Tajska zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym (Tom Yum)

05 / 09 / 2025

Tom Yum to królowa tajskich zup. Kojarzy się z tętniącymi życiem ulicami Bangkoku i zapachem egzotycznych przypraw. Wbrew pozorom wcale nie trzeba wybierać się w daleką podróż, by móc jej skosztować. Przyrządzenie tej niezwykłej potrawy we własnym domu jest nie tylko możliwe, ale i bardzo proste. Oto wszystko, co trzeba wiedzieć, by poradzić sobie z tym kulinarnym wyzwaniem.

Spis treści:

  1. Tom Yum – przepis i lista składników
  2. Tajska zupa z krewetkami – przepis, który stanowi gwarancję sukcesu
  3. Jak dopasować smak i ostrość dania do własnych preferencji?
  4. Tom Yum i Tom Kha – różnice
  5. Tajska zupa Tom Yum. Co trzeba o niej wiedzieć?
  6. Podsumowanie – orientalna uczta w domowym zaciszu

Tom Yum – przepis i lista składników

Jak zrobić autentyczną zupę Tom Yum? Przepis, dobre chęci i odrobina cierpliwości w zupełności wystarczą. Bardzo ważne są oczywiście artykuły spożywcze, z których powstaje to wyjątkowe danie. Niektóre z nich są dość nietypowe, ale dostępne w większych supermarketach oraz sklepach internetowych. Do przyrządzenia tego tajskiego przysmaku są potrzebne następujące składniki:

  • pasta Tom Yum – 2-3 łyżki
  • trawa cytrynowa – 2 łodygi
  • galangal – kawałek ok. 3 cm
  • liście limonki kaffir – 4-5 sztuk
  • sos rybny – 2-3 łyżki
  • bulion drobiowy lub warzywny – 1 litr
  • mleko kokosowe pełnotłuste – 400 ml
  • krewetki – 250 g (świeże lub mrożone, najlepiej surowe i obrane)
  • pieczarki – 150 g
  • pomidorki koktajlowe – 100 g
  • cebula dymka lub szalotka – 1 sztuka
  • świeża papryczka chili – 1 sztuka (opcjonalnie)
  • sok z 1 limonki
  • świeża kolendra – pęczek do dekoracji
  • cukier trzcinowy –1 łyżeczka.

Lista jest dość długa, ale konieczne jest zaopatrzenie się we wszystkie produkty, które się na niej znajdują.

Tajska zupa z krewetkami – przepis, który stanowi gwarancję sukcesu

Przygotowując potrawę, którą jest tajska zupa z krewetkami, przepis należy traktować jako podstawę. Robiąc to pierwszy raz, lepiej nie eksperymentować i ściśle stosować się do wskazówek. Dzięki temu wzrosną szanse na to, że danie będzie smaczne. Zaczynamy od rozbicia trzonkiem noża trawy cytrynowej i pokrojenia jej na mniejsze kawałki. Galangal powinien zostać pokrojony w plasterki. Dodajemy liście limonki kaffir i wszystko umieszczamy w garnku. Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, aby smaki się ze sobą połączyły. Aromatyczny wywar wzbogacamy pastą Tom Yum. Całość dokładnie mieszamy i wrzucamy do garnka pokrojone w plasterki pieczarki. Gotujemy przez 5 minut. Kolejny krok polega na dodaniu oczyszczonych krewetek i przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych. Całość powinna znajdować się w naczyniu przez 2-3 minuty, aż krewetki staną się różowe. Nie może to trwać dłużej, bo owoce morza staną się twarde. Ogień zmniejszamy do minimum. Wlewamy mleko kokosowe, delikatnie mieszając. To moment na podgrzanie zupy. Nie wolno jednak doprowadzić do wrzenia, bo mleko może się zważyć. Zdejmujemy potrawę z ognia. Dodajemy sos rybny, sok z limonki i cukier. Prawidłowo przyrządzona potrawa będzie jednocześnie kwaśna, słona, ostra i lekko słodka.

Jak dopasować smak i ostrość dania do własnych preferencji?

Piękno kuchni tajskiej tkwi w jej różnorodności. Ostrość tego dania można z łatwością dopasować do swoich preferencji. Najrozsądniej będzie zacząć od niewielkiej ilości pasty Tom Yum, która jest pikantna i stopniowo ją zwiększać, jeśli zajdzie taka potrzeba. Zupa jest niewystarczająco kwaśna? Wystarczy dolać więcej soku z limonki. O tym, jak słona jest potrawa, decyduje głównie sos rybny. Każdy może sam określić, czy dwie łyżki to nie za dużo. Istotny jest także słodki akcent, za który odpowiada cukier trzcinowy. Nie wolno go pomijać!

Tom Yum i Tom Kha – różnice

Tom Yum jest często mylona z inną popularną tajską zupą – Tom Kha. Choć obie są pyszne, to znacząco się od siebie różnią.

  • Tom Yum – ma wyrazisty ostro-kwaśny smak. Zazwyczaj serwowana jest jej klarowna wersja, ale ta z mleczkiem kokosowym również jest często spotykana.
  • Tom Kha – tutaj dominuje łagodny, kremowy smak mleka kokosowego i galangalu. Jest znacznie delikatniejsza, mniej ostra i mniej kwaśna niż Tom Yum.

Obie zupy są godne uwagi, jednak każda z nich opowiada nieco inną historię. Warto ugotować zarówno jedną, jak i drugą i w ten sposób przekonać się, która z nich lepiej wpisuje się w kulinarne upodobania.

Tajska zupa Tom Yum. Co trzeba o niej wiedzieć?

Czy osoby, które nie przepadają za owocami morza, mogą skusić się na zupę Tom Yum? Oczywiście. Nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, by zastąpić krewetki kurczakiem. Aby ugotować wersję wegetariańską, trzeba natomiast zrezygnować z sosu rybnego na rzecz tego sojowego. Wielu początkujących kucharzy zastanawia się również nad tym, jak przechowywać resztki tego dania. To nic trudnego. Całe zadanie polega na wlaniu zupy do szczelnego pojemnika i umieszczeniu w lodówce. W takich warunkach będzie nadawała się do spożycia nawet przez trzy dni.

Podsumowanie – orientalna uczta w domowym zaciszu

Tajska zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym będzie smakować jeszcze lepiej, gdy zostanie odpowiednio zaserwowana. Dobrym pomysłem jest posypanie jej świeżą kolendrą. Najlepiej nalać ją do stylowych bulionówek. Pozwolą wygodnie spożywać danie, a zarazem staną się ozdobą stołowej zastawy. W nakrywamy.pl czeka na klientów szeroki wybór talerzy i miseczek, które nadają się do podawania tej egzotycznej potrawy. Dzięki nim każdy posiłek stanie się wyjątkowy. Smacznego!