Co zrobić z truskawek? Wytrawne przepisy, które cię zaskoczą

15 / 06 / 2020

Chociaż truskawki wykorzystujemy przede wszystkim do ciast, deserów i koktajli, ich zastosowanie w kuchni jest znacznie szersze. Czerwone owoce możemy z powodzeniem dodawać do kanapek, sałatek, a nawet mięs. Poznaj najlepsze przepisy na wytrawne dania z truskawkami. 

Szczyt sezonu na polskie truskawki dopiero przed nami, ale już teraz kupimy dojrzałe, soczyste owoce w rozsądnej cenie. Warto wykorzystać ten czas i urozmaicić codzienne posiłki o wytrawne dania z dodatkiem truskawek, tym bardziej że te drobne owoce zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. 

Najważniejsze właściwości truskawek 

Truskawki mają niezwykły smak i aromat, który zapowiada nadejście lata. Czerwone owoce są jednak nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Truskawki stanowią cenne źródło witaminy C, PP oraz witamin z grupy B, a dzięki zawartości pektyn oraz błonnika dobrze regulują pracę jelit i poprawiają przemianę materii. Obecne w owocach składniki mineralne takie jak potas, fosfor, wapń i magnez wpływają korzystnie na ogólną kondycję całego organizmu. Ze względu na dużą ilość żelaza, truskawki są ważnym elementem kobiecej diety. Owoce powinni docenić także cukrzycy, a także osoby na diecie. Czerwone owoce mają niewiele kalorii (100 g to nieco ponad 30 kcal) i zawierają łatwo przyswajalne cukry.   

Co zrobić z truskawek? Pomysły na wytrawne dania

Pomysłów na dania z truskawkami są setki. Owoce możemy po prostu umyć, usunąć z nich szypułki i dodać do lodów, bądź bitej śmietany. Pokrojone owoce stanowią doskonały dodatek do ciast, babeczek czy naleśników, z kolei zblendowane nadają się do słodkich sosów lub pożywnych smoothies. Dużo rzadziej wykorzystujemy truskawki w daniach wytrawnych, a szkoda. Czerwone owoce z odrobiną pieprzu lub ziół nabierają całkowicie innego charakteru.  

Lekko i wytrawnie. Sałatka z truskawkami i parmezanem 

Szybkie w przygotowaniu, wytrawne danie z truskawkami, które będzie idealne na lekki lunch lub kolację. 

Co będzie potrzebne?

  • 250 g truskawek 
  • mix sałat (rukola, roszponka, sałata rzymska itp.)
  • 100 g parmezanu
  • 3-4 łyżki oliwy
  • ocet balsamiczny 
  • sól, grubo zmielony pieprz

 

Sałatę myjemy, osuszamy i szatkujemy, po czym układamy na półmisku. Ścieramy na tarce do sera lub zwykłej tarce na grubych oczkach parmezan i posypujemy nim sałatę. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na pół i układamy na sałacie. W szklance przygotowujemy sos. Mieszamy ocet z oliwą i przyprawiamy. Polewamy naszą sałatę.

Sałatę możemy dowolnie modyfikować. Zamiast parmezanu użyć Grana Padano lub mozzarelli, wybrać jedynie jeden rodzaj sałaty, a do sosu dodać odrobinę miodu. Aby danie stało się bardziej chrupkie, warto je posypać orzeszkami pinii lub prażonymi migdałami. 

Salsa z truskawek i mango. Wytrawna przekąska inspirowana Meksykiem  

Chociaż może się wydawać, że połączenie truskawek i mango jest mało zaskakujące, ta salsa stanowi prawdziwą eksplozję smaków i kolorów. 

Co będzie potrzebne?

  • 250 g truskawek
  • małe mango (lub pół dużego)
  • czerwona cebula
  • sok z pół limonki 
  • posiekana kolendra
  • 1 papryczka chili lub jalapeno 
  • oliwa
  • sól (opcjonalnie)

 

Umyte i wcześniej przygotowane owoce kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną cebulę, kolendrę i ostrą papryczkę, pamiętając, aby z papryki usunąć pestki. Skrapiamy całość sokiem z limonki, według uznania dodajemy szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki, aby smaki się „przegryzły”. 

Kolorowa salsa jest orzeźwiającym uzupełnieniem dań mięsnych, rybnych oraz z grilla. Możemy ją także wykorzystać jako dodatek do potraw kuchni meksykańskiej – tacosów, quesadilli lub burrito.     

Wytrawne danie z truskawkami na upalne dni – orzeźwiający chłodnik 

Propozycja na upalne, letnie dni. Chłodnik stanowi orzeźwiające połączenie smaków i aromatów, a jeśli odpowiednio go podamy, z pewnością zaskoczymy gości lub domowników. 

Co będzie potrzebne?

  • 300 g truskawek 
  • 1 zielony ogórek 
  • 1 awokado 
  • 200 g jogurtu naturalnego 
  • pęczek koperku 
  • sok z pół limonki
  • sól, pieprz


Truskawki myjemy i pozbywamy się szypułek, awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy na kawałki. Dodajemy jogurt i wszystko blendujemy. Ogórka kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy i wrzucamy do przygotowanej masy. Skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotowy chłodnik odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki. Następnie nalewamy do małych miseczek, dekorujemy pokrojonymi w plasterki truskawkami oraz płatkami migdałów. 

Wytrawne dania z truskawek są intrygujące, kolorowe i niezwykle apetyczne. Warto eksperymentować z czerwonymi owocami w kuchni, zwłaszcza że sezon na truskawki trwa jedynie kilka miesięcy i kończy się już w połowie lipca.