dodać groszek lub wymienić majonez na łyżeczkę musztardy. Zamiast świeżego ogórka, wykorzystaj ogórki konserwowe. Aby twój obiad na upalny dzień stał się bardziej sycący, dodaj dwa ugotowane i przekrojone na pół jajka. Jeśli nie przepadasz za tuńczykiem, postaw na kurczaka – pamiętaj jednak, że trzeba go pokroić i podsmażyć, co wymaga dodatkowego czasu.

Lekki obiad na upalne dni – postaw na owoce

Potrawy z owocami to idealny pomysł na obiad w upalny dzień, zwłaszcza dla najmłodszych. Możliwości masz wiele. Jedną z nich jest zupa czereśniowa, wiśniowa, bądź truskawkowa. Wszystkie zrobisz w ten sam sposób. W pierwszej kolejności ugotuj i ostudź makaron – najlepsze będą nitki lub wstążki. Owoce umyj i przekrój na połówki. W przypadku czereśni i wiśni usuń pestki. Do garnka wlej litr wody i włóż owoce, dodaj cukier (według własnych preferencji). Gotuj przez ok. 25 min. Następnie zaczekaj, aż zupa wystygnie i włóż ją do lodówki. Jeśli uznasz, że zupa jest za rzadka, możesz ją szybko zagęścić, dodając do owoców kisiel.

Inną propozycją jest makaron z owocami. To syte, zdrowe i szybkie danie na upalne dni. Makaron wystarczy ugotować i poczekać aż wystygnie. Następnie wyłóż go na głębszy talerz. Na wierzch daj umyte, obrane owoce (wybierz swoje ulubione) i polej jogurtem naturalnym. Całość mieszaj i obiad na lato gotowy.